Над 600 американски компании срещу Тръмп заради митата

Търговци на дребно, производители и технологични компании изпратиха предупреждение до президента на САЩ Доналд Тръмп, в което се казва, че митата срещу Китай увреждат американската икономика, водят до загуба на работни места и увеличават разходите на милиони потребители, пише CNN.

Под писмото са се подписали над 600 компании и търговски асоциации - включително гиганти като Walmart, Costco, Target, Gap, Levi Strauss и други. Те настояват за премахване на търговските бариери и отказ от въвеждането на нови.

"Знаем от собствен опит, че допълнителните мита ще имат значителен, отрицателен и дългосрочен ефект върху американски бизнес, земеделци, семейства и икономиката", казват те. "Ескалиране на търговската война не е в интерес на държавата и двете страни ще загубят".

Миналия месец администрацията на Тръмп увеличи митата до 25% върху $200 милиарда стоки от Китай. Освен това президентът заплаши с мита върху още $300 милиарда внос.

"Митата са данък, плащан директно от американските потребители, а не от Китай", казват компаниите. "Увеличенията на митата и несигурността около търговските преговори създадоха проблеми за пазарите и заплашиха историческия икономически растеж".

Компаниите посочват, че митата са повишили производствените им разходи и резултатът е по-високи цени за потребителите. Според изследване, 25% мито върху останалия внос от Китай ще струва допълнително $2 000 за всяко американско семейство.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини