На първо четене: Правото на неизбежна отбрана ще важи при всяко незаконно влизане в имот

На първо четене депутатите приеха промени в Наказателния кодекс, които предвиждат либерализирането на дефиницията за "неизбежна отбрана".

Според текстовете причиняването на смърт или телесна повреда няма да се преследва, ако: е извършено противозаконно влизане в жилището на отбраняващия се; нападението е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или през нощта; нападението е насочено срещу "живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се".

Текстовете бяха приети единодушно на първо четене от присъстващите днес 106 народни представители. Депутатите от БСП продължават със своя парламентарен бойкот, а народните представители от ДПС избраха да отсъстват заради началото на Рамадан.

Предложението бе инициирано от малкия партньор в управляващата коалиция "Обединени патриоти" вследствие на миналогодишния казус в Пловдив, където лекар простреля смъртоносно мъж, докато той се опитвал да обере гаража му.

Според заместник-председателя на ПГ на Патриотите Искрен Веселинов, законът не е достатъчно толерантен към тези, които защитават собствеността си. Сегашните правила повеляват отбраняващият се да не носи наказателна отговорност, само ако нападението срещу него е извършено чрез насилствено проникване или с взлом.

Някои представители на ГЕРБ изразиха колебания относно текстовете, които се очаква да претърпят прецизиране между първо и второ четене. Депутатите гласуваха срокът за предложения да е максималният възможен такъв - 3 седмици. Очаква се в този период да се даде по-ясна дефиниция на термина "неизбежна отбрана". 

Депутатите още приеха промени, които предвиждат по-тежки санкции за т.нар. маловажни кражби. Към момента за такива се считат кражби на стойност под две минимални заплати, като предложението е сумата да бъде намалена на една минимална заплата. В текстовете още се предлага да се увеличи глобата за подобна кражба, когато предметът е възстановен. Сегашният закон предвижда от 100 до 300 лв., а според приетото на първо четене предложение сумата ще бъде между 500 и 1000 лв. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Хи
  хитлер
  3 0
  22:34, 8 май 2019
  Дано се приеме закона в този му вид че вече не се трае от обири и нападения от тъмнокожи. И не трябва да има сума за кражба и една стотинка да е трябва да се наказва строго.
 • 2
  На
  Нар
  1 0
  22:41, 8 май 2019
  Значи като влиза ще гледат да вземат нещо под минималната заплата.. Тоест около 500лв че да не ги накажат...
  А как стоят нещата с оръжието за лична самозащита? На дома или семейството..

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
04 юли 2020
Последни новини