Миню Стайков и негови приближени се опитали да приберат 18,5 млн. лева

Петима са задържани за 72 часа, а двама се издирват по разследването на прокуратурата, ДАНС и МВР за измами със средства от еврофондове, обяви на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев. Привлечени като обвиняеми са осем лица. Не е ясно още какви мерки за неотклонение ще поиска прокуратурата от съда да им бъдат наложени и на кои лица.

Единият от издирваните - жена, се намира в Турция, другият е в страна от ЕС.

Проверяват се и служители на ДФ "Земеделие" участвали в процедурите по отпускане на средства, за това дали са съдействали за измамите или са имали нерегламентирани взаимоотношения с лицата.

Става въпрос за програмите, касаещи развитието на селските райони и конверсия на лозя. По програмата за селските райони са поискани и одобрени 11,5 млн. лв от ДФ "Земеделие", а по другата над 7 млн. лв.

Фирмите кандидатствали по програмите формално не са били свързани с реалните собственици, но те са роднини, служители, деца на служители свързани с "бизнес империята Карнобат".

В голямата си част това са лицата, които са собственици на търговските дружества, кандидатствали по тези проекти", заяви той и посочи, че става дума за кандидатстване в периода 2015 - 2018 г. Гешев посочи, че обект на тези дела са и самите служители в ДФ "Земеделие", участвали в тези процедури.

 "Дали са съдействали, дали е имало "чадър" е обект на проверка и в случай на събиране на доказателства, ще бъдат привлечени съответните длъжностни лица от ДФ "Земеделие", каза още зам. главният прокурор.

Искането за отвод на прокурор Ангел Кънев по делото на Миню Стайков е адвокатски трик, който е по "правилата на играта", е на мнение  Гешев. Във връзка с искането на Миню Стайков за отвод на прокурор Ангел Кънев, Гешев коментира: "Към момента в "правилата на играта" действа и прокуратурата, и защитата на Миню Стайков. Това, което те правят, би направил всеки обвиняем, който се намира в същата ситуация - използва определени законови механизми, за да забави привличането му като качеството на обвиняем по досъдебното производство. И съответно да компрометира един от наблюдаващите прокурори". Иван Гешев уточни, че не може да си обясни защо е избран точно Ангел Кънев.

"Ръководството на прокуратурата - включително главният прокурор и аз, заставаме зад наблюдаващите прокурори и екипите, които работят по тези досъдебни производства не защото те са ни подчинени, а защото проблем няма. Това е адвокатски трик, който е по "правилата на играта", за да се постигнат определени положителни процесуални резултати за обвиняемите по делото", заяви Гешев.

И държавни служители ще бъдат обвинени, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости, коментира  Гешев.

"Няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости - независимо от техния ранг дали са бивши или настоящи", заяви Гешев.

Във връзка с проверките на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, Гешев уточни, че той е бил ръководител на ДФ "Земеделие" в периода 2014 - 2018 г.

"Ще бъде проверено дали е осъществен необходимият контрол, защото той е принципал", обясни зам. главният прокурор.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини