Полша купува повече от 30 изтребителя F-35 (видео)

Съединените щати могат много скоро да вземат решение за премахване на визовия режим за полските граждани. Полша пък ще купи повече от 30 изтребителя F-35.

Това стана ясно от съвместната пресконференция на президентите Доналд Тръмп и Анджей Дуда след края на срещата им в Белия дом.

"Макар че още имаме над какво да работим, ние се надяваме много скоро да поканим Полша в нашата програма за безвизови посещения /.../ Икономическите отношения между САЩ и Полша процъфтяват", каза Тръмп, цитиран от ТАСС.

Няколко минути по-късно той уточни, че американските власти могат да вземат решение за отмяна на визите "в течение на следващите 90 дни". Тръмп не изключи, че това може да стане по време на евентуалното му посещение в Полша през септември.

Президентът на САЩ каза също, че Полша със собствени средства ще построи обект за разполагане на хиляда американски военнослужещи в страната.

"Полша скоро ще предостави бази и инфраструктура за поддръжка на военното присъствие на около хиляда американски военнослужещи. Полското правителство ще построи тези обекти. Без никакви разходи от страна на САЩ. Полското правителство ще плати за това", подчерта американският президент.

Полет в закритата зона

Изтребител-бомбардировач от пето поколение "F-35" извърши демонстрационен полет на малка височина над центъра на Вашингтон в чест на посещението на полския президент Анджей Дуда.

Самолетът премина с малка скорост над Белия дом, където президентът на САЩ Доналд Тръмп имаше среща с полския държавен глава. Полетът бе извършен в закритата за полети зона над американската столица, но заради посещението на Дуда бе направено изключение. Тръмп, Дуда и други представители на САЩ и Полша наблюдаваха от Южната морава прелитането на изтребителя.

Половин час преди въздушната демонстрация Тръмп каза пред репортери, че Полша планира да закупи от САЩ 32 или 35 самолета "F-35", посочи ТАСС.

Ройтерс допълни, че грохотът от самолета е отекнал силно в центъра на Вашингтон и е изненадал хората по улиците, което са се опитали да мярнат машината в небето, което след атентатите от 11 септември 2001 г. е затворено за полети.

Какво подписаха президентите

На пресконференцията, последвала преговорите между Дуда и Тръмп, американският президент окачестви като впечатляващ демонстрационния полет. "Той [самолетът] почти спря, като дойде над Белия дом", каза Тръмп. Той съобщи, че САЩ и Полша са подписали съвместна декларация за сътрудничество в сферата на отбраната, в която се подчертава, че двете страни са стратегически партньори, имат общи ценности и цели, а приятелството им е "много силно и трайно".

Тръмп каза, че обмисля да прехвърли 2000 американски войници от Германия в Полша - мярка, за която Варшава настоява като средство за възпиране на евентуална руска агресия, предадоха Ройтерс и АП.

Застанал до Дуда в Овалния кабинет, Тръмп уточни че още няма решение по въпроса и добави: "Не сме финализирали нищо".

"За съжаление те са страдали прекалено често", каза Тръмп по адрес на поляците. "Те са в средата на всичко. Когато се случват лоши неща, сякаш Полша е първата", отбеляза Доналд Тръмп.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини