Откриха втора галактика без тъмна материя

Учените дълго смятаха, че галактиките се състоят от предимно от тъмна материя. Сега обаче вече за втори път откриват галактика, която не съдържа изобщо или твърде малко тъмна материя. Изследователите са озадачени.

Първото откритие от 2018 г. озадачи учените и доведе до силен скептицизъм в научните кръгове. Фактът, че сега е открита втора такава галактика обаче, означава, че тогавашните изчисления са били верни. Все още обаче откритието не може да бъде обяснено.

Досега астрономите изхождаха от това, че галактиките се развиват от тъмна материя. Без нея не би било възможно галактиката да възникне. Повечето галактики съдържат повече тъмна материя от материята, която ние познаваме. Тъмната материя обаче не може да се докаже директно. Повечето астрономи използват един тритк, описан в специализираното издание „The Astrophysical Journal Letters“.

Тъмната материя променя със силата на своята гравитация например движението на звездните клъстери в галактиките. В този смисъл важи правилото: колкото по-бързо се движат клъстерите, толкова повече тъмна материя съдържа съответната галактика. Сега учените наблюдават с телескопа „Keck“ в Хавай седем кръгли звездни клъстера в галактиката DF4.

Резултатът: Звездните клъстери се движат много по-бавно, отколкото би трябвало при наличие на тъмна материя. Тук тя очевидно липсва. По същия начин учените стигат до същия извод и при предишното проучване на галактиката DF2 – че тя съдържа твърде малко или изобщо никаква тъмна материя.

Гласът на съмнението

„Да открием втора галактика без или с твърде малко тъмна материя е точно толкова интересно колкото и първия път,“ казва астрономът Питер ван Докум от университета Йейл.

„Когато има един единствен обект винаги съществува този тих глас, който ти нашепва ‘Ами ако грешиш’?“ Воторо откритие обаче вече предполага, че галактики, в които липсва тъмна материя, може да се срещат по-често, отколкото се смятали.

Двата обекта се намират на приблизително 63 милиона светлинни години от Земята и принадлежат към групата на ултрадифузните галактики. Те са сравнително близки по размер до нашата галактика Млечния път, но съдържат до около 1000 пъти по-малко звезди, поради което са трудно забележими в небето.

„Тъй като всъщност не разбираме как тези галактики са възникнали, сега се надявам повече учени да се включат в търсенето на решение,“ казва Докум. Ученият смята, че галактиките може с течение на времето да са загубили своята тъмна материя. Възможно е и да са възникнали от газ, който се е натъкнал на съседна галактика.

Учените смятат, че е изключено алтернативна теория за тъмната материя да реши загадката. С алтернативните теории, с които разполагаме към момента, липсващата тъмна материя може да се обясни още по-малко, отколкото с общоприетата версия, пише SPIEGEL ONLINE..

Въпреки всички неясноти, загадъчните галактики вече донесоха ново откритие: Фактът, че им липсва тъмна материя доказва, че тя и нормалната материя съществуват независимо една от друга, смятат учените.


Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
16.09.2019
Последни новини