Учени обърнаха посоката на времето с помощта на квантов компютър

Учени обърнаха посоката на времето с помощта на квантов компютър.

Революционното изледване противоречи на физичните закони и би могло да промени напълно разбирането ни за процесите, управляващи вселената.

В рамките на експеримент, представляващ значителен напредък в разбирането ни за квантовите компютри, и чрез използване на електрони и квантовата механика, изследователите успели да върнат времето назад, подобно на разпилени билярдни топки, завръщащи се на първоначалната си позиция.

Изследователите от Московския физико-технологичен институт, подпомагани от свои колеги от Швейцария и САЩ, очакват техниката да претърпи подобрения с времето и да стане по-прецизна.

Водещият изследовател Горди Лесовик обяви, че по изкуствен начин са създали състояние, течащо в посока обратна на термодинамичната стрелка на времето.

Машината на времето се състои от рудиментарен квантов компютър, съставен от кюбити.

Кюбитът е единица за информация, описвана с единици, нули или комбинирана суперпозиция от двете състояния.

В рамките на експеримента била стартирана “еволюционна програма”, която накарала кюбитите да образуват все по-сложни променящи се модели от нули и единици.

В процеса, редът бил нарушен – подобно на билярдни топки, разпиляващи се по масата след удар с щеката.

След това друга програма променила състоянието на квантовия компютър по такъв начин, че той започнал да работи наобратно – от хаос към ред.

Междувременно състоянието на кюбитите се върнало към началната си точка.

Повечето физични закони работят в двете посоки – бъдеще и минало.

Във вселената, обаче, действа едно правило, което работи само в едната посока: вторият закон на термодинамиката, описващ развитието от порядък към безпорядък.

Ако гледате видео на човек, който разпилява перфектно подредени билярди топки, обратното им движение ще ви стори нелогично.

Новият експеримент представлява толкова добре пресметнат удар с щеката, че топките са завръщат в първоначалната си формация.

Ученито открили, че работейки само с два кюбита, постигат успех от 85% в процеса на обръщане посоката на времето. При участието на три кюбита били наблюдавани повече грешки, усехът спаднал на 50%.

Очаква се броят на грешките да намалее, когато учените усъвршенстват устройсвото.

Експериментът би могъл да има практично приложение в разработването на квантови компютри.

Източник: independent.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини