Откриха необичаен рядък вид звезда

Международна група астрономи от Германия и Русия идентифицира необичаен обект, наречен J005311. Най-вероятно той е продукт на сливането на две звезди, които са умрели преди много време. След като милиарди години обикаляли една около друга, тези звезди, наречени бели джуджета се сливат и се връщат от мъртвите. В близко бъдеще животът им най-накрая може да свърши - с огромен взрив, съобщават учените във Phys.org.

Аномалната звезда в центъра на газова мъглявина била открита на изображенията, направени от спътника с широкообхватно инфрачервено изследване (WISE). Изненадващо, обаче, мъглявината излъчва почти изключително инфрачервено лъчение и никаква видима светлина.

Учените анализирали спектъра на лъчението, излъчвано от мъглявината и централната звезда, разположени на десет хиляди светлинни години от Земята. Оказва се, че обектът не съдържа нито водород, нито хелий, което е типично за белите джуджета. Звезди като нашето Слънце генерират енергията си чрез ядрения синтез на водорода. Когато водородът се изконсумира, те продължават да изгарят хелий. Не могат да сливат по-тежки елементи - тяхната маса е недостатъчна, за да произведе необходимите високи температури. След като се изчерпи целият хелий, те престават да горят, охлаждат се и се превръщат в бели джуджета.

Въпреки това, изгарянето на по-тежки елементи продължава в J005311, което не се среща в белите джуджета. "Те обикаляли една около друга, създавайки екзотични изкривявания на пространство-времето, наречени гравитационни вълни", разказват учените. По време на процеса двете бели джуджета постепенно губят енергия. Разстоянието между тях намалявало все повече и повече, докато накрая се слели.

J005311 е 40 хиляди пъти по-ярка от Слънцето, каквато яркост не може да има бяло джудже. От нея се излъчва силен звезден вятър със скорост 16 хиляди километра в секунда. Според изчисленията, той се ускорява от силно магнитно поле. Според изследователите, такива обекти се откриват много рядко в Млечния път, досега са известни само пет подобни..

Очаква се, че за няколко хиляди години цялата маса на звездата ще се превърне в желязо, а термоядрените реакции ще спрат. Под собствената си гравитация тя ще започне да се свива и тъй като масата ѝ е по-голяма от 1,4 масата на Слънцето ще има ярка съдба. Електроните и протоните, които изграждат нейната материя, ще започнат да се сливат в неутрони. Получената неутронна звезда ще има само малка част от предишния си размер - с диаметър само няколко километра и ще тежи повече от цялата Слънчева система. Тя ще експлодира в супернова.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
20 окт 2019
Последни новини