Името Мохамед: поразяващата сила на една лъжа

"Мохамед е най-популярното име за новородени момчета в Берлин" - редица български медии тиражираха тази лъжлива новина съвсем безкритично. А много хора наивно повярваха. Какво ни казва това?

Коментар от Емилия Милчева:

След като български медии тиражираха „новината", че „Мохамед е най-популярното име за новородени момчета в Берлин“, предизборният слоган на ВМРО „Браним България“ най-после се напълни със съдържание. Ще ни бранят от берлинските Мохамедовци. Така както ни бранят от Мохамедовците на границата.

А сега ето данните от статистиката, провокирала новината за името Мохамед: през 2018 година 1,26% от новородените в Берлин общо 22 177 момчета са били кръстени на името на пророка Мохамед (във всичките му варианти на изписване). Иначе името е на 24-о място в списъка на най-популярните момчешки имена в Германия. На първо място при момчетата е Паул, а при момичетата - Мари.

"Нашествието" на Мохамедовците

Какво ви идва най-напред наум, когато чуете, че Мохамед е най-популярното име сред новородените в Берлин деца от мъжки пол? Че мюсюлманите са „превзели“ германската столица? Или че раждат най-много? И двете съждения не отговарят на истината, но новината, излязла на медийното тържище през медии като британския „Дейли Мейл“ и ултрадесния американски сайт „Брайтбарт“, често уличаван в разпространението на конспиративни теории и фалшиви новини, вече е поразила целта. А я е поразила, защото онлайн платформите позволяват нещо, което добрите стари печатни медии не могат - таргетират аудиторията. Оттук нататък е лесно: поразената цел - потенциални гласоподаватели на евровота, изригва във форуми и социални мрежи за опасностите от „безконтролната миграция“, за „застрашената християнска Европа“, за необходимостта „да браним идентичността си“. Така осколките от „новината", подобно на противопехотна мина, поразяват и хора, които дори не са я прочели.

А всъщност можеше да вкараме малко здрав смисъл в цялата тази дискусия. Или поне елементарен анализ. Особено ако повечето български медии, разтръбили „новината“, бяха цитирали първоизточника ѝ или бяха проявили поне малко критичност при съобщаването ѝ. Но освен функционална грамотност на журналистите, а не всеядност заради брой прочитания, необходимо е и това: критично мислене у потребителите на информация, утвърдени и спазвани от медиите етични стандарти, прозрачност на финансирането - изобщо всичко това, което гарантира по-предни места в класациите за медийна свобода.

Новината за бебетата, кръстени Мохамед, е отразена по съвсем различен начин в медии като шведската „The Local", където изречението „Мохамед, във всички варианти на изписването, също е сред популярните имена в Германия", идва чак в последната част на информацията. Но в Швеция, която е неизменно в топ 3 на класациите за медийна свобода, „държавата съдейства на различни медии, за които преценява, че са важни за развитието на обществото като цяло или за отделни социални, етнически и малцинствени групи. Тази форма може да бъде илюстрирана чрез дейността на шведското правителство, което подпомага малки, финансово нестабилни издания, ограничава монополизацията на вестникарския пазар и запазва разнообразието от мнения“ (Мария Попова, „Журналистическата теория“).

Българските управляващи явно имат други разбирания - те допускат монополизация както на медийния пазар, така и на разпространението на издания, а подпомогането на медии не е в името на плурализма. В такава среда фалшивите новини имат още по-голяма поразяваща сила. А новините, които не са поставени в контекст, кънтят пропагандно.

Да, отварянето на границите промени демографската ситуация в най-голямата икономика на ЕС. Според данни, публикувани от авторитетното издание „Политико“, през 2016 броят на новородените в Германия е достигнал пик, „което се дължи на повишената имиграция, но и на подобрените икономически условия“. Броят на бебетата, родени от граждани на Германия, се е увеличил с 3%, докато броят на родените от жени, които не са германки, е нараснал с 25% в сравнение с предходната година.

Някъде там се раждат много деца с имена като Георги или Яна

България не е „застрашена“ от такава тенденция. По данни на Евростат, страната ни се нарежда сред шестте държави в ЕС, наред с Литва, Латвия, Полша, Румъния и Хърватия, в които броят на емигрантите надвишава този на имигрантите. А що се отнася до родените в България деца на родители чужденци, най-големият дял се пада на гражданите на Русия - почти 26%, близо 15% са турци, около 15% - сирийци, под 7% са украинци и малко под 5% - британци.

Обезкървяването на българската нация бе забелязано и от папа Франциск, който в първия ден от визитата си призова българите да отворят сърцата и домовете си за мигрантите, тъй като България, загубила голяма част от населението си именно заради емиграцията, би трябвало да осъзнава какво кара хората да търсят по-добро бъдеще извън родината си. Затова когато четем новини за родени в Европа бебета с името Мохамед, нека не забравяме, че някъде там, извън България, се раждат много деца с имена като Иван, Георги или Яна, чиито родители са предпочели да живеят в страни с действаща демокрация, с работещо правосъдие и с възможности за кариерно развитие, което не изисква партийно раболепие. Няма да ни навреди и това: малко хигиена на информационните източници. Защото очевидно се налага да браним здравия си разум.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
28 фев 2020
Последни новини