Как се охранява папа (видео)

Охраната на световноизвестни личности е предизвикатерство, а за такива, които трябва - и обичат като папа Франциск - да се смесват с множеството, става още по-сложна задача. Защитата на Светия отец, особено при пътуванията му в чужбина, във времена на религиозен екстремизъм и тероризъм е свързана с логистика и подготовка, започваща месеци преди отпътуването му.

Най-видимата част от охраната на папата са швейцарските гвардейци, които от 1506 г. самоотвержено и професионално си вършат работата. Техен отряд пристигна в София на 1 май и ще остане до 7 май.

Светът ги познава по колоритните им церемониални средновековни доспехи и алебарди, но те принадлежат към много добре обучена и модерно въоръжена военна част. Всъщност това е и основата на най-малката държавна армия в света, защото в гвардията служат около 130 войници и офицери. На територията на Ватикана те изпълняват и ролята на телохранители, засилена след покушението през 1981 г. срещу папа Йоан-Павел Втори.

Името ѝ не отразява просто факта, че през XV век швейцарците са се доказали сред най-добрите наемници в Европа. И днес сред основните условия за започване на служба там е това да си гражданин на Швейцария. Други изисквания са кандидатът да е младеж между 19 и 30 години, отслужил в швейцарската армия, висок поне 178 см с добри препоръки от офицерите в родината си. Разбира се, трябва да е католик и да е завършил поне гимназия. Желаещият да стане гвардеец трябва да е ерген, но му е позволено да се ожени, ако е навършил 25 години, служил е поне 3 години във Ватикана и има договор за още 3, както и да е с чин поне ефрейтор.

Папа Франциск пристига на апостолическо пътуване в България в периода 5-7 май. В програмата му е предвидено да посети градовете София и Раковски.

Въвежда се временна организация на движението в София във връзка с Апостолическо посещение на Негово Светейшество Папа

Движението в централната градска част на София и паркирането ще бъдат силно ограничени и затруднени до 7 май в зоната от Ректората до Ларгото. Във връзка с посещението на папа Франциск и парада на Гергьовден, от вечерта на 2 май до сутринта на 7 май, ще има ограничения около "Ал. Невски" и зоната около Ларгото. Бул. "Цар освободител" между "Г.С. Раковски" и Ларгото ще бъде затворен за движение през цялото време. По време на парада, на 6 май, бул. "Цар Освободител" ще бъде затворен в участъка от Ректората до "Дондуков", уточни още тя. Промените ще засегнат и нощния градски транспорт, който в периода от 3 до 6 май ще се движи по нов маршрут.

Три канала на обществената телевизия ще предават събитията от програмата на папа Франциск в България. Всички знакови моменти от посещението на папа Франциск и онлайн на http://tv.bnt.bg/bnt1/16x9/

Гражданите и гостите на София ще могат да присъстват на 3 основни събития от програмата на  папа Франциск. Контролно-пропускателните пунктове за тях ще са отворени 3 часа преди събитието.

Две от събитията в София ще са на 5 май 2019 г.:

- в 13:00 ч Светият отец ще произнесе неделната молитва „Царица небесна” на площад „Свети Александър Невски“;

- в 16:45 ч на площад „Княз Александър Първи“ папа Франциск ще отслужи света литургия.

Третото събитие в София е на 6 май 2019 г.:

- в 18:15 ч на пл. „Независимост” гражданите и гостите на столицата ще могат да присъстват на събитието за мир с участието на представители на различни вероизповедания в България.

В Раковски жителите и гостите на града ще могат да проследят светата литургия с първо причастие, което папа Франциск ще даде на деца в църквата „Пресвето сърце Исусово” в 11:15 ч на 6 май 2019 г. За целта пред храма са определени зони за граждани, до които достъпът също ще става през контролно-пропускателни пунктове. Те ще са отворени 3 часа преди началото на събитието.

На 3 май ще бъде разпространена допълнителна информация за предприетите мерки и местоположението на контролно-пропускателните пунктове за събитията от апостолическото пътуване на папа Франциск в София и Раковски.

Всички желаещи да присъстват на събитията ще бъдат допускани след проверка на изградените контролно-пропускателни пунктове. Няма да бъдат допускани посетители във видимо нетрезво състояние, както и такива, които носят обемисти багажи и забранени предмети – огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, парфюми. Може да бъдат носени чадъри.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини