Спецслужбите на САЩ: Русия се опита да изнуди света с фалшива ракета

На 23 януари руските военни проведоха пресконференция, показвайки, както твърдяха, крилата ракета, която е в центъра на дългогодишния спор за контрола върху оръжията между Вашингтон и Москва.

Само че представянето е било по същество измама според класифициран доклад, изготвен от американското разузнаване. Нито ракетата, нито нейната установка, нито придружаващите ги схеми са били това, което Русия твърди, че са.

Предполагаемото подвеждане от страна на Русия дойде само няколко дни преди САЩ да обявят, че ще се оттеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. - договорът, който Русия е нарушила, според виждането на САЩ.

Почти нищо, което Русия е показала в подкрепа на твърденията си на тази пресконференция, е имало общо с ракетата, от която САЩ се интересуват най-много, се изтъква в доклада, изготвен от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Националната агенция за геопространствено разузнаване на САЩ.

По-рано този месец тези две американски специални служби установиха, че металните обвивки за крилати ракети и пускова установка, които руското военно министерство публично показа на пресконференцията, не са били свързани с ракетата, която САЩ твърдят от 2014 г., че нарушава договора за ракетите от 1987 г., е научило американското интернет издание The Daily Beast.

Според два източника от американското правителство, които са запознати с американската оценка на тази руска пресконференция, ракетата, която нарушава договора, е по-голяма от металната обвивка, показана публично от руското военно министерство и използва отделна пускова установка.

По време на пресконференцията руското военно ведомство заяви, че ракетата, която според САЩ е нарушила договора, е просто вариант на съществуваща крилата ракета, известна като 9М728 с подобрено управление. Официалното руско твърдение беше, че ракетата имала обсег, който всъщност бил 10 км по-малък от по-старата ракета, заради разширената секция за електроника, която добавя по-голяма маса в сравнение с по-старата версия.

В подкрепа на тези твърдения, руските военни показаха на журналистите също така нещо, за което твърдяха, че били схемите на двете ракети. Ала схемата на 9М729 не е била на действителната ракета, според оценката на САЩ.

Наред със схемите, на журналистите също така са били показани и им е било разрешено да снимат свободно тръба за изстрелване на крилатата ракета и пусковата установка, предназначена да носи и да изстрелва ракетата. Никаква реална ракета обаче не е била показана публично.

Установката, която е била показана, не е била от вида, съвместим с модела 9М729, посочил американският правителствен източник пред The Daily Beast.


Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
21.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
21.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
21.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
21.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
21.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
21.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
21.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
21.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
21.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
21.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
21.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
21.09.2019
Последни новини