WikiLeaks: САЩ готвят нови обвинения срещу Асандж

Министерството на правосъдието на САЩ е подготвило нови обвинения срещу основателя на WikiLeaks, Джулиан Асандж, съобщава организацията в Туитър.

Министерството на правосъдието на САЩ се готви да замени предишното обвинение преди крайния срок за разглеждане на искането за екстрадиция на 14 юни, се казва в изявлението.

Отбелязва се, че обвинението ще бъде повдигнато въз основа на показанията на информатора Сигурдур Тордарсон, нает от ФБР, който е осъден на лишаване от свобода за подправяне на документи, многобройни случаи на измама и педофилия. Тордарсон опитал под името Асандж през 2010 г. да получи и руска виза.

Както се посочва в WikiLeaks позовавайки се на холандски медии, на 6 май специалният агент на ФБР Меган Браун, разследвящ случая на Асандж, пристига в Исландия, за да разпита Тордарсон. От 27 май до 1 юни, според организацията, американските власти провеждат "подробен разпит" на осъдения във Вашингтон, за да повдигнат нови обвинения срещу Джулиан Асанж.

По-рано WikiLeaks обяви отлагането на съдебните заседания за 14 юни относно екстрадирането на Асандж в Съединените щати, които трябваше да се проведат на 12 юни, изслушването ще се проведат в Лондон.

На 30 май Асандж е преместен в болничното отделение на затвора Белмарш поради влошащо се здраве.

Съдебните заседания по екстрадицията на Асандж трябваше да се проведат в Лондон в същия ден, но бяха отложени за 12 юни поради лошото състояние на австралиеца.

Специалният докладчик на ООН по въпросите за изтезанията Нилс Мелцер заяви, че Асандж е бил подложен на психологически изтезания в Обединеното кралство в продължение на няколко години и обвинява страната, заедно със САЩ и Швеция, за съвместно организиране на кампания за заплахи и клевета срещу него.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини