Откриха втора галактика без тъмна материя

Учените дълго смятаха, че галактиките се състоят от предимно от тъмна материя. Сега обаче вече за втори път откриват галактика, която не съдържа изобщо или твърде малко тъмна материя. Изследователите са озадачени.

Първото откритие от 2018 г. озадачи учените и доведе до силен скептицизъм в научните кръгове. Фактът, че сега е открита втора такава галактика обаче, означава, че тогавашните изчисления са били верни. Все още обаче откритието не може да бъде обяснено.

Досега астрономите изхождаха от това, че галактиките се развиват от тъмна материя. Без нея не би било възможно галактиката да възникне. Повечето галактики съдържат повече тъмна материя от материята, която ние познаваме. Тъмната материя обаче не може да се докаже директно. Повечето астрономи използват един тритк, описан в специализираното издание „The Astrophysical Journal Letters“.

Тъмната материя променя със силата на своята гравитация например движението на звездните клъстери в галактиките. В този смисъл важи правилото: колкото по-бързо се движат клъстерите, толкова повече тъмна материя съдържа съответната галактика. Сега учените наблюдават с телескопа „Keck“ в Хавай седем кръгли звездни клъстера в галактиката DF4.

Резултатът: Звездните клъстери се движат много по-бавно, отколкото би трябвало при наличие на тъмна материя. Тук тя очевидно липсва. По същия начин учените стигат до същия извод и при предишното проучване на галактиката DF2 – че тя съдържа твърде малко или изобщо никаква тъмна материя.

Гласът на съмнението

„Да открием втора галактика без или с твърде малко тъмна материя е точно толкова интересно колкото и първия път,“ казва астрономът Питер ван Докум от университета Йейл.

„Когато има един единствен обект винаги съществува този тих глас, който ти нашепва ‘Ами ако грешиш’?“ Воторо откритие обаче вече предполага, че галактики, в които липсва тъмна материя, може да се срещат по-често, отколкото се смятали.

Двата обекта се намират на приблизително 63 милиона светлинни години от Земята и принадлежат към групата на ултрадифузните галактики. Те са сравнително близки по размер до нашата галактика Млечния път, но съдържат до около 1000 пъти по-малко звезди, поради което са трудно забележими в небето.

„Тъй като всъщност не разбираме как тези галактики са възникнали, сега се надявам повече учени да се включат в търсенето на решение,“ казва Докум. Ученият смята, че галактиките може с течение на времето да са загубили своята тъмна материя. Възможно е и да са възникнали от газ, който се е натъкнал на съседна галактика.

Учените смятат, че е изключено алтернативна теория за тъмната материя да реши загадката. С алтернативните теории, с които разполагаме към момента, липсващата тъмна материя може да се обясни още по-малко, отколкото с общоприетата версия, пише SPIEGEL ONLINE..

Въпреки всички неясноти, загадъчните галактики вече донесоха ново откритие: Фактът, че им липсва тъмна материя доказва, че тя и нормалната материя съществуват независимо една от друга, смятат учените.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
30 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
30 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
30 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
30 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
30 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
30 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
30 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
30 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
30 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
30 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
30 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
30 мар 2020
Последни новини