Зрелостниците на протест пред МОН заради матурата по английски език

Зрелостници протестират пред Министерството на образованието и науката заради матурата по английски език, съобщава БНР.

Те настояват изпитът, на който се явиха на 23 май, да бъде променен.

Припомняме, часове след приключването на матурата срещу нея започна онлайн петиция, която до момента е подкрепена от над 7000 души.

Според зрелостниците въпросите са били двусмислени или некоректни.

От МОН призоваха недоволните ученици да изпращат по електронната поща на ведомството сигнали с конкретни сгрешени въпроси, за да могат да направят проверка по случая.

На изпита по английски език тази година се явиха над 14 000 абитуриенти. Именно това беше най-желаният предмет за втората задължителна матура.

Резултатите ще станат ясни до 13 юни.

Според учители обаче лесната матура демотивира учениците и обезсмисля труда на учителя.

"Чест прави на Министерството на образованието и екипа, който е участвал в изготвянето на матурата, че са се престрашили тази година за първи път да усложнят изпита. Миналата и по-миналата година изпитът беше много лек, унизително лек", коментира Ива Киркова - преподавател по английски език в Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика.

Тя призна, че действително тази година матурата е значително по-сложна, но може да бъде решена за отличен, ако зрелостникът се е подготвил достатъчно добре.

Киркова подчерта, че нивото на зрелостния изпит трябва да бъде високо, за да отговаря на текстовете, които фигурират в изпитите за кандидатстване в университетите и колежите в България и чужбина.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини