Нова карта на тъмната материя подсказва грешка в Стандартния модел

Невидима сила упражнява ефект върху вселената. Не можем да я видим, не можем да я засечем, но можем да наблюдаваме как взаимодейства гравитационно с други видими за нас неща, като светлината.

Международен екип астрономи използвал един от най-мощните телескопи в света, за да анализира този ефект из 10 милиона галактики в контекста на Теорията за общата относителност на Айнщайн. Резултатите? Най-детайлната карта на тъмната материя, проследяваща историята на Вселената.

Докладът все още не е рецензиран, но картата показва нещо неочаквано – тъмната материя може да се е развивала по-бавно от очакваното.

“Ако по-нататъшните данни докажат, че сме прави, това ще означава, че нещо в настоящите разбирания за Стандартния модел и Теорията на относителността, липсва”, казва физикът Чиаки Хикаге от Института Кавли.

Не знаем какво представлява тъмната материя. Знаем само, че гравитационните ефекти, наблюдавани във вселената, не могат да се обяснят само с видимата материя. Например, скоростта на въртене на галактиките ще бъде различна, ако я базираме единствено на гравитацията от видимата маса.

Знаем също, че гравитацията би могла да изкриви пътя на светлината, както става ясно ефекта на гравитационните лещи. Този ефект би могъл да се използва за картографиране на тъмната материя – като извадим гравитационния ефект на видимата материя, получаваме гравитационния ефект на тъмната.

Това е често срещан метод за откриване на тъмна материя, той бил използван и от Хикаге и екипа му. Те използвали 8.2-метровия телескоп Субару, за да достигнат до галактики, отдалечени на милиарди светлинни години.

Тъй като светлината им пътува дълго до нас, ние виждаме как са изглеждали те преди милиарди години. Това означава, че картата покрива големи отрязъци от историята на вселената, позволявайки на астрономите да наблюдават как е еволюирала през годините тъмната материя.

Получената 3D карта разкрива неравномерно разпределение на тъмната енергия, съвпадащо напълно с предишни изследвания – с едно изключение – темпото и на развитие. Според новата карта, тъмната материя еволюира по-бавно, отколкото сочат предишните резултати.

Разликата не е голяма и все пак се възприема за странна. Все още не ясно какво точно означава. Възможно е нещо в Стандартния модел да липсва, а може би е просто статистическо колебание в данните.

Ще отнеме известно време преди да разберем. Екипът работи по проекта от 2014, като засега са използвани наблюденията само от първата година.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
21.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
21.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
21.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
21.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
21.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
21.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
21.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
21.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
21.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
21.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
21.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
21.09.2019
Последни новини