Вчера Търговския регистър, днес НАП. А утре?

Покрай скандала с криминалното източване на данни за милиони българи и фирми изскочиха куп шокиращи неща. Отговорните институции изрекоха една камара глупости, дори смешки, в опита си да замажат огромния скандал.  Премиерът например публично се възхити от 20-годишният хакер, който бе обвинен в източването на данните на приходната агенция. Нарече го вълшебник.

Един философ бе казал: „Ако някой успее от един километър да застреля майка си, бих го нарекъл добър стрелец, но не и добър човек“. Е, Борисов може да го направи. Той всъщност може всичко.

Шокиращо бе и признанието на службите, че 20-годишният Кристиян е … обучавал спецполицаи от ГДБОП. Що за полиция имаме, щом я обучава 20-годишен младеж? Може би и малчугани от забавачката им изнасят лекции?   

Нещото, на което обаче не бе обърнато достатъчно внимание бяха самите данни, които бяха източени от НАП. В базата се съдържала не само личната информация, като три имена, адреси, ЕГН-та и други, но и данни за залагания, за доходи, дори преводи към чужди банки. Като оставим настрана въпроса доколко е допустимо правителството да събира подобни данни за гражданите, звучи направо невероятно, че при цялата тази информация в България изобщо има престъпност и корупция. Всеизвестно е старото правило в криминалистиката „Търси парите“. Ако имаш информация за средствата и тяхното движение, можеш да си обясниш нещата. В такъв случай е необясним и фалитът на КТБ, корупцията при обществените поръчки, цялата богата палитра от подкупи, търговия с влияние и всякакви варианти на престъпността. След като знаеш за парите на човек, когото всички сочат за бандит, и не си го вкарал в затвора, значи просто не искаш да го направиш. Единственото възможно обяснение за този абсурд е, че властта не го прави, защото трябва да вкара зад решетките себе си.  

Адвокатите и шефовете на задържания хакер Кристиян Бойков твърдят, че момчето е натопено. Цяла нощ го натискали да признае нещо, което по думите не е извършил. И версията им наистина звучи логично, защото младежът просто няма интерес да го прави, освен ако детската му мечта не е да влезе в затвора.

А хакването на базата данни на приходната агенция подозрително прилича по своите последствия на други събития от близкото минало. Например палежа на партийния дом, при който изгоряха много архиви. Вероятно правилните архиви.

Миналата година пък се срина Търговският регистър. Голяма част от информацията, никой не знае колко голяма всъщност, вероятно е изгубена завинаги. Навярно правилната информация.

Навремето Илия Павлов изрече крилата фраза: Гущерът трябва да откъсне опашката си, ако иска да оцелее. Подтекстът бе престъпността да скъса с показните престрелки и уличния бандитизъм и да сложи бялата якичка.

След време обаче се оказва, че за гущера не е достатъчно да скъса опашката си. Трябва да заличи и спомена за нея. Затова горят архиви, срива се търговския регистър, източват се данните на данъчните. И нищо чудно да се окаже, че някои данни са изгубени. Навярно правилните данни.

Вчера беше Търговският регистър, днес НАП, а утре?

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (20)

 • 1
  Чи
  читател
  31 -6
  13:28, 18 юли 2019
  Браво,Кръшков!Връщай се в бранша,липсваш,човеко!
  • 90
   9079080-9
   4 -6
   08:32, 19 юли 2019
   Пръчков , твоя шеф Инж. Росен П. .....
   може да изкара хак , че майката ти е сестра на Бай Дончо Перуката :))) ... Къде се мотаеш в краката на Батковците от МГ ???:))
 • 2
  Г-
  Г-н Михайлов
  30 -7
  14:23, 18 юли 2019
  Комплименти Г-н Кръшков!! Много правилно,ясно и точно е написано.
 • 3
  S ченге
  8 -3
  14:56, 18 юли 2019
  ... добре.
 • 4
  98
  98098-
  4 -19
  15:00, 18 юли 2019
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 5
  Са
  Сатър
  4 -22
  16:37, 18 юли 2019
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Съ
   Сър Пичук
   8 0
   11:25, 19 юли 2019
   Много бързо го осъди.Какво те кара да мислиш че е виновен,високопарните думи на некадърните разследващи ли?Мъжът вече е на свобода понеже събраните доказателства не струват и 2 стотинки.
 • 6
  Бр
  Браво
  1 -7
  17:36, 18 юли 2019
  Много добра статия! Само сравнението с ББ с филосо... Виж коментара
 • 7
  Ма
  МАЙОРА
  6 -1
  17:47, 18 юли 2019
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 8
  Cy
  cyber
  16 -4
  18:33, 18 юли 2019
  Шайката трие неудобната за нея информация.
 • 9
  Си
  сивия хакер
  10 -4
  23:36, 18 юли 2019
  Гледайте да не се случи на аскувонет да го хакнат и разбият и кршко да няма къде да публикува написаното!
  • Jo
   John
   14 0
   00:48, 19 юли 2019
   то вече се случи, когато изгоряха сървърите на еском преди няколко години почна на бял лист щото нямаше бекъпи.

   ТЪРКАЙ ГО ПАК, МИШОК!
 • 10
  Сл
  Славея Господинова
  5 -9
  09:36, 19 юли 2019
  Много филми гледа писателят измисли тази статия. П... Виж коментара
 • 11
  Ас
  Аскувлия
  9 0
  09:52, 19 юли 2019
  Да оставим настрана какви данни освен законнообявените събира за нас държавата? И да се чудим защо са такива управляващите? Нагли копелета използват държавата за бандитските си цели. А ние сме мекотели, които си заслужаваме съдбата.
 • 12
  Глупава статия, писана от компютърно неграмотен човек. Такова е нивото на "журналистиката" в България. Авторът, доколкото си спомням беше виден гербер и той. А старото правило в криминалистиката е "Кой има изгода?" Изгода имат тия през които минават обществените поръчки. Искров и компания. Целия ИТ сектор е в техни ръце. Масово се пише некачествен софтуер, който се купува от държавните агенции на цени в пъти по - високи от тези на аналогичен софтуер, писан от компании - имена в бранша. И то на международно ниво. Тук вече следвайте парите. "Хакерът" междувременно се оказа, че май не бил той. Боко Тиквата пък само дето не го предложи за орден. Може да си го впише в сивито момчето. Проблемът не е нито в Бойко, нито в Горанов, Добрев или който там се сетите. Проблемът е в нас самите. Че допуснахме 10 години застой. Всеки път като чуя Бойко построи това, преряза лентата на онова...и се сещам за песента на руската група ДДТ - Путин едет по стране, а мы все в говне...Защото ако не беше този застой можехме да сме поне на нивото на Словения сега. Заради това - Нека ги изметем! Веднъж и завинаги. Знам, че ще ми изтриете коментара, ама не ми пука. Тя злобата няма почивен ден.
 • 13
  Ив
  Иво
  0 -5
  21:53, 19 юли 2019
  Дванайсятка, при БСП/ДПС/Царя цъфнахме, та вързахм... Виж коментара
  • Иво, къде прочете, че ги искам? Май ти пишеш от герберската централка, а? От 1997 г. насам вотът все е наказателен и все едно и също става. А твоето кумирче Малкия Мавър една казарма го беше страх да изкара. Та се хвана алтернативен. Че даже и за това излъга. Беше телефонистка в Гражданска защита. Не знам кой пише от централи...
  • И някак си удобно пропускаш Костов. Защото аз бях пред Парламента през 1997 г. И няколко палки отнесох покрай останалите. Ти къде беще тогава? В началното?
 • 14
  Виденовата зима да ти я припомням ли? Или си вършил някои неща на гърне тогава? Промяна искахме. И ако това ще те успокои и аз бях от тъпанарите, които гласуваха за твоя Фюрер и сламен генерал. И сега искам промяна. Един дисидент беше казал - За това, че ограбиха парите ни както и да е, но за това, че ни ограбиха мечтите...айде ходи пий една бира и не се впрягай толкова. Пийс!
 • 15
  Ми
  Мина
  1 0
  21:03, 20 юли 2019
  Доста спонсори влязоха в ареста и са разследвани , паричките от субсидии свършиха и се включиха " защитите" на ДС.

Хороскоп за 30.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
30 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
30 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
30 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
30 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
30 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
30 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
30 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
30 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
30 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
30 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
30 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
30 май 2020
Последни новини