ЛГБТИ: Една класация, в която България е на последните места

Хората с различна сексуална ориентация имат най-големи права в страните от Западна Европа. България и някои други източноевропейски държави получават слаби оценки, защото дори не разрешават еднополови бракове.

Равноправието на ЛГБТИ хората (лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендър и интерсексуални) е залегнало в Eвропейските договори и в Хартата на основните права на ЕС. Те изключват категорично всякаква дискриминация заради сексуалната ориентация на хората. Това означава, че във всичките 28 страни-членки на ЕС хомосексуалните и другите засегнати групи в обществото трябва да имат същите права и условия за живот, както всички останали. Но в действителност не е така.

Затова всяка година на 13 май, по случай Международния ден срещу хомо- и трансфобията, европейското отделение на ILGA (Международна асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните) публикува оценка за състоянието в отделните страни от ЕС. Актуалното изследване предлага и критериите, които хората могат да вземат предвид, когато решават за кого да гласуват на предстоящите в края на месец май европейски избори.

Лоши оценки за десни популисти и евроскептици

Германският Съюз на лесбийките и гейовете, например, препоръча на членовете си да гласуват за свободните либерали (СвДП) - партията, която, според тази организация, в най-голяма степен се застъпва за правата на ЛГБТИ обществото. На следващо място те поставят социалдемократите, Зелените и Левицата, а консервативните партии ХДС и ХСС заемат последните места. Още по-лоша оценка получава дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" (АзГ), която е определена дори като опасна.

В тъмнозелено - страните, които признават еднополови бракове, в светлозелено - с възможност за регистрирани партньорства; в червено - нито едното, нито другото

В тъмнозелено - страните, които признават еднополови бракове, в светлозелено - с възможност за регистрирани партньорства; в червено - нито едното, нито другото

От Съюза на гейовете и лесбийките посочват важността на предстоящите европейски избори заради възхода на десните популисти в много страни от ЕС. "Става въпрос за бъдещето на европейската демокрация. Днес сме свидетели на това как все по-често се поставят под въпрос нашите основни европейски ценности като зачитането на човешкото достойнство, равноправието и върховенството на закона", се казва в препоръката на организацията.

В сегашния Европейски парламент фракцията на Зелените беше тази, която основно се застъпваше за правата на ЛГБТИ хората, става ясно от публикувана през април оценка на група парламентаристи, включваща представители на всички фракции. В тази оценка най-лоши атестати получават десните популисти и евроскептиците.

Големи разлики между Източна и Западна Европа

Актуалната класация на ILGA за 2019 година очертава следната картина: има големи разлики между ситуацията в Източна и Западна Европа. Страните, в които ЛГБТИ хората са сравнително равноправни, се намират основно в Западна Европа: Великобритания, Белгия, Люксембург, Франция, Финландия, Дания, Швеция, Португалия, Испания. Тези държави получават и най-голям актив точки по отношение спазването на законовите разпоредби в редица области като семейното право, борбата срещу престъпленията от омраза или правото за сексуално самоопределение. Най-добре в това отношение обаче се справя Малта - миниатюрната държава изпълнява 90 процента от законовите предписания.

Най-лоша е ситуацията в Литва и Полша - съответно със 17% и 28% по същия показател. На предпоследните места се намират България и Румъния - съответно с 20% и 21%. Изненадващо лоши са и резултатите на Италия (22%), което се обяснява основно с това, че в тази страна няма законови гаранции срещу дискриминацията, нито пък са разрешени еднополовите бракове. Освен това има много бели петна в законите за осиновяването.

Германия заема място в средата на тази класация. Като слабости се посочват например липсата на специално законодателство срещу речта на омразата и престъпления със сексуална мотивация. Като цяло положението на лесбийките, гейовете, транссексуалните и интерсексуалните се е подобрило през последните 10 години, което обаче не означава, че няма проблеми. В някои държави се забелязва и регрес, бе казано при представянето на доклада в Осло. Полша и България, например, отстъпват назад в класацията - заради ограничаването на някои права. Унгария пък е критикувана заради потъпкването на фундаментални свободи, като правото на събирания и създаване на коалиции. Освен това се посочва, че работата на ЛГБТИ активистите е станала "по-опасна и непредвидима".

Националните държави са на ход

Важно е да се знае, че проблемните области са предмет на националното, а не на европейското право. Така например ЕС не може да налага на отделните страни-членки дали да узаконят пълноправните еднополови бракове или регистрираното съжителство между еднополови партньори. В ЕС има още пет държави, които не предлагат нито един от двата варианта. Това са България, Литва, Латвия, Полша и Словакия. В Естония и Чехия има възможност за регистрирано партньорство, но в силно орязан вид - със значително по-малко права.  

Страните, които не разрешават еднополовите бракове, бяха задължени от Европейския съд по правата на човека да признават еднополови бракове, които са били сключени в друга страна-членка на общността. През миналата година бе произнесена ключова присъда срещу румънските власти, които бяха принудени да признаят брака на един румънец с американски гражданин, сключен в Белгия.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Бо
  борката кереза -енженер
  4 -2
  15:43, 14 май 2019
  Много педеразки държави в тази Европа бе С изключение на Източните страни всичко останало педераси

Хороскоп за 30.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
30 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
30 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
30 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
30 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
30 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
30 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
30 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
30 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
30 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
30 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
30 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
30 май 2020
Последни новини