Reuters: Google ще прекрати част от бизнес взаимоотношенията си с Huawei

Reuters съобщи, че според информация на свой анонимен източник от Alphabet, собственика на Google, компанията възнамерява да преустанови част от бизнеса си с Huawei – “отдаването на хардуерни и софтуерни продукти“, с изключение на тези, попадащи под условията на свободен лиценз.

Причина за това е поставянето на компанията в черен списък от страна на президента Доналд Тръмп, включващ компании, с които американски фирми не могат да имат търговски взаимоотношения.

Въпреки че все още не е приет окончателно, списъкът се очаква да бъде обнародван до дни. В най-лошият вариант той ще възпрепятства използването от страна на китайската компания и нейните смартфони на редица популярни приложения като Gmail, YouTube и магазина Google Play Store.

Ако информацията на източника от Ройтерс стане факт, то Huawei ще може да използва само свободен лиценз на Android и на практика няма да има достъп до актуалните ъпдейти на операционната система, включително тези, които касаят сигурността и.

Въпреки че новината се разпространи от Ройтерс, вече се публикува от не малко световни медии, все пак никъде няма официално потвърждение, нито от Google, нито изявление от Huawei, което вероятно ще стане утре.

Най-вероятно дори и в момента адвокати, както на американската компания, така и на Huawei обсъждат детайлите около санкциите, които всъщност не са изненада за запознатите с тематиката. Нещо повече  – от Huawei няколко пъти загатват, че са готови за всеки удар, които търговските войни на Китай със САЩ могат да им нанесат и дори признаха, че имат готова алтернатива на Android за своите апарати. Освен удар по Huawei решението на САЩ не е никак добра новина и за Google, тъй като Huawei е един от основните им клиенти.

Решението на САЩ и поставянето на Huawei и още 68 свързани с компанията  дъщерни дружества, създават множество неясноти и редица въпроси.

Какво ще стане с актуалните модели на компанията, които вече имат Android? Ще бъдат ли отложени планирани модели? От санкциите ще бъде ли засегнат и Honor, който предстои да представи много интересен модел във вторник?

Отговор на всичко това най-вероятно ще научим в следващите дни, ако не и часове, след като получим становището на Huawei.

Със сигурност обаче можем да кажем, че санкциите и евентуалното спиране на работа между Google и Huawei, дори и да се случат в пълната им сила няма да засегнат незабавно настоящите собственици на смартфони Huawei, заради множеството защитни клаузи и работата на съвместни екипи, не само в САЩ, но и в офисите на Google и Alphabet в Китай. Според вече появили се спекцулации – това може да е едно от решенията – Huawei да не работи директно с Google, а чрез трети страни да получава необходимата поддръжка, ъпдейти и информация.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини