Луизиана забранява абортите след откриване на сърдечен пулс у плода

Губернаторът от Демократическата партия на американския щат Луизиана подписа много рестриктивен нов закон за абортите, който забранява процедурата след откриването на сърдечна пулсация у плода, съобщават американските медии.

Законът може да забрани абортите още след шестата седмица от началото на бременността.

Конгресмените в щата подкрепиха с преобладаващо мнозинство законопроекта в сряда със 79 гласа "за" и 23 "против", а губернаторът Джон Бел Едуардс подписа законопроекта в четвъртък.

Това е последната от поредица мерки срещу абортите в различни щати, като те се очаква да бъдат оспорени в съда.

Още четири щата приеха подобни ограничения на абортите през тази година, свързани с откриването на сърдечен пулс - Джорджия, Кентъки, Охайо и Мисисипи.

В изявление губернаторът Едуардс изтъкна: "Призовавам мнозинството от преобладаващото двупартийно мнозинство от конгресмени, които гласуваха за закона, да се присъединят към мен, за да продължим да изграждаме една по-добра Луизиана, която се грижи за най-малките сред нас и осигурява повече възможности за всеки."

Губернаторът Едуардс отдавна се противопоставя на абортите. Подкрепата за ограничения на абортите постави някои демократи в щата в конфликт с Демократическата партия на национално равнище, която разглежда достъпа до процедурата по отстраняване на плода като основен принцип от своята платформа.

Жените на много места в САЩ организираха протести срещу новия закон в Луизиана, а големи холивудски звезди и продуцентски компании обещаха да бойкотират щатите, които налагат такива забрани.

Disney, Netflix и WarnerMedia публично заплашиха да преустановят дейността си в тези щати, ако законите влязат в сила.

Така наречените закони за сърдечната пулсация се стремят да направят аборта незаконен веднага след откриването на сърдечен пулс у плода. В повечето случаи това става около шест седмици след забременяването - преди много жени дори да знаят, че са бременни.

Строгият закон на Луизиана не включва изключения за бременности, произтичащи от кръвосмешение или изнасилване.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини