Депутатите обсъждат как партиите да върнат 14,5 млн. лв. субсидии в повече

Правната комисия ще обсъжда днес как партиите, които получават държавна субсидия, да върнат получените неправомерно 14,5 млн. лева.

Правителството внесе законопроект, според който субсидиите ще се преизчислят от 2016 г. досега. Поводът бе разкритието на "Шоуто на Слави", че политическите формации са получавали не по 11 лв. на глас, а по 13,23 лв., и така са си поделили 6,5 млн. лв. отгоре за 2018 г. 

БСП поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов, който се оправда с несъвършенства в закона.  

Слави Трифонов публикува коментар във фейсбук: 

Министерският съвет изведнъж се разбърза и на 28 май 2019 г. внесе законопроект за изменение на Закона за политическите партии. Законопроект, който е излишен, но явно необходим, за да оправдае действията на министъра на финансите. Чудя се как Министерството на финансите веднъж не се обърка и не изтълкува един данъчен закон в полза на нас, данъкоплатците, или поне на мен не ми е известно, кaто простете - но данъчните закони са очевидно неясни.

В бързането си Министерството на финансите е нарушило няколко разпоредби на Закона за нормативните актове, като не е провело задължителното обществено обсъждане по законопроекта и не е изготвило задължителната предварителна оценка на въздействието му. Такава се появява на сайта на Народното събрание няколко дни след внасянето на законопроекта. Чудя се дали и Законът за нормативните актове не е също толкова „несъвършен“ за Министерството на финансите, колкото и Законът за политическите партии.

От внесения законопроект се вижда, че на Министерството на финансите е било доста трудно да обоснове предложените изменения.

В мотивите е отбелязано, че „с оглед на яснота и еднозначност на прилагането на чл. 25-27 от Закона за политическите партии се предлагат промени, които уточняват правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия, уреждат се също така отношения във връзка с прилагането на закона в предходни години…“ За какво уточняване на правилата за предоставяне на субсидията става въпрос в мотивите, като в разпоредбите, които се променят, отдавна е вменено задължение на министъра на финансите да определи начина за предоставяне на средствата за субсидиране. Признава се, че се уреждат и отношения, свързани с неприлагането на закона.

В скромните мотиви се посочва и че „в съответствие с обществените нагласи ще се направи икономия на бюджетни средства и субсидиите ще се фиксират в размера от 11 лв. за действително получения от партията или коалицията глас“. Нека напомня, че от 2014 г., съгласно Закона за държавния бюджет за съответната година, годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас е фиксиран на 11 лв. В заповедите на министъра на финансите за определяне начина за предоставянето на средствата за субсидиране на политическите партии и коалиции за 2017 г. и 2018 г. е наредено „да се разпределя годишната държавна субсидия, определена със Закона за държавния бюджет“. Когато при прилагането на разпоредбите от Закона за политическите партии министърът на финансите е установил, че се нарушава фиксирания в Закона за държавния бюджет за съответната година годишен размер на държавната субсидия за един получен действителен глас, защо незабавно не е уведомил Народното събрание за това „несъвършенство в закона“? Как министърът на финансите е разпределял повече от 11 лв. на получен действителен глас, без да поиска актуализация на държавния бюджет? Или тогава обществените нагласи не са го налагали?

В оценката на въздействието се изтъква, че „очакванията на обществото са размерът на субсидията да е пряко обвързан с получените от съответната партия или коалиция гласове…“ Не очакванията, а действащият закон така е определил! Друг е въпросът, че министърът на финансите не се е съобразил със закона.

Не е ясно какво се има предвид в оценката и под „непоследователност и недостатъчна съгласуваност на свързана уредба“, след като навсякъде и в Закона за политическите партии, и в Закона за държавния бюджет, е използвано понятието „получени действителни гласове“ и текстовете са систематично свързани.

Липсват всякакви мотиви в законопроекта за предвидената „преходна уредба за формиране на размера на държавната субсидия за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на изменителния закон" и защо за начало на преизчисляването на субсидията е определена точно датата 26 май 2016 г. Някъде прочетох, че според министъра на финансите „тогава е направена поправката, която позволява набъбване на субсидията“. Точно обратното, г-н министър. Да Ви припомня, ако сте забравил, че това е датата на влизането в сила на допълнението в чл. 27, ал. 1 от Закона за политическите партии, направено от народния представител Данаил Кирилов, от която дата е отпаднало и най-малкото съмнение как трябва да се определя общата сума за субсидиране и е станало безспорно, че определянето на общата сума може да бъде само въз основа на получените действителни гласове от партиите и коалициите, които имат право на субсидия.

„Няма грешка при определяне на размера на партийните субсидии и законът е спазен“ - това пък е заявила председателката на бюджетната комисия в Парламента Менда Стоянова. Тогава не разбирам защо се бърза с промяна в закона и защо, ако няма неправомерно изплатени суми, ще се възстановяват субсидии от 26 май 2016 г. И не на хората, както твърдите г-жо Стоянова, а само на Вас текстовете не са ясни, тъй като продължавате да се правите, че не разбирате какво означава „получени действителни гласове“. И понеже виждам, че не познавате и Изборния кодекс, ще Ви кажа, че Изборният кодекс не предвижда, както твърдите в свое интервю, гласовете на партиите, коалициите и независимите кандидати, които не са влезли в парламента, да се преливат към партия или коалиция, преминала изборната бариера. Не искам и да си помисля, че може и това да правите и се надявам да сте се объркали.

Не смятам, че предложените текстове за изменение на Закона за политическите партии са по-добри и съвършени от действащите, още повече че в голямата си част ги преповтарят. Ето един пример, за да прецените сами. Предложеният чл. 26, ал. 1 указва, че „годишният размер на държавната субсидия се определя на базата на действителните гласове, получени от съответната партия или коалиция по чл. 25, умножен по размера за един получен действителен глас“. От текста излиза, че годишният размер на държавната субсидия, определен на база, ще се умножава по размера за един получен действителен глас, което ми се струва абсурдно. Какво изобщо влагате в „размер за един получен глас“ и каква е мерната единица на този размер? Защо просто и ясно не написахте, че годишният размер на държавната субсидия на партия или коалиция по чл. 25 се определя, като получените действителни гласове от съответната партия или коалиция се умножават по определения годишен размер на държавната субсидия за един получен действителен глас. Явно тук действа принципът не е важно хората дали разбират, а е важно Министерството на финансите какво и как разбира. Не изключвам и целенасочено да се предлагат неясни текстове, за да има възможност за по-свободно тълкуване и прилагане.

Ако законът беше „несъвършен“, както казва министърът на финансите, защо със законопроекта се предлага преизчисляване на изплатените субсидии от 26 май 2016 г. и възстановяването им от партиите? Ако сумите са били изплатени правомерно, с предложените изменения на практика се създават задължения за минало време, а министърът на финансите би следвало да познава добре практиката на Конституционния съд. Да не говорим, че някоя от партиите вече може да е прекратена. Липсата на какъвто и да е било срок в законопроекта за преизчисляване и възстановяване на надвзетата субсидия предполага, че това може и никога да не се случи.

Очевидно е, че приемането на тези изменения целят да освободят от отговорност министъра на финансите за неправилното прилагане на закона.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ба
  Банго Васил
  1 -1
  18:00, 4 юни 2019
  Представете си какви ръководители на държавата имаме и на какво ниво са щом ШУТА СЛАВИ им намира грешките ПЪЛНА СКРЪБ

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини