Парад. 

"24 часа":

МиГ-29 чакат папата, за да летят на парада 

Сложна координация с папа Франциск правят от Военновъздушните сили, за да могат изтребителите МиГ-29 да вземат участие във военния парад на 6 май. В този ден папата трябва да посети Раковски и ще ползва военното летище "Граф Игнатиево". Едва след кацането му ще излетят изтребителите МиГ-29, които да прелетят над парада в София.

Кацането на папата на "Граф Игнатиево" е предвидено да стане минути преди началото на парада в София, научи "24 часа".

Координацията си е на ВВС, по-лошото е, че прогнозата за времето засега не е хубава и може и да няма военновъздушен парад, разказа пред "24 часа" заместник-ковандващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов. На него са поверени тази година подготовката и провеждането на военния парад за 6 май. Самият той е пилот на МиГ-29, бил е шеф на изтребителната база "Граф Игнатиево", а от 6 май 2018 г. е заместник-командващ на Съвместното командване на силите.

Преговори. 

"Сега":

Борисов ще преговаря със САЩ за доставка на природен газ

България ще води преговори със Съединените щати за доставка на американски природен газ, предава БНР. Това е съобщил пред журналисти премиерът Бойко Борисов. По думите му страната ни може да се възползва от държавните дотации, които Вашингтон дава и това да се случи в рамките на сътрудничеството ни в НАТО.

На директен въпрос дали преговорите за американски газ и изтребителите Ф-16 са обвързани, Борисов помоли журналистите да не му слагат думи в устата и уточни, че реални разговори все още не са започнали.

"Истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията в цената на газа. Ако американците дават по-добра цена, а тука говорихме как можем през вноските от НАТО, през американските бази и учения в България да мислим по тези държавни дотации, които дава Америка, но сме много в начало на разговора", казал премиерът, цитиран от Националното радио.

Транспортиране. 

"Монитор":

Връщат Павел Васев от Русия с правителствен самолет

Шефът на Българския културен институт в Москва Павел Васев ще бъде транспортиран от Русия с правителствен самолет, след като преди четири месеца прекарва инсулт. Състоянието на културния деец все още е тежко, но вече е стабилно и може да бъде върнат в страната ни. Това обясни пред "Монитор" председателят на парламентарната комисия по култура и медии и добър приятел на режисьора Вежди Рашидов.

Досега транспортирането на Васев обратно в България не е било възможно, тъй като състоянието му не било стабилно и лекарите забраняват преместването му. Последните дни режисьорът се подобрява и лекуващите го смятат, че може да лети да страната ни.

Доходи. 

"Дума":

400 души без доходи притежават луксозни стоки за десетки хиляди лева 

Националната агенция по приходите (НАП) тръгна по следите на 400 души, за които има информация, че са притежатели на луксозни стоки, но не и че са получатели на доходи. Данъчните са стартирали проверки, които да установят произхода на сериозните харчове, предава bTV.

Според информацията някои от тези хора притежават стоки за над 30 хил. лв. Въпросните лица обаче не фигурират като получатели на доходи в системите на НАП. Логично, те не са плащали и данъци през 2018 г.

"Но в момента има една диспропорция - нула лева доход и относително висок разход, който трябва да бъде обяснен", коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров. По думите му, при тези проверки често се оказва, че приятели и любовници са разковничето зад парадокса.

От НАП са стигнали до 400-те души на базата на информация за продажбата на стоките, за които има издадени гаранции или фактури от търговци.

Мерки. 

"Сега":

ВМРО иска спешни мерки срещу епидемията "циганска агресия"

ВМРО се обяви за спешни мерки за спиране на епидемията "циганска агресия". Повод е инцидентът в Куклен, където се наложи намеса на силите на реда след скандал за силна музика и бе нападнат полицейски екип.

В тази връзка ВМРО заявяват, че напълно подкрепят действията на полицаите, завършили с ареста на 7 души, и настояват нападателите да получат максимални присъди, а не бъдат съдени по бързата процедура за дребно хулиганство.

От ВМРО посочват, че Министерският съвет трябва спешно да приеме предложената от вицепремиера Красимир Каракачанов Концепция за справяне с маргинализираните маси. И добавят, че депутатите им вече са внесли няколко законопроекта в Народното събрание, които да ограничат социалния паразитизъм и да дадат възможност за полагане на обществено полезен труд на хора, които не могат да бъдат накарани да спазват законите.