Ами ако светлината, а не тъмната материя създават допълнителна гравитация в космоса?

От десетилетия търсим тъмната материя, която упорито продължава да се изплъзва от инструментите ни. Сега астрофизици проучават една интригуваща възможност: ами ако тъмната материя не засяга по никакъв начин въртенето на галактиките, ако това явление се дължи на масата на светлината?

В доклад от 1980 американският астроном Вера Рубин демонстрира една странна особеност на галактиките: ръкавите им се въртят значително по-бързо, отколкото би трябвало.

Отдалечавайки се от галактическия център, орбиталното движение на звездите и газа в диска теоретично би трябвало да се забавя пропорционално.

Явлението е известно като Кеплерово забавяне или намаляваща крива на въртене и може да се наблюдава в планетни системи като Слънчевата система. В повечето случаи, обаче, не важи за галактиките.

При тях кривата на въртене остава постоянна или се увеличава. Най-отдалечените звезди орбитират с много по-висока скорост, отколкото би трябвало, на база гравитационния ефект на видимата материя.

Затова астрофизиците допускат наличието на тъмна материя. Не знаем какво представлява, не можем и да я задечем пряко. Но освен ако всичките ни разбирания на вселената не са погрешни, там някъде би трябвало да има нещо, създаващо допълнителна гравитация.

Това нещо, обаче, може да не е тъмна материя, според екип изследователи.

Те твърдят в доклад, че явлението поне отчасти, се дължи на фотоните, предизвикващи ефект, който не би могъл да се определи като гравитация, но много прилича на нея.

Хипотетичният ефект, който учените изследват, не е в резултат на увеличена гравитация.

Допускайки определена фотонна маса те демонстрират, че тази маса бе била достатъчна да генерира допълнителни сили в галактиката, и че тези сили са достатъчно мощни да обяснят кривите на въртене.

Ефектът е подобен на “отрицателно налягане”, причинено от електромагнитен натиск на фотонната маса.

В контекста на математическа система, наречена електродинамика на Максуел-Прока, този електромагнитен натиск може да ганерира допълнителни центростремителни сили, въздействащи предимно върху междугалактическия газ.

Разбира се, засега това е само теория, при това не е идеална.

От една страна, звездите с кратък живот, родени от газ, ще бъдат силно обвързани с газа. Електромагнитното налягане въздействащо върху газа, непряко ще влияе и върху тези звезди.

Но при звездите с дълъг живот има проблем. Слънцето е на около 4.6 милиарда години, и обикаля около галактическия център веднъж на всеки 230 милиона години. Според изчисленията на екипа, в резултат на електромагнитното налягане орбитата му би трябвало да е подчертано елиптична.

Само че тя не е. Затова теорията трябва да претърпи известни промени, за да пасне на досегашните ни наблюдения върху вселената.

Хипотезата за тъмната материя е все още водеща. И все пак възможно е фотонната маса да е част от решението.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
30 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
30 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
30 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
30 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
30 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
30 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
30 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
30 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
30 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
30 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
30 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
30 мар 2020
Последни новини