Visa, MasterCard, PayPal и Uber в новия проект за криптовалута на Facebook

Facebook Inc. е успяла да привлече над дузина компании, включително Visa Inc., Mastercard Inc, PayPal Holdings Inc. и Uber Technologies Inc., които да подкрепят новата криптовалута, която ще бъде представена през следващата седмица и ще бъде пусната през 2020 година, пише The Wall Street Journal.

Първото навлизане на Facebook в света на криптовалутата ще бъде с GlobalCoin, резултат от много тайния проект Libra.

На 13 юни The Wall Street Journal публикува материал, в което се описват някои от инвеститорите зад проекта. Според изданието, Visa, Mastercard, PayPal и Uber са само някои от големите имена, които се ангажират да инвестират по около десет милиона щатски долара.

Тъй като пълен списък на инвеститорите все още не е известен, анализаторите очакват да видят по-големи имена, след като проект Libra бъде официално публикуван на 18 юни. Най-вероятно това ще бъдат компании в сектора на електронната търговия, телекомуникационните компании и, разбира се, рискови капитали. Всяка компания, която участва в подкрепата, ще трябва да обещае сума, близка до десетте милиона долара, обещани от Visa и Mastercard, например. След като финансирането е осигурено, всяка участваща компания става част от консорциума Project Libra, който ще отговаря за управлението и регулирането на новия GlobalCoin.

Документът от 18 юни е един от най-очакваните документи този месец. Има толкова много неизвестни около проекта LIbra, че дори инвеститорите са на тъмно за детайлите. Официалната дата на старта му също се пази в тайна дълго време, но Лора Маккракен, ръководител на финансовите услуги и платежните партньорства за Северна Европа във Facebook, потвърди датата на търговска конференция в Амстердам. Очаква се стартирането на Проект Libra да предизвика значителни смущения в сегашното състояние на света на криптовалутите.

Facebook твърди, че този нов проект ще бъде полу-децентрализирана система, което означава, че GlobalCoin вероятно ще се намеси в няколко други проекта, изпълнявани едновременно. 

Libra ще позволява на потребителите да си изпращат пари, както и да правят покупки във Facebook и на други места в интернет.

Социалната мрежа, нито някоя от останалите компании в консорциума, няма да контролира пряко валутата. Някои от членовете може да верифицират трансакциите.

Единственото нещо, което е сигурно в проекта Libra е, че всички са любопитни да разберат повече - на 18 юни, пише cryptopolitan.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини