Името Мохамед: поразяващата сила на една лъжа

"Мохамед е най-популярното име за новородени момчета в Берлин" - редица български медии тиражираха тази лъжлива новина съвсем безкритично. А много хора наивно повярваха. Какво ни казва това?

Коментар от Емилия Милчева:

След като български медии тиражираха „новината", че „Мохамед е най-популярното име за новородени момчета в Берлин“, предизборният слоган на ВМРО „Браним България“ най-после се напълни със съдържание. Ще ни бранят от берлинските Мохамедовци. Така както ни бранят от Мохамедовците на границата.

А сега ето данните от статистиката, провокирала новината за името Мохамед: през 2018 година 1,26% от новородените в Берлин общо 22 177 момчета са били кръстени на името на пророка Мохамед (във всичките му варианти на изписване). Иначе името е на 24-о място в списъка на най-популярните момчешки имена в Германия. На първо място при момчетата е Паул, а при момичетата - Мари.

"Нашествието" на Мохамедовците

Какво ви идва най-напред наум, когато чуете, че Мохамед е най-популярното име сред новородените в Берлин деца от мъжки пол? Че мюсюлманите са „превзели“ германската столица? Или че раждат най-много? И двете съждения не отговарят на истината, но новината, излязла на медийното тържище през медии като британския „Дейли Мейл“ и ултрадесния американски сайт „Брайтбарт“, често уличаван в разпространението на конспиративни теории и фалшиви новини, вече е поразила целта. А я е поразила, защото онлайн платформите позволяват нещо, което добрите стари печатни медии не могат - таргетират аудиторията. Оттук нататък е лесно: поразената цел - потенциални гласоподаватели на евровота, изригва във форуми и социални мрежи за опасностите от „безконтролната миграция“, за „застрашената християнска Европа“, за необходимостта „да браним идентичността си“. Така осколките от „новината", подобно на противопехотна мина, поразяват и хора, които дори не са я прочели.

А всъщност можеше да вкараме малко здрав смисъл в цялата тази дискусия. Или поне елементарен анализ. Особено ако повечето български медии, разтръбили „новината“, бяха цитирали първоизточника ѝ или бяха проявили поне малко критичност при съобщаването ѝ. Но освен функционална грамотност на журналистите, а не всеядност заради брой прочитания, необходимо е и това: критично мислене у потребителите на информация, утвърдени и спазвани от медиите етични стандарти, прозрачност на финансирането - изобщо всичко това, което гарантира по-предни места в класациите за медийна свобода.

Новината за бебетата, кръстени Мохамед, е отразена по съвсем различен начин в медии като шведската „The Local", където изречението „Мохамед, във всички варианти на изписването, също е сред популярните имена в Германия", идва чак в последната част на информацията. Но в Швеция, която е неизменно в топ 3 на класациите за медийна свобода, „държавата съдейства на различни медии, за които преценява, че са важни за развитието на обществото като цяло или за отделни социални, етнически и малцинствени групи. Тази форма може да бъде илюстрирана чрез дейността на шведското правителство, което подпомага малки, финансово нестабилни издания, ограничава монополизацията на вестникарския пазар и запазва разнообразието от мнения“ (Мария Попова, „Журналистическата теория“).

Българските управляващи явно имат други разбирания - те допускат монополизация както на медийния пазар, така и на разпространението на издания, а подпомогането на медии не е в името на плурализма. В такава среда фалшивите новини имат още по-голяма поразяваща сила. А новините, които не са поставени в контекст, кънтят пропагандно.

Да, отварянето на границите промени демографската ситуация в най-голямата икономика на ЕС. Според данни, публикувани от авторитетното издание „Политико“, през 2016 броят на новородените в Германия е достигнал пик, „което се дължи на повишената имиграция, но и на подобрените икономически условия“. Броят на бебетата, родени от граждани на Германия, се е увеличил с 3%, докато броят на родените от жени, които не са германки, е нараснал с 25% в сравнение с предходната година.

Някъде там се раждат много деца с имена като Георги или Яна

България не е „застрашена“ от такава тенденция. По данни на Евростат, страната ни се нарежда сред шестте държави в ЕС, наред с Литва, Латвия, Полша, Румъния и Хърватия, в които броят на емигрантите надвишава този на имигрантите. А що се отнася до родените в България деца на родители чужденци, най-големият дял се пада на гражданите на Русия - почти 26%, близо 15% са турци, около 15% - сирийци, под 7% са украинци и малко под 5% - британци.

Обезкървяването на българската нация бе забелязано и от папа Франциск, който в първия ден от визитата си призова българите да отворят сърцата и домовете си за мигрантите, тъй като България, загубила голяма част от населението си именно заради емиграцията, би трябвало да осъзнава какво кара хората да търсят по-добро бъдеще извън родината си. Затова когато четем новини за родени в Европа бебета с името Мохамед, нека не забравяме, че някъде там, извън България, се раждат много деца с имена като Иван, Георги или Яна, чиито родители са предпочели да живеят в страни с действаща демокрация, с работещо правосъдие и с възможности за кариерно развитие, което не изисква партийно раболепие. Няма да ни навреди и това: малко хигиена на информационните източници. Защото очевидно се налага да браним здравия си разум.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
14.10.2019
Последни новини