Автопортрет: „Всичко читаво работи за частния сектор, в държавния са само кратуни“

Verba volant, scripta manent. Думите отлитат, писаното остава, гласи латинската сентенция. И тъй като избирателите често забравят, за 60-ия рожден ден на премиера Бойко Борисов ви предлагаме освежаващ паметта коктейл от собствените му думи. Избраните цитати са от главата „Автопортрет“ в книгата „Бойко Борисов. (В) Първо лице“ на издателство „Ludite“. Като художник любител той се рисува най-добре сам.

„За да ме подберат и Тодор Живков, и царят, да ми се доверят, значи все някакви качества имам. "
В интервю за „Сега“, 30 юли 2001 г.

„На малко прасе и нов началник никога не се радвам. "
В същото интервю на въпрос дали като гражданин е доволен от новото правителство

„Моите лични слабости са много. Не можах да науча много неща, които знам, че ми трябват. Там са учебниците по английски. Обичам да рисувам през свободното си време. Спортувам много. Е можеше да имам и малко повече коса… Или както казва Негово Величество: „Редки са ни керемидите, напича много по главата. "
В интервю за „168 часа“, 25 август 2001 г.

„В момента вие ме понижавате, защото аз съм собственик на една много голяма фирма, даже на няколко фирми със стотици служители. На края на всеки месец аз раздавам хиляди левове заплата. Имам десетки автомобили. Имам всичко, което може да пожелае един човек материално да бъде задоволен. Така че когато ми предложиха тези неща, аз отговорих само с една-единствена дума, аз го приемам като запас. Така че, който си мисли, че по този начин ми се оказва благодарност, значи просто той не ме познава. "
Пред БНР на въпрос дали царят му се отблагодарява, като го прави главен секретар на МВР, 28 август 2001 г.

„Амбиции ли? Моите амбиции като начало. апетитът идва с яденето. "
В отговор на читател на „Сега“ докъде стигат амбициите му, 3 ноември 2001 г.

„Нищо не налага да отивам в политиката. Тук съм си добре, на място съм. "
В отговор на въпрос на „Дойче веле“ дали няма да използва високия си рейтинг и да влезе в политиката, 27 февруари 2002 г.

„Аз дойдох от бизнеса. По принцип всичко читаво в България работи за частния сектор, в държавния са само кратуни. "
В коментар за високия си рейтинг, в. „24 часа“, 29 март 2002 г.

„Няма проблем. Всеки може да ме пипне по мускула. "
Към репортерка по време на вечеря, дадена в Слънчев бряг от него и шефа на „Лукойл“ Валентин Златев за деца на загинали полицаи, репортаж на в. „Сега“, септември 2002 г.

„Тази малката знаете ли как играе туист? Ако беше руса и малко по-голяма – пиши ме артисал. "
На същото събитие, по адрес на две малки момиченца, които му искат автограф

„Аз съм на много мушки. Чета сводките за престъпния свят. Знам какво ми готвят. Баба казваше – и без петел ще съмне. И с мен, и без мен – все тая. "
В интервю пред „Труд“, януари 2003 г.

„Вие знаете, че мен не се съгласиха да ме предложат за генерал-лейтенант, макар че командвам 16 генерали. Една звездичка не ми дадоха, та за кмет на София ли ще ме предлагат?"
Пред журналисти, 5 септември 2003 г.

„Докато ние цяла нощ се занимаваме с убийства и се чудим как да си довършим работата, с мен репетира който му дойде на ум всеки ден. Какво толкова страшно има, ако реша да направя партия? Това нещо противозаконно ли е, опасно ли е? Или ако реша да съм в политиката? Ами има хиляди политици, какво ги е страх? Ами оставете ме на мира!"
Пред Нова телевизия за социологическите прогнози, че ще направи партия, 20 октомври 2004 г.

„Аз никога не нападам първи. "
Цитиран от mediapool. bg, 18 октомври 2005 г.

„Аз в спорта съм известен, че и левият, и десният ми удар са еднакво силни… Във футбола еднакво добре играя и с двата крака, играя и с глава. "
В предизборен дебат по bTV с кандидата за кмет на София от НДСВ Милен Велчев, 26 октомври 2005 г.

„Искам да подчертая – аз не съм популист, аз съм отговорен човек. Аз не съм някой, който да яха някаква вълна. "
В интервю за mediapool. bg, след като е създадено движението ГЕРБ, 31 март 2006 г.

„Аз тавана си съм го минал отдавна. От „Мъж на годината“ до „Политик на годината“. Всичко, което е можело като награди, класации или в личен план, пета година съм най-одобряваният мъж в държавата. Това е истинската награда. Постът няма значение. "
В същото интервю

„Медиите можеш да ги излъжеш един път-два пъти. "
В интервю за Велислава Дърева, 19 август 2006 г.

„Премиерството не ми е никаква цел. "
В интервю за bTV, 18 септември 2006 г.

„За какво ти е да ставаш премиер на обран бостан?"
При учредяването на партия ГЕРБ, два месеца след като е заявил, че цел на ГЕРБ ще бъде предизвикването на предсрочни парламентарни избори, 3 декември 2006 г.

„Няма сила, която да ме накара да не спортувам. "
Цитиран от mediapool. bg по повод публикувани снимки как през работно време е на тенис корта, а не в кметството, 21 януари 2008 г.

„Никога не съм искал, нито ми се иска да бъда премиер… Ако трябва да бъда премиер от квотата на ДПС, никога не бих го направил. "
При учредяването на Съвет на старейшините към ГЕРБ, 18 май 2008 г.

„В съвременната история за мен номер едно, който ми е просто модел на подражание, е г-жа Ангела Меркел. От друга страна, Путин от една изостанала държава направи в момента сила, с която се съобразяват всички. Погледнато за своето време, Хитлер и Сталин също са номер едно. Или Мао – за това да водиш една империя толкова време в такива ситуации, се изискват качества. "
В интервю за списание „Макс“, август 2008 г.

„Съревнованието беше между мен и никой. "
Пред журналисти, след като е спечелил с 49% в класацията на Дарик радио за „Политик на 2008 г. ", 29 януари 2009 г.

„Значи, вижте, аз в личен план съм си постигнал в кариерата това, което примерно всеки човек би искал да има. Моята мечта навремето е била да стана генерал, да стана полицай и аз имах тази възможност мечтата да си я изпълня. Сиреч, казано на жаргон, моето лично его или краста съм си я… начесал… постигнал съм си успеха, ако щете дори и в политиката, като политик на годината в класации и каквото и да било, всичко това ми е минало и въобще не ме ласкае, не ми е важно. Какво значи да станеш премиер? Кой премиер досега е останал с добро в историята на България, за да се блазниш да станеш премиер на всяка цена? Ще ти сложат снимката в МС след това да те гледат. Е, голяма работа. "
Пред Нова телевизия по повод социологическо проучване, че ГЕРБ е с най-високо доверия за парламентарните избори, 6 март 2009 г.

„Ще стана премиер, ако хората настояват за това. Хиляди пъти съм бил проверяван от моите врагове и нищо не е открито. "
В интервю за „Ройтерс“, 16 март 2009 г.

Аз никога не съм бил бодигард, бил съм пожарникар, началник на катедра, но западните медии пишат за мен, че съм човек с черен колан. Такъв висок сан имат само Путин и някои в Далечния изток. "
Цитиран от mediapool. bg, след като ГЕРБ печели изборите, 12 юли 2009 г.

„Аз работя по-добре с жени. "
Пред журналисти на въпрос защо предлага Цецка Цачева за председател на парламента, 12 юли 2009 г.

„Аз още този месец можех да имам 40-50 милиона, но на мен пари не ми трябват. Аз съм 10 години във властта, ако исках да крада, може ли сега да ставам за резил – на мен ми стига къщичката в Банкя. "
Пред Нова телевизия, 28 август 2009 г.

„Да си премиер е десет пъти по-лесно, отколкото да си кмет. Лесно е, защото имаш телефон с копчета и който министър ти трябва, какъвто проблем има, зависи от теб да го решиш, затова е лесно. Никой не ти пречи. "
В същото интервю

„Когато си счупих крака, пред дома ми дойдоха шест врачки – такива, които само като го пипнат и си готов. Не може да ги изпъдим, като оси. "
Пред bTV, 16 септември 2009 г.

„Нямам личен живот, ям само вечер и така пестя. "
В отговор на репортерски въпрос как пести по време на криза, 6 октомври 2009 г.

„Пращам „гадни есемеси“ на журналистите, но не се карам с тях. С тези, с които се познавам по-добре, споря емоционално. Като се появи глупост, се дразня. "
Пред „24 часа“ за общуването си с журналистите, след като Слави Трифонов публично е попитал „Защо медиите се срамуват да си кажат, че той се обажда и пише sms-и на главните редактори и ги тероризира ежедневно?", 26 януари 2010 г.

„Не съм бил член на БСП, тъй като не искаха да ме приемат, а в Държавна сигурност и да исках, нямаше да ме вземат. Пожарната беше това ниво, до което имах достъп. "
В отговор на въпрос от парламентарния контрол, 5 март 2010 г.

„Седя като куче горе в Бояна и гледам футбол… А и ако видите по празниците, винаги съм бил на някакви мероприятия. В България така е устроено всичко, че не трябва да имаш приятели по простата причина, че иначе може само да им попречиш. И се изпокарах с приятели, с които сме от деца приятели. Не си говорим по простата причина, че те имаха очаквания от мен да направя същото, каквото направиха тройната коалиция. И не си говорим. Тенис не играем. "
Пред Нова телевизия, 11 април 2010 г.

„Скоро слушах една майка, която казваше, че хранила детето с чубрица, кетчуп и хляб. Трябва да ѝ кажа, съжалявам, че майка, Бог да я прости, не е жива, аз съм израснал само с хляб и картофи. Циганска баница нямаше. Майка ми мажеше мас от прасето и го поръси малко със захар. С едната ръка ям, с другата тичам по ливадата да ритам топката. Половината махала гони този, който е с филията, да му вземе… и обратно. Просто не трябва да забравяме тези години. () Къде ще ги занеса тези пари? На оня свят ли? Нито мога да направя нова къща, нито да ги похарча, нито ходя по ресторанти, нито ходя по кафенета, никъде. За какво са ми, къде да ги скрия?"
В интервю за bTV, 22 април 2010 г.

След политиката ще си умра. Не остават много години живот, че човек да прави такива планове“
Пред „Форбс“ в отговор на въпрос дали би се върнал в бизнеса, 10 ноември 2010 г.

„Я си гледай работата, на такива въпроси няма да отговарям!"
В кулоарите на парламента към журналиста Сашо Диков на въпрос как ще коментира имотната проверка на Цветан Цветанов, 25 февруари 2011 г.

„Това, че ям филия с мас… татко беше сирак, майка – сирак, и аз съм израснал по най-бедния начин. Да, играех със скъсани гуменки и ядях филия с мас. "
От парламентарната трибуна се разграничава от израсналите в охолство опоненти от БСП, 15 април 2011 г.

„На футболното игрище и на тенис нямам милост. Който ме познава, знае, че аз от 20 години залагам и играя тенис на вързано. Има тенисисти хиляди в България, ходете ги питайте. И кой не е ял бой! С един играем на печено пиле, с друг играем на един лев, с трети на бира, с четвърти на 5 или на 20 лева… После ги навиваме на фунийки и ми ги слагат на ракетата като майстор. "
Докато реже лентата на дневен център за деца, употребяващи психоактивни вещества, 29 април 2011 г.

„С ужас си мисля за понеделник. Първо съм казал на партията – нито искам някого да виждам, нито подаръци… Накрая ще се заключа някъде или ще избягам на 13-ти. Преди да имам рожден ден ми беше любимото нещо. Аз си правех рождените дни в НДК горе. Има ли по-хубав ден от тоя? Идваха всички. А сега вече не искам никого да виждам!"
В интервю за „Труд“, 11 юни 2011 г.

„Да ви кажа има неща, които още от майка ги знам и ги правя. Например като ти мине някой път и е по-добре да се върнеш. Който ще да е. А в понеделник не се бръсна! Така съм решил. В понеделник не се бръсна, не си режа ноктите и не давам пари. () По принцип вярвам си в Господ. Сутрин, като стана, три пъти се прекръствам и казвам: „Боже, ти напред, аз след теб“.
В същото интервю

„Нито ме интересува дали някой ми вярва, нито пък ще седна на някого да се обяснявам. Ето, качете се горе в спалнята и разгледайте. И ако намерите едни гащи или една женска дреха, или нещо, кажете ми „Хасан“… Можете да отворите който искате гардероб. "
В същото интервю

„Играя карти. Като ми писне, се обаждам на приятели и играя карти. Няма да кажа с кои, че утре ще напишете кръга еди-кой си. А, не. Вальо лъже на карти и с него не играя. Той много лъже. Той, ако има три еднакви карти от един цвят, вика: „Терца“. Има седем, вале и асо и вика „Терца“!"
В същото интервю

„Вече съм се променил и изкривил. Преди ми беше най-любимо да отида на мач на „Левски“ на „Герена“. По къси гащи и да люпя семки. Сега вече въобще не ми се ходи там. Ето това вече в мен е пречупената нормалност. "
В същото интервю

„Аз съм заявил – не на тези, а на следващите президентски избори. Достатъчно съм уморен, така че е нормално, тогава вече ще съм и на възраст, ще се оженя тогава. Може ли да ставам президент без първа дама?"
Пред TV7, 27 юли 2011 г.

„Много пъти съм колил прасета. Това беше един от начините да се докажеш като мъж. "
Пред Нова телевизия, 17 декември 2011 г.

„С мен може да живее само някоя, която да си седи в кухнята и да не излиза. И такива няма, защото аз не харесвам такива жени. (… ) Има една госпожица, която ми е по-близка. Милата, само да я обявя и ще я разкостят. Когато приключа с държавната работа, ще се оженя и ще си я прибера. (… ) Не мога да съм влюбен. Да си влюбен означава да мислиш за някого, да му даваш време, да го водиш на разходка, на почивка. Аз сега нямам такава връзка. Събота и неделя работа, вечер – също. И на рождения ми ден нямаше жена в къщата ми. "
В интервю за списание LOVEstyle, 26 юни 2012 г.

„Показвайте пътища, театри, аули, библиотеки, спортни зали и не коментирайте нищо. "
Към репортери във Варна, 29 ноември 2012 г.

„Сега тези, които си играеха футбол през това време, викат: „Не сме равни“. Ми няма да сме равни. Аз съм пълен отличник, златен медалист. Ти си завършил със „среден“, как ще сме равни… "
Към децата на работещите във ВМЗ Сопот, 28 януари 2013 г.

„Няма любов, Габриела, само работа за мен!"
Към ученичка на същата среща

„Нито съм агент „Буда“, нито съм подписвал някакъв документ. Не знам за такова предложение, отнасящо се до моя вербовка. Това е пълна глупост! Вероятно те са правили опити да се свържат с мен, писали са си предложение, за което аз не знам, но веднага са разбрали, че съм отказал, и са ме свалили от отчет. С мен никой не е говорил. Единствените ми контакти с тях по това време са били около взрива на колата на Цветелина Бориславова. Тогава, ако са си писали нещо по тази линия, то да е останало. "
Пред „Преса“ по повод информацията, че на 9 декември 1996 г. е регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП като информатор под кодовото название „Буда“, 4 февруари 2013 г.

„Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките, които стоите днес тук. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички. "
Към журналистите на въпрос бил ли е агент Буда на ЦСБОП през 90-те години, 5 февруари 2013 г.

„Ахмед Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява и затова най-дълго управлява България.
В интервю за „Медиапул“, 7 февруари 2014 г.

„След десетилетия група ученици посещават парк – музей на ГЕРБ, разхождат се по алеите и виждат голяма красива могила. Екскурзоводката им разказва, че тя е на Бойко Борисов. След това виждат друга могила – още по-голяма и по-хубава, която се оказва на Искра Фидосова. След като обиколката приключва учениците питат защо няма могила на Цветан Цветанов, а отговорът е: „Приписал я е на тъщата. "
Разказва виц пред bTV, 15 март 2014 г.

„За работата, която върша, за отговорността, която нося, няма такава заплата, която би ме удовлетворила. Пари не нося в себе си. Аз до 30 години съм живял така – ставал съм в 5. 20 ч. да хващам рейса… До 30-годишен така съм живял – с родителите ми гледахме 5 прасета и 15 кокошки. След работа лично косях тревата за 10 заека. Ходех до почивните станции да взимам помия за прасета. Мога да покажа как се копае, как се гърли. Майка ми казваше, че бях картофено момченце, защото ядях пържени картофи с кисело мляко. Агнешко ядяхме само за Гергьовден, и то плешка, защото баща ми беше Методи. Така че аз съм се нагладувал до 30 години. "
Пред bTV на въпрос колко пари има в джоба си, зададен от 53-годишна зрителка, която живее с пенсионираните си родители с общо 400 лв. , 11 май 2015 г.

„Не съм толкова дебел, колкото ме рисува. "
Пред журналисти по повод карикатура на Христо Комарницки във в. „Сега“, 8 юни, 2015 г.

„Чудя се за колегата Радев – работил съм винаги добре с него, в авиацията е добър и винаги съм го слушал. И сега, като го гледах вчера милия как се гърчи тука, как искат да го правят политик, а той не може… И така ми напомняше Бриго Аспарухов, когато решиха генерал да изправят срещу генерал на кметските избори. И пуснаха Бриго Аспарухов, а после след 3-4 г го изхвърлиха и не му се чу думата… А беше добър командир на ВВС. Ще се явя на следващите избори и той го знае, затова е бабаит. "
Пред bTV, за кандидатурата на бившия шеф на Военновъздушните сили ген. Румен Радев за президент, издигната от инициативен комитет с подкрепата на БСП, 1 септември 2016 г.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Te
    Tenyo
    4 -2
    11:07, 13 юни 2019
    Крадец и лъжец.
Последни новини