Най-дългото пътуване с електромобил в света завърши в Австралия

Една от най-изявените кампании за възприемане на електрически автомобили току що приключи. Вийбе Вакер от Холандия официално завърши това, което бе обявено за „най-дългото пътуване с електрическо превозно средство в света“, което продължи около три години и 80 000 км. от Амстердам до Сидни, Австралия.

Tой тръгна на 15 март 2016 г. в модифициран VW Golf като част от инициативата Plug Me In, която имаше за цел да покаже осъществимостта и предимствата на електромобилите. Пътуването го отведе в 33 страни и разчиташе на комбинация от доброволци (за настаняване, такси и храна), както и спонсори, включващи технологични гиганти като Adobe и Canon.

Немодифицираният VW Golf би изисквал около 6700 литра гориво, за да завърши пътуването, което би струвало 4552 долара, ако разчитате на средните цени на бензина в САЩ през 2018 г. в австралийската пустош.

Вместо това, Вакер е похарчил едва 300 долара за електричество за три години и повечето от тях са в австралийската пустош.

Пътуването изискваше многобройни морски преходи и в резултат на това не беше толкова екологично, колкото би могло да бъде. Въпреки това, Вакер все още подчертава екологичните и икономическите предимства на неговото каране.

Може да се твърди, че Вакер е постигнал целта си, дори и да не е единственият, който преследва тази идея. Е-колите със сигурност бяха практична реалност през 2016 г., но изборът му по това време беше ограничен до премиум автомобили като Tesla Model X или машини с малък пробег – голфът на Вакер не можеше да измине повече от 170 мили с едно зареждане. Електромобилите все още са далеч от доминиращите през 2019 г., но те са значително по-често срещани, достъпни и с по-дълъг пробег.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини