Отдалечен атол в Тихия океан затрупан с 414 милиона парчета пластмаса (видео)

Мащабът на пластмасовото замърсяване по света може да е драматично подценен, защото по-голямата част от пластмасовото замърсяване в действителност може да се окаже под повърхността.

Това е изводът от изследване на пластмасовото замърсяване на плажовете на Кокосовите острови в Австралия, съставени от два коралови атола.

Според данните на ново проучване, около 414 милиона парчета отпадъци сега замърсяват отдалечените острови, а по-голямата част от тези отпадъци са погребани под пясъка. И това количество вероятно е много по-голямо, съобщава група изследователи, публикували резултатите си на в Scientific Reports.

По-голямата част от тази пластмаса е заровена под повърхността, а повечето световни проучвания не се разпростират под повърхността. Затова количеството на пластмасовото замърсяване в световен мащаб може да е по-голямо, отколкото е смятано досега.

Учените проучили седем от 27-те острова, които съставляват 88% от общата земна маса на островите, и изчислили, че те са напълнени с 262 тона пластмаса. Една четвърт от тези парчета са от предмети за еднократна употреба, като например сламки, чанти и четки за зъби (около 373 000 от тях).

Приблизително 93% от намерените боклуци, повечето от които са микрочастици пластмаса, всъщност са били затрупани под повърхността. Но тъй като учените са копали само на 10 сантиметра дълбочина в пясъка и не са имали достъп до някои плажове, за които се знае, че има много натрупана пластмаса, тези цифри вероятно са консервативни, казва водещият автор Дженифър Лавърс, изследовател в Университета на Тасмания.

"Пластмасовото замърсяване сега е вездесъщо в нашите океани, а отдалечените острови са идеалното място, за да получите обективна представа за обема на пластмасовите отпадъци, които сега обикалят земното кълбо", казват Лавърс. Още през 2017 г. същата група изследователи разкриха, че остров Хендерсън, отдалечен необитаем остров в южната част на Тихия океан, е най-замърсеното място в света.

Производството на пластмаса се е увеличило драстично през последното десетилетие - през последните 13 години сме произвели почти половината от всичката пластмаса, произведена през последните шест десетилетия. Скорошна глобална оценка установи, че в океана понастоящем има 5.25 трилиона изделия от пластмаса, което е повече от броя на звездите в Млечния път.

Количеството отломки на дълбочина до около 10 см под повърхността на плажа, е 26 пъти по-голямо от количеството, видимо на повърхността му, пишат изследователите. "Това предполага, че глобалните проучвания за отломки, повечето от които са фокусирани единствено върху повърхностните остатъци, драстично са подценили мащаба на натрупания пластмасов боклук."

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Го
  Гост
  0 -1
  00:58, 25 май 2019
  Тия учени много са копали щом стигнали на 10 см. от повърхността на плажа. Това проучване повече на почивка прилича😊. Дерзайте!

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
16.09.2019
Последни новини