Нова теория: Луната се е зародила от земна магма

Според водещата към момента теория за образуването на Луната, тя е създадена, след като гигантски обект, наречен Тея, се е сблъскал със Земята преди повече от 4 милиарда години. Нашият естествен спътник се е формирал от останките, изхвърлени в орбита от двете тела.

Една доста любопитна нова теория обаче предполага, че Луната всъщност е създадена от земна магма. Тази хипотеза е публикувана в сп. "Nature Geoscience" от японски учени, които са направили поредица от симулации на формирането на спътника.

Те също потвърждават, че е имало сблъсък с древната планета Тея, но допълват, че когато това е станало, Земята е била покрита с масивен океан от магма. Тази гореща консистенция се е разплискала и е допринесла за образуването на Луната.

В новата теория има логика, тъй като течният материал би могъл много по-лесно да се откъсне от планетата и да отлети в космоса, отколкото солидните скали. Освен това наличието на океан от магма обяснява много по-добре и състава на естествения земен спътник, посочват учените.

Източник: avtora.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини