37-годишен пенсионер-милионер: Покупката на имот беше най-лошото ми финансово решение

Продължителният живот под наем често е възприеман като хвърляне на пари на вятъра, докато собственият дом се смята за ценен актив и добра инвестиция. Американският милионер Крис Рейнинг, който успява да натрупа бързо богатство и да се пенсионира на 37-годишна възраст обаче не споделя тази идея.

По неговите думи дори покупката му на собствено жилище преди 11 години е било „най-лошото финансово решение“, което някога е правил. Той посочва, че са му били нужни три години, за да спести първоначалната вноска от 40 000 долара за къща на стойност от 200 000 долара, намираща се в Уисконсин.

„Както се оказа, това, което мислех за тази покупка, се оказа напълно грешно, защото не направих предварителните сметки за най-голямото финансово решение на живота ми. Така в крайна сметка ще бъда изправен пред две загуби – цената, срещу която ще мога да продам имота, е по-ниска, от тази за която го купих, както и потенциалът на спестените 40 000 долара, които можех да вложа в друго“, пише той в своя блог, цитиран от Business Insider.

„Това се нарича алтернативна цена – тя се формира от избора да вложите парите си в едно вместо в друго нещо“, допълва той. В макроикономиката така се наричат пропуснатите ползи от следващата най-добра възможност.

Рейнинг посочва, че влагането на тези средства на фондовия пазар вместо в имот днес биха донесли още милиони към неговото богатство.

„Така, да кажем, че между 1890 и 2012 година възвращаемостта, коригирана с инфлацията, от имот е била 0,17%. Това означава, че ако сте купили къща за 5 000 долара през 1890 година, тя би струвала 6 150 долара през 2012 година“, изчислява той.

„За същия период възвращаемостта от фондовия пазар, коригирана с процента на инфлацията, е 6,27%. Това означава, че ако тези 5 000 долара са инвестирани в акции, към края на същия период ще имате 8 милиона долара“, допълва Рейнинг в отговор на въпрос на Business Insider.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини