Столтенберг: Бомбардировките на Югославия през 1999 г. бяха необходими и легитимни

Историята показа, че бомбардировките над Югославия бяха необходими и легитимни, защото прекратиха насилието и позволиха на бежанците да се завърнат по родните места. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според него КФОР е помогнала за създаването на безопасна среда в Косово за всички, включително и за сръбската общност, живееща в региона.

“Знам, че НАТО все още предизвиква противоречия в Сърбия и много от тях все още имат болезнени спомени за въздушната кампания през 1999 година. Това е още по-трудно за тези, които са загубили близки. Всеки загубен невинен живот е трагедия и ние дълбоко съжаляваме за това“, заяви Йенс Столтенберг за “Политика”.

“Тази кампания никога не е била насочена срещу сръбския народ”, добави той.

„Напротив, целта беше да се защитят цивилните граждани в по-широкия регион чрез спиране на дейността на режима на Милошевич, осъден от международната общност. Никога не трябва да забравяме миналото, но трябва да се поучим от него и да го оставим зад гърба си“, каза Столтенберг.

Той допълни, че партньорството между НАТО и Сърбия е полезно и за пакта, и за Белград, както и за целия регион.

През 1998-1999 г. режимът на югодиктатора Слободан Милошевич започна последната си от серията войни. Този път нейна мишена беше албанското население в Косово, което към този момент представляваше мнозинство от 90%. Етническото прочистване, което взе огромни размери, с изгонването на стотици хиляди косовари към Македония и останалите съседни държави, потресе международната общност. Това стана причина за въздушна кампания на НАТО продължила малко повече от два месеца през пролетта на 1999 г. Сърбите бяха принудени да напуснат бившата автономия, която беше превърна в международен протекторат.

През февруари 2008 г. Косово обяви едностранна независимост от Сърбия, която е призната от повечето държави-членки на ЕС и САЩ.

Слободан Милошевич беше свален от власт в резултат на масови протести на 5 октомври 2000 г. Той беше изправен пред трибунала в Хага, но почина през 2006 г. Наскоро почина в изгнание и неговата съпруга и верен другар в престъпленията срещу човечеството Мира Маркович

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Въ
    Възмутен
    11 -3
    12:54, 10 юни 2019
    Има ли още малоумници , които да вярват на лъжите на този долен п...………..ст. Истината е че американците пробваха експерименталните бомби с обеднен уран на терена в Сърбия. За жалост засегнаха и Кюстендилското и Софийското землище. Реколтата там тотално изсъхна, а последиците още се усещат подобно на Чернобилската авария. Балканите се превърнаха в опитен полигон за НАТО през 99 година. Като в оня виц дето хем си платил на проститутката , хем хванал трипер. НАТО хем ни облъчи с радиация, хем си платихме и още плащаме за това.
  • 2
    Да
    Да ви се връща
    1 -1
    18:24, 10 юни 2019
    Легитимни убийци!
Последни новини