БСП сигнализира, че близка до Ковачки фирма унищожава земеделска земя в Пернишко

СП внесе искане в Министерството на енергетиката за информацията за концесията за добив на въглища в Пернишкия въглищен басейн.

"Правителството на Бойко Борисов нарушава закона и облагодетелства определени фирми, които унищожават българската земеделска земя", обяви депутатът и кандидат за евродепутат от БСП Елена Йончева. Тя обясни, че в събота заедно с председателя на БСП Корнелия Нинова и народните представители от региона Станислав Владимиров и Любомир Бонев е посетила с. Дивотино и кметът на селото е обяснил, че фирма, свързана с Христо Ковачки, унищожава земеделски земи в района, съобщи пресцентъра на БСП.

"Хората от селото отиват, за да обработват своите ниви, и установяват, че ги няма. Това са около 200 декара унищожена обработваема земя. При извършената проверка са установени чудовищни закононарушения в случая при с. Дивотино. Концесията на фирма "Мини Открит въгледобив" ЕАД е изтекла на 13 август 2014 г. Според жителите на селото обаче дейността й не е прекратена и добивът се е извършвал незаконно година и половина след това. На 1.03.2016 г. концесията е подновена със задна дата, а това противоречи на всякаква правна логика", каза още Йончева.

Народният представител обяви, че на последното си заседание кабинетът "Борисов 2" е прехвърлил правата на старата фирма към нова, отново свързана според хората с Христо Ковачки. "Новата фирма е "Мин индъстри" ООД, тя е с капитал 2 лв. и най-скандалното е, че прехвърлянето на правата към нея става без конкурс", обяви още Елена Йончева. Тя коментира, че общественият натиск е голям и заради това мината е прекратила своята дейност. Земята на хората обаче е унищожена, а никой не понася отговорност.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини