Откриха втора галактика без тъмна материя

Учените дълго смятаха, че галактиките се състоят от предимно от тъмна материя. Сега обаче вече за втори път откриват галактика, която не съдържа изобщо или твърде малко тъмна материя. Изследователите са озадачени.

Първото откритие от 2018 г. озадачи учените и доведе до силен скептицизъм в научните кръгове. Фактът, че сега е открита втора такава галактика обаче, означава, че тогавашните изчисления са били верни. Все още обаче откритието не може да бъде обяснено.

Досега астрономите изхождаха от това, че галактиките се развиват от тъмна материя. Без нея не би било възможно галактиката да възникне. Повечето галактики съдържат повече тъмна материя от материята, която ние познаваме. Тъмната материя обаче не може да се докаже директно. Повечето астрономи използват един тритк, описан в специализираното издание „The Astrophysical Journal Letters“.

Тъмната материя променя със силата на своята гравитация например движението на звездните клъстери в галактиките. В този смисъл важи правилото: колкото по-бързо се движат клъстерите, толкова повече тъмна материя съдържа съответната галактика. Сега учените наблюдават с телескопа „Keck“ в Хавай седем кръгли звездни клъстера в галактиката DF4.

Резултатът: Звездните клъстери се движат много по-бавно, отколкото би трябвало при наличие на тъмна материя. Тук тя очевидно липсва. По същия начин учените стигат до същия извод и при предишното проучване на галактиката DF2 – че тя съдържа твърде малко или изобщо никаква тъмна материя.

Гласът на съмнението

„Да открием втора галактика без или с твърде малко тъмна материя е точно толкова интересно колкото и първия път,“ казва астрономът Питер ван Докум от университета Йейл.

„Когато има един единствен обект винаги съществува този тих глас, който ти нашепва ‘Ами ако грешиш’?“ Воторо откритие обаче вече предполага, че галактики, в които липсва тъмна материя, може да се срещат по-често, отколкото се смятали.

Двата обекта се намират на приблизително 63 милиона светлинни години от Земята и принадлежат към групата на ултрадифузните галактики. Те са сравнително близки по размер до нашата галактика Млечния път, но съдържат до около 1000 пъти по-малко звезди, поради което са трудно забележими в небето.

„Тъй като всъщност не разбираме как тези галактики са възникнали, сега се надявам повече учени да се включат в търсенето на решение,“ казва Докум. Ученият смята, че галактиките може с течение на времето да са загубили своята тъмна материя. Възможно е и да са възникнали от газ, който се е натъкнал на съседна галактика.

Учените смятат, че е изключено алтернативна теория за тъмната материя да реши загадката. С алтернативните теории, с които разполагаме към момента, липсващата тъмна материя може да се обясни още по-малко, отколкото с общоприетата версия, пише SPIEGEL ONLINE..

Въпреки всички неясноти, загадъчните галактики вече донесоха ново откритие: Фактът, че им липсва тъмна материя доказва, че тя и нормалната материя съществуват независимо една от друга, смятат учените.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
25 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
25 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
25 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
25 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
25 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
25 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
25 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
25 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
25 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
25 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
25 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
25 яну 2020
Последни новини