Преля язовирът край село Тутраканци. Преглед на печата

Бедствие. 

"Сега":

Преля язовирът край село Тутраканци

Язовирът край провадийското село Тутраканци преля. 9 от крайните къщи на селото са наводнени от придошлата вода от близкия язовир, хората са евакуирани. Повечето от семействата са успели да вземат част от покъщнината си и домашните си животни и са преместени в по-високата част на селото, където водата не може да достигне.

На мястото са изпратени спасителни екипи. Прокопава се канал между придошлата вода и близката река, която да поеме водите. Обявено е частично бедствено положение.

"Село Тутраканци е като вилна зона за Провадия и макар че регистрираните в него са малко, трябва да бъдат евакуирани около 300 души", съобщи кметът на община Провадия Филчо Филев.

Резултати. 

"24 часа":

Изпитите след 4-и клас: рекордно високи оценки по български, по математика и "Човек и общество" падат 

Над 60 000 ученици минаха изпити след 4-и клас.

Рекордно високи оценки по български език и литература са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване. Това отчетоха вчера от Министерството на образованието и науката.

Изпит по български език и литература, математика, човекът и обществото и човекът и природата държаха над 60 500 ученици от 1796 училища.

Учениците са се справили по-добре на изпита по български и литература и са вдигнали резултата с 5,01% в сравнение с предходната година. А спрямо 2017-а успехът им е с 6,02% по-висок. Средният резултат по български език и литература е 77,69%.

Скандал. 

"Дума":

Партиите ще връщат надвзетите субсидии, но само за три години назад

Правната парламентарна комисия прие промените в Закона за политическите партии, внесени от Министерския съвет, съобщи КАНАЛ 3. В него изрично е записано, че 11 лева ще се дават само за получен реален глас за съответната партия или коалиция. Малко преди евровота стана ясно, че партиите са получавали над 13 лева за реален глас, а не записаните в закона 11 лева.

От Министерство на финансите обясниха, че двата лева разлика идват от факта, че субсидиите са изплатени на база всички действителни гласове, чрез преразпределяне на вота за непрескочили бариерата формации, а не само на реално подадените за партия и коалиция бюлетини.

По-рано днес прокуратурата откри нарушение в Закона за политическите партии. Обвинението даде на финансовото ведомство 30 дни да измисли как партиите да върнат надвзетите пари. Това е предвидено и в приетия днес законопроект. Сметната палата пък веднага реши, че ще одитира начисляването и изплащането на субсидиите на политическите партии.

Проблеми. 

"Монитор":

Подлезите в София с бутикови наеми, в страната пустеят 

Търговци броят бутикови наеми достигащи до 880 лв. месечно за магазин в подлезите по централните булеварди в София, а в страната в страната съоръженията пустеят, установи проверка на "Монитор".

От конкурс за отдаване под наем на помещенията обявен от общинската фирма "Егида-София", която стопанисва част от подземните съоръжения в града, става ясно, че 14,3 кв. м. магазин в подлеза на "Плиска" се дава за 806 лв. Почти тройно по-голям търговски обект в подземието на бул. "Васил Левски" и ул. "ген. Гурко" излиза 880 лв. месечно. На друг ключов подлез на "Цариградско шосе" - при Орлов мост, цената за 14,6 кв.м. е 372 лв. За 30 кв. м. броят 540 лв. търговците желаещи да изложат стоката си в подлеза на бул. "Ситняково" и ул. "Цар Иван Асен II".

От Столичната община обясниха пред "Монитор", че подлезите в централната част са с видеонаблюдение, а на няколко места има и жива охрана. Камерите се следят в няколко локални центрове. Автопатрул също се отзовава на сигнали за инциденти в столичните подлези.

Управление. 

"24 часа":

Симеонов: Не знам ВМРО да иска да се преразгледа коалиционното споразумение

Нямам информация, че ВМРО иска преразглеждане на коалиционното споразумение, каза в Народното събрание пред журналисти днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов, цитиран от БТА. Не виждам какво ще се преразглежда на коалиционното споразумение, то се състои от три или четири точки - в него се декларира волята на участниците в коалицията по отношение управлението на държавата. Там се определят министерствата и начина, по който се вземат решения, или какво се прави, когато няма единомислие, посочи Симеонов. Там няма нищо което може да се промени, друг е въпросът, че програмата за управление има нужда от известни корекции, каза Симеонов, без да каже какви точно корекции са нужни в нея.

Не си говорим всеки ден, говорим си по работа, нямаме семейни отношения каза Симеонов запитан дали имат редовни контакти с останалите партии в "Обединени патриоти".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини