MWC 2019: Робот коси тревата тихо в дъжд и пек, денем и нощем (видео)

Който не е косил трева, той не знае – тази наглед приятна задача сред зелената морава носи своите несгоди. През деня виждаш добре какво трябва да окосиш, но те пече слънцето и примираш от жега; по хлад, през нощта – нищо не виждаш; рано сутрин, когато е хем хладно, хем светло, съседите ще се разсърдят, че бръмчиш в градината, а привечер по светло и хладно е най-вероятно да те изядат комарите.

Когато обаче робот коси тревата, той прави това неуморно и изброените несгоди изобщо не му пречат. Концепцията не е нова, но привлече доста внимание на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2019). Фирмата-разработчик е сериозно име в градинската техника. Роботите й могат да косят постоянно, без да им пречат капризите на времето.

Роботът-косач се програмира с каква дължина да е тревата, която оставя след косенето. Той е изцяло електрически и се движи тихо (което няма как да се разбере от видеото заради силния фонов шум). Поради това може да коси и нощно време и никой няма да го усети – освен може би домашното куче. Способен е да ходи и по неравни терени и да гази дупки и издатини. Един от моделите (на снимката) е проектиран и за работа при силен наклон.

Роботът-косач е водоустойчив и изобщо не се притеснява от наличието на вода, ако е валял дъжд или моравата е напоявана. Могат да го смутят стърчащите сред тревата пръскачки, но който е стигнал до решението да пусне робот за косене на тревата, бързо ще узнае, че те могат да са „сгъваеми“ и да се скриват под земята.

Ако има цветни лехи в градината, те се ограждат с нишка, излъчваща сигнално поле. От него роботът разбира, че трябва да заобиколи това пространство. По аналогичен начин със сигнална нишка може да се огради и контурът на зеления покрив, ако искаме да пуснем робота да окоси и него.

Една сесия на косене трае около час и половина, а след това зареждането на батерията отнема около половин час.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1

    Проблема не е в косенето.Сигурно робот може да свърши работата.Проблема е в това че косачката при косенето събира в търбуха си тревата и в един момент ще се напълни.Ако това е добър робот трябва да складира окосената трева на определено място.

  • 2
    Jo
    jo
    1 0
    17:59, 7 мар 2019
    Не я събира в търбуха си ,а я прави на молекули и я разпръсва по почвата, така естествено наторява почвата.
Последни новини