Ами ако светлината, а не тъмната материя създават допълнителна гравитация в космоса?

От десетилетия търсим тъмната материя, която упорито продължава да се изплъзва от инструментите ни. Сега астрофизици проучават една интригуваща възможност: ами ако тъмната материя не засяга по никакъв начин въртенето на галактиките, ако това явление се дължи на масата на светлината?

В доклад от 1980 американският астроном Вера Рубин демонстрира една странна особеност на галактиките: ръкавите им се въртят значително по-бързо, отколкото би трябвало.

Отдалечавайки се от галактическия център, орбиталното движение на звездите и газа в диска теоретично би трябвало да се забавя пропорционално.

Явлението е известно като Кеплерово забавяне или намаляваща крива на въртене и може да се наблюдава в планетни системи като Слънчевата система. В повечето случаи, обаче, не важи за галактиките.

При тях кривата на въртене остава постоянна или се увеличава. Най-отдалечените звезди орбитират с много по-висока скорост, отколкото би трябвало, на база гравитационния ефект на видимата материя.

Затова астрофизиците допускат наличието на тъмна материя. Не знаем какво представлява, не можем и да я задечем пряко. Но освен ако всичките ни разбирания на вселената не са погрешни, там някъде би трябвало да има нещо, създаващо допълнителна гравитация.

Това нещо, обаче, може да не е тъмна материя, според екип изследователи.

Те твърдят в доклад, че явлението поне отчасти, се дължи на фотоните, предизвикващи ефект, който не би могъл да се определи като гравитация, но много прилича на нея.

Хипотетичният ефект, който учените изследват, не е в резултат на увеличена гравитация.

Допускайки определена фотонна маса те демонстрират, че тази маса бе била достатъчна да генерира допълнителни сили в галактиката, и че тези сили са достатъчно мощни да обяснят кривите на въртене.

Ефектът е подобен на “отрицателно налягане”, причинено от електромагнитен натиск на фотонната маса.

В контекста на математическа система, наречена електродинамика на Максуел-Прока, този електромагнитен натиск може да ганерира допълнителни центростремителни сили, въздействащи предимно върху междугалактическия газ.

Разбира се, засега това е само теория, при това не е идеална.

От една страна, звездите с кратък живот, родени от газ, ще бъдат силно обвързани с газа. Електромагнитното налягане въздействащо върху газа, непряко ще влияе и върху тези звезди.

Но при звездите с дълъг живот има проблем. Слънцето е на около 4.6 милиарда години, и обикаля около галактическия център веднъж на всеки 230 милиона години. Според изчисленията на екипа, в резултат на електромагнитното налягане орбитата му би трябвало да е подчертано елиптична.

Само че тя не е. Затова теорията трябва да претърпи известни промени, за да пасне на досегашните ни наблюдения върху вселената.

Хипотезата за тъмната материя е все още водеща. И все пак възможно е фотонната маса да е част от решението.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
25 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
25 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
25 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
25 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
25 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
25 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
25 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
25 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
25 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
25 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
25 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
25 яну 2020
Последни новини