Ами ако светлината, а не тъмната материя създават допълнителна гравитация в космоса?

От десетилетия търсим тъмната материя, която упорито продължава да се изплъзва от инструментите ни. Сега астрофизици проучават една интригуваща възможност: ами ако тъмната материя не засяга по никакъв начин въртенето на галактиките, ако това явление се дължи на масата на светлината?

В доклад от 1980 американският астроном Вера Рубин демонстрира една странна особеност на галактиките: ръкавите им се въртят значително по-бързо, отколкото би трябвало.

Отдалечавайки се от галактическия център, орбиталното движение на звездите и газа в диска теоретично би трябвало да се забавя пропорционално.

Явлението е известно като Кеплерово забавяне или намаляваща крива на въртене и може да се наблюдава в планетни системи като Слънчевата система. В повечето случаи, обаче, не важи за галактиките.

При тях кривата на въртене остава постоянна или се увеличава. Най-отдалечените звезди орбитират с много по-висока скорост, отколкото би трябвало, на база гравитационния ефект на видимата материя.

Затова астрофизиците допускат наличието на тъмна материя. Не знаем какво представлява, не можем и да я задечем пряко. Но освен ако всичките ни разбирания на вселената не са погрешни, там някъде би трябвало да има нещо, създаващо допълнителна гравитация.

Това нещо, обаче, може да не е тъмна материя, според екип изследователи.

Те твърдят в доклад, че явлението поне отчасти, се дължи на фотоните, предизвикващи ефект, който не би могъл да се определи като гравитация, но много прилича на нея.

Хипотетичният ефект, който учените изследват, не е в резултат на увеличена гравитация.

Допускайки определена фотонна маса те демонстрират, че тази маса бе била достатъчна да генерира допълнителни сили в галактиката, и че тези сили са достатъчно мощни да обяснят кривите на въртене.

Ефектът е подобен на “отрицателно налягане”, причинено от електромагнитен натиск на фотонната маса.

В контекста на математическа система, наречена електродинамика на Максуел-Прока, този електромагнитен натиск може да ганерира допълнителни центростремителни сили, въздействащи предимно върху междугалактическия газ.

Разбира се, засега това е само теория, при това не е идеална.

От една страна, звездите с кратък живот, родени от газ, ще бъдат силно обвързани с газа. Електромагнитното налягане въздействащо върху газа, непряко ще влияе и върху тези звезди.

Но при звездите с дълъг живот има проблем. Слънцето е на около 4.6 милиарда години, и обикаля около галактическия център веднъж на всеки 230 милиона години. Според изчисленията на екипа, в резултат на електромагнитното налягане орбитата му би трябвало да е подчертано елиптична.

Само че тя не е. Затова теорията трябва да претърпи известни промени, за да пасне на досегашните ни наблюдения върху вселената.

Хипотезата за тъмната материя е все още водеща. И все пак възможно е фотонната маса да е част от решението.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
16.09.2019
Последни новини