Химикали в слънцезащитните продукти влизат в кръвта. Ето какво означава това

Когато хората използват слънцезащитни продукти, химикалите в тях се абсорбират в кръвния поток, а ефектите върху здравето все още не са известни, съобщава ново правителствено проучване на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA)

Проучването, проведено от изследователи от агенцията, установява, че химикалите в слънцезащитните средства се абсорбират в кръвта доста бързо и достигат достатъчно високи нива, за да се проведат още тестове на безопасността на веществата.

Проучването е малко, то включвало само две дузини хора. Но то е едно от първите, които точно изследват нивата на химикали от слънцезащитните продукти в кръвта на хората, когато продуктите се използват според указанията и е едно от първите, които проучват колко дълго химикалите остават в кръвта.

Въпреки това, учените не знаят дали тези химикали носят рискове за здравето при нивата, наблюдавани в проучването.

Важно е, че констатациите, публикувани (на 6 май) в JAMA, не означават, че хората трябва да престанат да използват слънцезащитен крем, особено като се имат предвид много сериозните и добре познати рискове от стоенето на слънце.

"[Хората] абсолютно трябва да използват слънцезащитни продукти" и да следват препоръките да се предпазят от слънцето, казва д-р Канаде Шинкай, дерматолог от Калифорнийския университет в Сан Франциско, съавтор на редакционната статия, придружаваща изследването. "Определено знаем, че слънцето може да причини рак на кожата и меланом."

Но констатациите подчертават необходимостта от по-нататъшни изследвания на потенциалните последици за здравето от тези химикали. "Притеснително е, че ние просто не знаем какво означават данните за абсорбцирането им в кръвта", казва Шинкай за LiveScience.

Въпреки че слънцезащитните продукти са широко използвани, има изненадващо малко проучвания за безопасността и ефективността на много от химикалите, които обикновено се срещат в тях.

В новото изследване 24 здрави възрастни доброволци са нанасяли слънцезащитен крем върху кожата си четири пъти на ден в продължение на четири дни. Участниците били разделени в четири групи, всяка от които получила различна форма слънцезащитен продукт - лосион, крем или един от два различни слънцезащитни спрея.

Изследователите използвали препоръчителното количество слънцезащитни продукти - 2 милиграма слънцезащитен крем на квадратен сантиметър  от кожата, върху до 75% от тялото на всеки участник.

Участниците останали в лабораторията до седем дни и всъщност не били изложени на слънчева светлина. Всеки от тях дал по 30 кръвни проби, взети по време на престоя им.

учените изследвали кръвните нива на четири обичайни слънцезащитни съставки: авобензон, оксибензон, октокрилен и ембатула. Те искали да видят дали концентрацията на тези химикали в кръвта е надвишила 0,5 нанограма на милилитър, праг, определен от FDA през 2016 г. Агенцията казва, че всяко лекарство, което се абсорбира в кръвта при нива, които надвишават този праг, трябва да преминат през допълнителни изследвания за безопасност.

Резултатите показват, че само след един ден прилагане на слънцезащитно средство, всичките четири химикали са открити в кръвта на хората на нива, надвишаващи прага.

Нещо повече, кръвните нива на тези химикали се увеличават през следващите дни, когато слънцезащитният крем е бил нанесен отново, което предполага, че химикалите могат да се натрупват в кръвта с течение на времето.

Проучвания за безопасност
Шинкайi, който не е участвал в новото изследване, подчертава, че новите открития не означават, че химическите слънцезащитни продукти са опасни. Но резултатите показват, че тези съставки ще трябва да преминат през същите тестове за безопасност, като другите "системни" лекарства (такива, които влизат в кръвта), казва тя. Такива проучвания ще разгледат дали експозицията на тези химикали в кръвта е свързана с евентуални рискове или ефекти от рак върху репродуктивната система.

Изследователите отбелязват, че тяхното проучване е проведено на закрито, без излагане на слънчева светлина или топлина - фактори, които биха могли да повлияят на това колко добре се поглъщат слънцезащитните химикали в кръвта. Освен това ще са необходими допълнителни проучвания, за да се провери дали нивата на абсорбиране в кръвта варират в зависимост от определени фактори, като типа на кожата на лицето, възрастта и колко слънцезащитни продукти се прилагат.

През февруари FDA предложи нови правила, насочени към подобряване на безопасността на слънцезащитните продукти и поиска слънцезащитната индустрия за допълнителни доказателства за безопасността на 12 масови слънцезащитни съставки. На теория, ако производителите не представят тези данни до ноември, всички слънцезащитни продукти, които съдържат тези 12 химикали, могат да бъдат изтеглени от пазара, каза Шинкай. Тя очаква производителите да поискат удължаване на този срок, което може да им бъде дадено, ако докажат, че са поели ангажимент за провеждане на проучвания за безопасността.

Междувременно, ако хората се притесняват, те трябва да знаят, че някои слънцезащитни съставки не се отделят в кръвта и като цяло са признати за безопасни. Това са цинковият оксид и титановият диоксид - съставки в така наречените минерални слънцезащитни продукти. Такива продукти работят, като покриват кожата и отразяват светлината, вместо да абсорбират светлината, както правят химическите слънцезащитни продукти, казва Шинкай.

Важно е да се отбележи, че използването на слънцезащитни продукти е само един от начините, по които хората се защитават от слънцето. Другите методи са търсене на сянка и носене на защитно облекло, шапки и слънчеви очила, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 26.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще ви предложи благоприятните възможности, които ще ви доближат до целите, които сте си поставили. Е, ще има и такива, които ще се носят по течението, необезпокоявани от нищо и без амбиции за бъдещето си. Ако сте сред тях помислете за близките си, със сигурност ще откриете поне една причина, заради която да стенете по-активни.
26.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес подхождайте разумно към ангажиментите си, опитайте се да направите бизнесконтактите си едновременно полезни и приятни. През днешния ден ще ви се наложи да направите съдбоносен избор, бъдете далновидни и преценете обстойно всичко.
26.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Психическата ви устойчивост ще бъде поставена на изпитание и не заради друго, а от преумора. Натоварената ви програма изисква да преразгледате участията си на всяка цена, като прехвърлите част от задълженията си върху сътрудници и партньори. Ще бъде от общ интерес и доверието във вас няма да пострада.
26.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Водите спечелена битка. Просто трябва нещо да промените. Помислете къде бъркате. Изгледите ви за успех са големи и е нелепо да се тормозите. Търпението ви също трябва да е на ниво. Съвсем скоро усилията ви ще бъдат възнаградени. Денят се очертава като много успешен.
26.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
В открит разговор ще изчистите съмненията и изгладите недоразуменията между вас и партньора ви. Тонусът ви ще се подобри и това ще се отрази благоприятно на заниманията ви. Станете по-приветливи и не допускайте да ви владеят тъмни мисли. Предстоят промени свързани с дома ви.
26.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате се добре и това си личи. Излъчваната от вас ведрина пленява околните. С премерените си действия на работното място улеснявате всички, с които работите. А също така ще увеличите и финансите си. Посветете вечерта на любим човек и направете всичко за да ви бъде приятно.
26.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е наситен с много интересни преживявания и със сигурност ще го запомните. Идеите, които споделяте сред професионалните си среди ще бъдат добре възприети и не е изключено да ви направят предложения, които доста ще ви накарат да се замислите. Личният ви живот също е динамичен, вероятно ще задълбочите отношенията си с определен човек.
26.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заемете се с работата си и не отклонявайте вниманието си с волности. Отговорностите ви не са малки - професионални, семейни, обществени, а за личните ще ви остане по-малко време. За нещата, които ви радват извън дома ще се погрижат приятелите. Интимната връзка, която започвате сега няма да премине в брак.
26.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Достатъчно време отделихте върху плановете си за бизнеса. Но, нищо няма да бъде сигурно до последния момент. Налага се да се въоръжите с търпение и спокойствие. В личен план ще се радвате на добро здраве и настроение. Ще прекарате приятни часове с интересни хора и е възможно да възникне нова връзка.
26.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес може и да не ви остане много време да почивате, но със сигурност ще ви бъде много забавно. В стремежа си да ви съдействат някои от колегите ви е възможно да създадат трудности, но това няма да се отрази на крайния резултат от работата ви.
26.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече реалисти, нямате нужда от фалшиви обещания и блясък, който не радва сърцето ви. По-малко споделяйте плановете си и работете самостоятелно за тяхното осъществяване. Обкръжението ви е пъстроцветно, изберете подходящите хора, с които ви е приятно да общувате.
26.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не се задълбочавайте в подробностите на отминали събития, ще отнемат от енергията ви без особен ефект. Мислете позитивно и продължете напред. Ще направите добър избор при покупка на вещ за бита ви, което ще ви създаде настроение. Изразен успех за хората, занимаващи се с творчески професии.
26.08.2019
Последни новини