Загадъчно гигантско нещо над Калифорния регистрираха радарите на метеорозите

Метеоролозите в южна Калифорния забелязали гигантското петно на радара на Националната метеорологична служба в ясен ден. не се очаквали облаци, дъждове и гръмотевици. Според изследователите, причината за картината на радарите е безпрецедентно голям рояк от калинки от десетки милиони екземпляри.

Регистрираното на 4 юни 2019 г. формирование се простирало на площ 130 на 135 км и се движело на юг през окръг Сан Бернардино.

Метеоролозите поискали оглед на местния радар. Нямало дъжд там, но сигналът от радара показвал много обекти с размер на дъждовна капка. Наблюдатели забелязали калинки и така метеоролозите направили заключение, че "облакът" е образуван от тях.

По-голямата част от калинките била концентрирана на площ около 16 километра в диаметър. Точната причина обаче остава неизвестна, пише ScienceAlert

Експертите смятат, че „облакът” е образуван от калинки от вида Hippodamia convergens, макар че в Калифорния има около 200 вида калинки. Насекомите вероятно летели на височина 1,5-2,7 километра. Такова поведение се дължи на годишната им миграция, но да се образува рояк по това време на годината е необичайно и той е твърде голям. В студения период на годината калинките отлитат да зимуват, а през пролетта се връщат, за да започнат лова на листни въшки.

Учените смятат, че необичайно влажната и топла зима е допринесла за оцеляването на по-голям брой бръмбари. Въпреки това, не е съвсем ясно кои фактори са изиграли роля за появата на рояка. Калинките се появили малко по-късно от обикновено.

Някои експерти, включително ентомолози и природозащитници, се съмняват във версията, че калинките са причина за петното на радара. Температурата на въздуха не е била оптимална за насекоми, а и обикновено те образуват рояци с няколко хиляди, а не десетки милиони калинки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини