Спецслужбите на САЩ: Русия се опита да изнуди света с фалшива ракета

На 23 януари руските военни проведоха пресконференция, показвайки, както твърдяха, крилата ракета, която е в центъра на дългогодишния спор за контрола върху оръжията между Вашингтон и Москва.

Само че представянето е било по същество измама според класифициран доклад, изготвен от американското разузнаване. Нито ракетата, нито нейната установка, нито придружаващите ги схеми са били това, което Русия твърди, че са.

Предполагаемото подвеждане от страна на Русия дойде само няколко дни преди САЩ да обявят, че ще се оттеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. - договорът, който Русия е нарушила, според виждането на САЩ.

Почти нищо, което Русия е показала в подкрепа на твърденията си на тази пресконференция, е имало общо с ракетата, от която САЩ се интересуват най-много, се изтъква в доклада, изготвен от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Националната агенция за геопространствено разузнаване на САЩ.

По-рано този месец тези две американски специални служби установиха, че металните обвивки за крилати ракети и пускова установка, които руското военно министерство публично показа на пресконференцията, не са били свързани с ракетата, която САЩ твърдят от 2014 г., че нарушава договора за ракетите от 1987 г., е научило американското интернет издание The Daily Beast.

Според два източника от американското правителство, които са запознати с американската оценка на тази руска пресконференция, ракетата, която нарушава договора, е по-голяма от металната обвивка, показана публично от руското военно министерство и използва отделна пускова установка.

По време на пресконференцията руското военно ведомство заяви, че ракетата, която според САЩ е нарушила договора, е просто вариант на съществуваща крилата ракета, известна като 9М728 с подобрено управление. Официалното руско твърдение беше, че ракетата имала обсег, който всъщност бил 10 км по-малък от по-старата ракета, заради разширената секция за електроника, която добавя по-голяма маса в сравнение с по-старата версия.

В подкрепа на тези твърдения, руските военни показаха на журналистите също така нещо, за което твърдяха, че били схемите на двете ракети. Ала схемата на 9М729 не е била на действителната ракета, според оценката на САЩ.

Наред със схемите, на журналистите също така са били показани и им е било разрешено да снимат свободно тръба за изстрелване на крилатата ракета и пусковата установка, предназначена да носи и да изстрелва ракетата. Никаква реална ракета обаче не е била показана публично.

Установката, която е била показана, не е била от вида, съвместим с модела 9М729, посочил американският правителствен източник пред The Daily Beast.


Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини