Тихият убиец: тютюневият дим в автомобила

От пасивно тютюнопушене в Германия умират над 3000 души годишно, в това число и деца. Те, както и бременните жени, са най-силно застрашени от поглъщането на тютюнев дим в затворено пространство. Германия обсъжда забрани.

Колата е нещо като къща на колела - купето е просторно, малчуганите си седят на задната седалка, отдясно е бременната ти съпруга. Още няколко месеца и семейството ще се увеличи с още един член. Крайно време за една цигара. Подобна гледка не е често срещана в Германия, но пък не е и рядкост.

Законът за защита от пасивното тютюнопушене е в сила в Германия от 2008 година. През последните години се промениха доста неща - към добро, както отбелязват експертите. Обществените места и сгради се превърнаха в "зони без дим". Намаля и броят на активните пушачи. Въпреки това Германия си остава една от страните с най-много тютюнев дим в Европа.

Резултатите от последната анкета, публикувана от специализираното медицинско издание „Deutsches Ärzteblatt" (данните са от 2016-2017 година) показват, че 32,2% от мъжете и 24,5% от жените в Германия продължават да пушат. Около 12% от тях се пристрастяват към цигарите много рано - на възраст между 14 и 17 години. Често пример за подражание са самите родители. Освен това децата на пушачите стават и жертвите на пасивното тютюнопушене в дома или в колата.

Автомобилът- рискова зона за пасивните пушачи

В Германия отдавна се води дискусия за необходимостта от внасяне на поправки в Закона за защита от пасивното тютюнопушене, разширявайки неговата сфера на действие и над опасни "затворени" пространства – като жилището или личния автомобил.

Експертите от германския Център за изследване на раковите заболявания в Хайделберг стигат до извода, че независимо от полуотворения прозорец на автомобила, количеството тютюнев дим в купето е същото, което човек би вдишал в някое заведение, в което пушенето е разрешено.

Това означава, че пътуващите в колата непушачи - и най-вече децата и бременните жени - поглъщат силно токсична порция тютюнев дим. Децата са най-силно застрашени, поради това, че дишането им е по-учестено, което означава, че за едно и също време поглъщат по-голяма доза от тази на възрастните, казва директорката на германската Централа за здравна просвета Елизабет Пот.

Рискът за децата и бременните жени

Корейски учени са анализирали 40 различни научни изследвания в тази област. Те стигат до извода, че рискът от онкологични заболявания при непушачите, които са принудени пасивно да вдишват тютюнев дим, нараства средно с 16,3 процента. Особено голям е рискът от рак на белите дробове (24,5%) и рак на гърдата (23,5%).

Резултатите от различни изследвания потвърждават, че за повишаване на риска от хронични сърдечно-съдови и онкологични заболявания при пасивно пушещите жени е достатъчно и малко количество "вторичен дим", казва Елизабет Пот. Раковите заболявания сред тях са средно с 25% по-чести, отколкото сред непушещите и сред онези, които не са пасивни пушачи. Много изследвания доказват, че пасивното пушене влияе на умственото и физическо развитие не само на децата, а и на развитието на плода в женската утроба. Вследствие на пасивно пушене и предизвиканите от него заболявания всяка година в Германия умират над 3000 души, в това число и деца.

Лекарите предупреждават за тежките последствия от пасивното пушене и настояват за спешни мерки – например за пълна забрана за тютюнопушене в автомобила, ако в него се возят малки деца и бременни жени. Повечето германски шофьори, включително и пушачите сред тях, се солидаризират с подобни искания. Данните от различни анкети показват, че 87 до 90% от биха одобрили такава забрана. А в други страни от ЕС пълната забрана за тютюнопушене в личните автомобили отдавна е в сила.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини