Най-известната теория на Стивън Хокинг за черните дупки може да се окаже невярна

Една от най-известните теории на Стивън Хокинг за тъмната материя предсказва, че тази тайнствена и невидима субстанция е съставена от първични черни дупки. Но това не се потвърди и при последната проверка, осъществена с помощта на мащабен телескоп, който засне цяла галактика на един кадър.

Тези резултати не отричат напълно теорията на знаменития физик, но показват, че първоначалните черни дупки трябва да са били наистина съвсем миниатюрни, за да се обясни с тях съществуването на тъмната материя.

Тайната на тъмната материя

Тъмната материя е име, дадено от физиците на едно особено загадъчно явление: всичко във вселената се движи, върти и взаимодейства по такъв начин, сякаш има по-голяма маса, отколкото ние можем да открием. Учените се опитваха да обяснят тъмната материя чрез най-различни вариации: от малките частици неутрино до съществуването на неизвестни към днешен ден на науката частици и неоткрити още закони на физиката. През 1970-те години Стивън Хокинг и неговите колеги предположиха, че Големият взрив навярно е създал огромен брой сравнително малки черни дупки, като всяка от тях е с размерите на протон. Тези малки древни частици е твърде трудно да бъдат видени, но би трябвало да оказват силно гравитационно въздействие на другите обекти: именно това е основното свойство на тъмната материя. В наши дни тази теория бе проверена, само че чрез първични черни дупки, които са по-тежки от Луната.

С усъвършенстването на технологиите учените започнаха да правят все по-качествени и ясни снимки на космическото пространство. Дигиталната камера Hyper Suprime-Cam (HSC), инсталирана в телескопа Subaru в Хаваи предлага една съвсем нова технология за визуализация, която дава възможност да бъде получено изображението на цялата галактика Андромеда в рамките на само един кадър. Масахиро Такада и неговият екип от физико-математическия институт в Кавли (Япония), използваха тази камера за търсенето на първичните черни дупки. Получените резултати бяха публикувани в края на миналия месец в списание Nature Astronomy.

Черните дупки не излъчват светлина, въпреки че свръхмасивните, подобни на тази в галактиката M87 (Messier 87), имат около себе си ярък диск от нагорещена материя. Но първичните черни дупки са милиарди пъти по-малки и нямат около себе си каквато и да било видима материя. Търсенето на подобни черни дупки се осъществява на места, където техните мощни гравитационни полета изкривяват светлината от другите звезди и галактики. Изкривяваният са от такъв тип, че черната дупка може да се използва като оптична леща на телескоп.

Обикновените телескопи откриват този ефект, като правят множество снимки на дадена звезда през определени интервали от време. Ако пред тази звезда преминава черна дупка, то нейната светлина ще се променя и от време на време ще става по-ярка, ще блясва, а колкото е по-малка черната дупка, толкова по-малък ще е и блясъкът от звездата. И съответно, колкото по-бързо преминава черната дупка пред звездата, толкова по-кратък ще е този блясък.

„Ако един астрономичен обект създава ефект на оптична леща, има маса, примерно колкото Слънцето, времевият мащаб на този блясък е в рамките на няколко месеца или година“ – каза Такада. Но първичните черни дупки, които те търсят, са с много по-малка маса, сравнима с лунната , а това означава, че проблясването на звездата ще бъде много по-кратко.

Такада заяви, че камерата HSC е уникална, понеже дава възможност да се заснеме цялата галактика наведнъж, на само един кадър с потресаващо кратки (за астрономите) времена на експозицията – в рамките на само 2 минути. Такада и неговият екип направиха около 200 снимки на най-близката до нас галактика в продължение на 7 часа в една съвсем ясна нощ. Астрономите откриха само едно събитие, което може да бъде класифицирано като микро гравитационна леща. Според учения, ако първичните черни дупки съставят значителна част от тъмната материя, то на тази снимка трябваше да се видят около 100 подобни явления.

„Този метод е златният стандарт за откриването на черни дупки или доказателства за тяхното отсъствие в определена точка на пространството“ – каза Саймън Бърд, известен калифорнийски физик в областта на черните дупки.

„Тази научна работа изключва първичните черни дупки като родоначалници на тъмната материя в диапазона маси, при който предишните измервания не бяха така точни и подробни. Това е един много добър резултат“ – заяви Бърд.

Нима това бе последния гвоздей в ковчега и теорията на Хокинг ще се окаже невярна. Според Бърд и Такада, това не е така, понеже е възможно съществуването на първични черни дупки с друг диапазон на масата.

„Възможно е съществуването на първични черни дупки със съвсем малка маса, като например масата на малък астероид“ – каза Бърд. „Те могат да обяснят от 1 до 10% от тъмната материя“.

Но за съжаление, HSC не може да регистрира толкова малки черни дупки, понеже проблясъците звездна светлина от тях ще бъдат съвсем кратки. „Ще трябва да намерим друг начин да направим това“ – допълни Бърд.

След обработката на данните бе получен само един подобен проблясък. Въпреки че това е единственият предварителен резултат, той може да се окаже невероятно важен: това е първата открита от учените първична черна дупка, която може да стане революционна проверка на някои от научните работи на Хокинг.


Източник: kaldata.com

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
21.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
21.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
21.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
21.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
21.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
21.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
21.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
21.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
21.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
21.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
21.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
21.09.2019
Последни новини