5G може да застраши… прогнозите за времето

Някога хората са отгатвали какво ще е времето в следващите дни по „знаците на природата“ – движението на облаците, ореола около лунния диск нощем, полета на птиците и хода на мравките. В днешно време разчитаме на точни измервателни уреди и на цяло съзвездие от сателити, за да знаем какво ще е времето не само в следващите няколко часа, но и след седмица или 10 дена. Може да не са идеално точни, но достатъчно добре ни позволяват да планираме почивните дни и текущите си дейности на открито.

Прогнозите, разбира се, са точно толкова добри, колкото са необработените данни, които се използват за метеорологичното моделиране, от което пък излизат прогнозите. Сателитите с изключително чувствителни сензори „наблюдават“ планетата, откривайки фини промени във ветровете и водните пари. Но изглежда качеството на част от тези данни е застрашеноплашено от смъртоносна заплаха от страна на малко очакван враг - някои 5G мрежи.

Къде е водата?

За да разберем как новото поколение безжични мрежи може да навреди на прогнозата за времето, трябва да се вгледаме в това какво точно „захранва“ прогнозите за времето и какво виждат спътниците. Времето ни е до голяма степен резултат от различията между въздушните маси. Налягането, температурата и влагата във въздуха в различните части на Земята се влияят най-вече от Слънцето – от енергията, която то „налива“ (затоплянето на въздуха, водните басейни и др).

Всички тези фактори взаимодействат по сложен начин, като от тях се определят движението на въздуха – т.е. вятърът, движението на облаците, изваляването на водата от тях. Отдалечено отчитане на тези различия е ключът към точното прогнозиране на времето, отбелязва Hackaday.

Сателитите, които наблюдават планетата ни, са носители на куп пасивни сензори. Те измерват най-вече енергията, отразена или излъчена от обектите на земята. Събират данни за температурата и влагата, като „гледат“ земята чрез различни дължини на вълните. Налягането пък се измерва главно чрез измервания с радиосонди. Температурата се измерва главно чрез отчитане на дължините на вълните на светлината – както видимите, така и инфрачервените.

Водните пари обаче са малко по-трудни за измерване. Тук идват на помощ микровълните. И точно тук прогнозата за времето се „сблъсква“ с разгръщането на 5G.

Качеството на данните от сателитите е заплашено от смъртоносна заплаха от страна на малко очакван враг: някои 5G мрежи (източник: CCO Public Domain)

Всичко на Земята – растенията, почвата, повърхностните води и особено газовете в атмосферата – поемат и в по-малка степен излъчват микровълново лъчение. Измерването на тези сигнали от космоса е дело на спътници, които носят микровълнови радиометри. Това по същество са чувствителни радиоприемници, настроени на микровълнови честоти.

Разглеждайки сигналите, получени от различните дължини на вълните, и добавяйки информация за поляризацията на сигнала, микровълновата радиометрия може да ни „каже“ какво се случва в една, образно казано, вертикална колона от атмосферата.

За измерване на водни пари особено ценна е честотата 23,8 GHz. Тя обаче може да се окаже застрашена от натрупване на смущения от 5G мрежите, които ще използват честоти, близки до тази. Тъй като микровълновите радиометри са по своята същност пасивни приемници, те „виждат“ почти всичко, което излъчва микровълнови сигнали в посочения диапазон. Може да се окаже и, че виждат хилядите станции на клетъчните мрежи, които ще са необходими за поддържане на пълна 5G мрежа.

Загубата на слабите, но важни сигнали за водната пара, в морето от „5G шум“ е основният проблем, пред който са изправени прогнозиращите метеорологичните условия.

Последствия за реалния свят

На годишната среща на Американското метеорологично общество през 2019 г. Сидхарт Мисра, изследовател в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, представи данни, показващи как търговските дейности могат да имат непредвидени последици за научната общност.

Между 2004 и 2007 г. сателитните микровълнови радиометри са открили увеличение на шума в определена зона на територията на САЩ. Множество сигнали били излъчвани от водите на всеки бряг около Големите езера. Сигналите се оказали отражения на излъчванията на геосинхронни сателити за директна телевизия. Сигналите всъщност отскачали от повърхността и „заливали“ сигналите на водните пари, които сателитите за метеорологични наблюдения се опитват да измерват.

Но сигурно учените преиграват? Може ли загубата на една част от данните от толкова сложен пъзел, колкото е прогнозата за времето, наистина да има толкова голямо влияние? Вероятно да. Данните за водните пари, които се връщат от микровълновите радиометри като Advanced Microwave Sounding Unit (AMSU) на борда на редица метеорологични спътници, се очаква да намалят грешките при прогнозите за времето със 17%. Това е най-големият фактор сред цялата група от десетки други начини.

Загубата на микровълновите данни за водните пари, дори само на част от тях, може да има тежки последици. Смущенията биха изкривили данните, на база на които се прогнозира развитието и движението на мощни урагани и бури, които обичайно носят огромни щети и нерядко отнемат човешки животи.

Има огромно значение дали прогнозата ще покаже, че един мощен ураган се движи по права линия, завива на югозапад или пък се насочва към морето. От това могат да зависят стотици човешки животи и съдбата на цели градове.

Има ли изход?

Ще има ли наистина 5G вредно влияние върху върху прогнозата за времето? Рано е да се каже. Честотата, на която ще функционират мрежите от пето поколение, е около 26 GHz за Европа, но в САЩ започнаха търгове за разпределяне на 24 GHz спектъра. Това е доста близко до критичната 23,8 GHz честота на водните пари.

Възможността за грешка е немалка. Смущенията дори само от една локация, дори само при един сателит се отразяват на глобалната метеорологична картина, тоест ще засегнат малко или повече всекиго от нас.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини