Брюксел настоя Лондон да си плати сметката дори при липса на сделка за Брекзит

Европейската комисия предупреди, че Великобритания ще трябва да изплати неизплатения си дял от настоящия бюджет на Европейския съюз, дори ако излезе от Общността без споразумение, съобщава "Франс прес".

В изявление във връзка с предприетите подготвителни дейности относно излизането на Великобритания Брюксел посочи, че няма да преговаря за бъдещата търговия, докато Лондон не плати в срок "финансовите задължения, които Обединеното кралство е поело като страна членка".

Съгласно споразумението за излизане, договорено миналата година между отиващия си британски премиер Тереза Мей и нейните колеги от ЕС, Великобритания ще дължи на съюза приблизително около 44 млрд. евро.

Тази сума ще покрие бюджетните ангажименти в рамките на преходния период в края на следващата година, но британският парламент отказа да ратифицира договора, а Брекзит беше отложен до 31 октомври.

Тереза Мей се оттегля, а някои от претендентите, които трябва да я заместят, включително фаворитът, бившият външен министър Борис Джонсън, заявиха, че са готови да напуснат Европа без споразумение на тази дата.

Това би означавало, че според изявлението на ЕС през следващата година няма да има преходен период, което според Брюксел ще спести на Великобритания около 12 млрд. евро по сметката, но балансът ще остане неуреден.

Борис Джонсън намекна, че спирането на изплащането на средствата може да даде на Великобритания лост в преговорите по развода, но в днешното изявление ЕС подчерта, че такива преговори няма да започнат, ако сметката не бъде платена.

Междувременно Европейската комисия заяви, че Брекзит без сделка е "много възможен", след като актуализира плана си за непредвидени обстоятелства и каза на страните, компаниите и хората да бъдат готови за очакваните икономически последици.

ЕК отбеляза, че през следващите месеци ще обърне специално внимание на ключови области, включително правата на гражданите, финансовите услуги, транспорта и рибарството, преди излизането на Великобритания от Общността.

"В светлината на продължаващата несигурност в Обединеното кралство относно ратифицирането на Споразумението за оттегляне ... и цялостната вътрешнополитическа ситуация, сценарий Брекзит "без споразумение" на 1 ноември 2019 г. остава много възможен, макар и нежелан, изход", подчертават от Европейската комисия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини