ДНСК: Небостъргачът Златен век на Артекс е законен

Съгласно ЗУТ една сграда е незаконна, когато няма издадени строителни книжа. В случая "Златен век" има издадени строителни книжа, има отклонения от одобрените проверки. Това е констатирала ДНСК при проверката.

Все още не е ясно обаче дали законните книжа са изтекли според ЗУТ. Води се проверка и от прокуратурата, което трябва да установи дали разрешителното е нищожен административен акт.

По думите на главния архитект Здравко Здравков сградата е изгубила право на строеж с всичките удължавания. Несторов заяви, че е в пълен синхрон с главния архитект, но се позова на практика на Върховния административен съд и решение на съда за Бургас от 2018 г.

С всяко допълване на разрешението за строеж автоматично се удължава и срокът на изпълнение, обясни Несторов. Така по силата на ЗУТ Несторов смята, че сградата трябва да има валидно разрешително до 2020 година.

В момента по искане на Асоциация "Лозенец" Никола Вапцаров е пуснал жалба в Софийския административен съд за бездействие на Министерството на регионалното развитие, тъй като до този момент не е спряно строителството на незаконна сграда.

Предстои Софийският административен съд да излезе с решение.

Относно височината на сградата - в първия устройствен план на София от 1996 година е въведено ограничение до 34 етажа, стана ясно на брифинга.

Припомняме, че презаверка на разрешението за строеж по време на строителството е в рамките на 5-годишен срок, според стария текст на ЗУТ. Минат ли пет години, издадените строителни книжа губеха правно действие. С последните промени в закона от февруари 2017 година този срок е удължен на 10 години. Този текст обаче не важи със задна дата, уточни Несторов.

В случая "Артекс" е заварен случай, тоест ние сме длъжни да работим по текстовете по времето, когато сградата е била изграждана, допълни Несторов.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ne
    nelicha
    1 0
    20:17, 28 мар 2019
    В годините на прехода, имаше доста казина .Повечето едвам дишаха,но имаше еденици,които реализираха огромни обороти и печалби и съответно плащаха голями данаци.Заради това бяха поощрявани, като чесни данакоплатци.По ирония на съдбата обаче именно те перяха пари. В сверата на икономиката е абсолютно същото.Особено тези, които произвеждат суровината ,реализират готовия продукт и го продават в собствени магазини. Плащаш ли си данаците и дедесето. Апсолюгно всичко ти е законно.
Последни новини