Вселената се разширява още по-бързо от преди

ещо не е съвсем наред във Вселената. Поне на базата на всичко, което физиците знаят досега. Звезди, галактики, черни дупки и всички други небесни обекти се отдалечават един от друг все по-бързо във времето.

Минали измервания в нашата част от  Вселената откриват, че тя експлодира и се разширява по-бързо, отколкото е било в началото. Това не би трябвало да е така, въз основа на всички познания на учените за Вселената.

Ако техните измервания на скоростта на разширяване на Вселената (в (km/s)/Mpc), известна като константата на Хъбъл, са правилни, това означава, че в настоящия модел липсва решаваща нова физика, като например неизвестни фундаментални частици, или нещо странно, случващо се с тайнствената субстанция, известна като тъмна енергия.

Сега, в ново проучване, публикувано в списанието Monthly Notices на Кралското астрономическо общество, учените са измерили константата на Хъбъл по съвсем нов начин, потвърждавайки, че всъщност Вселената се разраства по-бързо сега, отколкото в ранните си дни.

За да обяснят как Вселената преминава от малка, гореща и плътна тъкан от плазма към огромното пространство, което виждаме днес, учените са предложили това, което е известно като „модела Lambda Cold Dark Matter“ (LCDM). Моделът поставя ограничения върху свойствата на тъмната материя – вид материя, която упражнява гравитационно привличане, но не излъчва светлина и тъмна енергия, която изглежда се противопоставя на гравитацията.

LCDM може успешно да възпроизвежда структурата на галактиките и космическия микровълнов фон – първата светлина на Вселената – както и количеството водород и хелий във Вселената. Но не може да обясни защо Вселената се разширява по-бързо сега, отколкото в началото. Това означава, че или моделът на LCDM е грешен, или измерванията на скоростта на разширяване са грешни.

„Новият метод има за цел най-накрая да разреши дебата за разширяването“, казва Саймън Бирър, изследовател от Калифорнийския университет, Лос Анджелис, и водещ автор на новото проучване. Досега новите независими измервания потвърждават несъответствието, което предполага, че може да е необходима нова физика.

За да измерят константата на Хъбъл, учените преди това са използвали няколко различни метода. Някои са използвали супернови в близката част на Вселената, а други са разчитали на Цефеиди, или звезди, които пулсират и редовно трептят в яркостта си. Трети са изучавали космическото фоново радиационно излъчване.

Новото изследване използва техника, която използава светлината от квазари – изключително ярки галактики, задвижвани от масивни черни дупки.

„Независимо колко внимателно се извършва един експеримент, винаги може да има някакъв ефект, дължащ се на видовете инструменти, които се използват, за да направят това измерване. Така че, когато групата използва напълно различен набор от инструменти … и получава същия отговор, тогава можете бързо да заключите, че този отговор не е резултат от някакъв сериозен ефект в техниките", казва Адам Рийс, Нобелов лауреат и изследовател в Научния институт за космически телескопи в Университета Джон Хопкинс. „Мисля, че нашата увереност нараства, че се случва нещо наистина интересно“, каза Рийс, който не е участвал в проучването.

Ето как работи техниката: Когато светлината от квазар преминава през галактика, гравитацията от галактиката кара тази светлина да се „огъне гравитационно“ преди да стигне до Земята. Галактиката действа като леща, като изкривява светлината на квазара в множество копия – най-често две или четири в зависимост от мястото на квазаря в галактиката. Всяко от тези копия изминава малко по-различен път край галактиката.

Квазарите обикновено не блестят с постоянна светлина, както много звезди. Поради това, че материалът попада в централните им черни дупки, те променят яркостта си в перод от часове до милиони години. Тъй като изображението на квазара е представено в множество копия, всяка промяна в яркостта на квазара ще доведе до лека разлика между копията, тъй като на светлината от определени копия е нужно повече време, за да стигне до Земята.

От това несъответствие учените биха могли точно да определят колко далеч сме от квазара и междинната галактика. За да изчислят константата на Хъбъл, астрономите сравняват това разстояние с червеното отместване на обекта (промяна на дължината на вълната към червения диапазон на спектъра, което показва разширяването на Вселената).

Изследване на светлината от системи, които създават четири образа или копия на квазар, е правено и в миналото. Но в новото изследване, Бирер и неговите колеги успешно демонстрират, че е възможно да се измери константата на Хъбъл от системи, които създават само двойно изображение на квазара. Това драматично увеличава броя на системите, които могат да бъдат изследвани, което в крайна сметка ще позволи константата на Хъбъл да бъде измерена по-прецизно.

„Изображенията на квазари, които се появяват четири пъти, са много редки – може би има само 50 до 100 в цялото небе, а и не всички са достатъчно ярки, за да бъдат измерени“, каза Бирър. „Системите с двойни лещи обаче се срещат пет пъти по-често.“

Новите резултати от системи с двойни лещи, комбинирана с три други предварително измерени системи с четворни лещи, установяват стойност на константата на Хъбъл 72,5 километра в секунда на мегапарсек; (в (km/s)/Mpc),  като това съотвенства на други измервания на близката Вселена, но все още е с около 8% по-високо от измерванията на по-старата или ранната Вселена.

Тъй като новата техника се прилага към повече системи, изследователите ще могат да се ориентират в точната разлика между измервания на отдалечената (или ранна) Вселена и близката (по-нова) Вселена.

Точното измерване на константата на Хъбъл помага на учените да разберат нещо повече от това колко бързо се разширява Вселената. Константата е ключова, когато се определя възрастта на Вселената и физическия размер на далечните галактики. Също така е важна за астрономите при определянето на количеството тъмна материя и тъмната енергия във Вселената.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес имате доброто желание да приключите успешно с всичките си ангажименти, друг е въпросът дали ще дадете всичко от себе си това да се случи. Имате шанса да постигнете добри резултати, в определени моменти ще ви се наложи да разчитате на отделни хора.
23 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес действате извънредно рационално и това много ви помага с каквото и да се захванете. Изпипвате всяка подробност и получавате перфектни резултати. Внимавайте обаче в отношението си с околните, възможно е неволно да нараните някой.
23 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре ще е днес ако не давате твърде много воля на емоциите си, тъй като това може да се окаже пречка в контактите ви. Близък човек ще успее да внесе уравновесеност в ситуация, в която попадате. Отношенията с любимия човек са чудесно, радвате се на взаимни чувства. Поставяте си доста висока цел за изпълнение, което е възможно да ви затрудни.
23 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Общуването с човек, към когото изпитвате добри чувства ще подобри настроението ви, освен, че ще го спечелите за своя идея. Във възможностите ви е заедно да постигнете обща цел. Вдъхновени ще преодолеете всичките си затруднения днес и ще се радвате на споделено внимание вечерта.
23 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
23 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразбирателството с някой днес може да се превърне в конфликт. Станете по-отстъпчиви и най вече потърсете начини, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не забравяйте за дадената си дума, защото по нейното изпълнение ще съдят за вас. Ако можете да обновите гардероба си ще се почувствате чудесно.
23 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще намерите решение по въпрос, превърнал се в проблем в отношенията с интимния ви партньор или с друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени и разведрите обстановката с чувството си за хумор. Всеки има нужда от лично пространство, уважавайте чуждото и не натрапвайте своето.
23 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добре се справяте със служебните си задължения и съвсем основателно ще получите подобаващото признание. Колебаете се, не сте сигурни как точно да действате. Изчакайте особено ако се отнася до делови начинания.
23 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се наложи да се смирите и да потърсите услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Потиснете гордостта си и протегнете ръка за прошка, всички ще останете доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
23 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нечие мнение ще предизвика у вас противоречиви чувства. Няма да скриете разочарованието си или напротив, възхищението си от човека, дръзнал да сподели разбиранията си. Бизнес-предложение ще ви накара да планирате следващия си ход.
23 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточеността в работата ще ви спести странични проблеми. Денят е подходящ за планове в професионалната сфера. В близките дни се очертават интересни събития, с чиято помощ може да ускорите постигането на нещо важно за вас. Създайте си повече радости и отворете сърцето си за любов.
23 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се вълнувате от предстоящо събитие и ще търсите начини как да избегнете финансова зависимост от някого. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде. Помощта на близък човек ще бъде неоценима за вас, намерете начин да му го покажете.
23 яну 2020
Последни новини