Неизпълнени по план подземни нива́ на „Златен век“ спират строежа на небостъргача

Има изготвен констативен акт от проверката на ДНСК за строителството на сградата „Златен век“ на фирмата „Артекс“ в столичния квартал „Лозенец“. Възложителите на строежа на небостъргача вече са уведомени. Днес ще им бъде връчен и акта. Това коментира в Хасково министърът на Регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

По-рано днес от пресцентъра на Министерски съвет съобщиха, че министър-председателят Бойко Борисов е наредил на Дирекцията за национален строителен контрол да спре строежа.

„Информирах премиера Борисов за констатациите от приключилата проверка на ДНСК. Възложителите имат седемдневен срок за възражения, след този период ще бъде издадена и самата заповед за спиране на строителството“, обясни още министър Аврамова.

Нарушенията, открити от проверката, са по време на строителството, а основното е при подземните нива́ на сградата – 3 на брой. По проект те трябвало да са с платформи за транспортиране на автомобили, като подземен паркинг, но такива не били изпълнени. Вместо това имало стоманобетонни плочи, които са монолитни, поясни Аврамова.

Има обаче и нарушения при строителството на небостъргача, които касаят и имот в съседство. За тях ДНСК тепърва ще обяви резултатите от проверката. Всички констатации, направени до тук в проверките на строежа на „Златен век“ обаче дават основание за спиране на работата по него, за което е и бил уведомен премиерът, коментира Петя Аврамова.

Според нея оставките на председателя на ДНСК Иван Несторов и заместникът й Валентин Йовев, поискани от Инициативния комитет „Лозенец“, все още не са на дневен ред, защото най-лесно било да се подадат тези оставки. Според министър Аврамова по-резонно било в момента да се  изчака и специализираните институции да дадат своето становище.

„Подали сме цялата документация-от разрешението за строеж, издадено в далечната 2004 година, до ден днешен, както на Антикорупционната комисия, така и Специализираната прокуратуа. Има по жалбата заведено дело и в Софийския административен съд. Но крайно са разнопосочни мненията на експерти и юристи във връзка с казуса валидно или невалидно е разрешението за строеж към настоящия момент.“, каза още регионалният министър по темата.

Красимира Слвова
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини