Нова карта на тъмната материя подсказва грешка в Стандартния модел

Невидима сила упражнява ефект върху вселената. Не можем да я видим, не можем да я засечем, но можем да наблюдаваме как взаимодейства гравитационно с други видими за нас неща, като светлината.

Международен екип астрономи използвал един от най-мощните телескопи в света, за да анализира този ефект из 10 милиона галактики в контекста на Теорията за общата относителност на Айнщайн. Резултатите? Най-детайлната карта на тъмната материя, проследяваща историята на Вселената.

Докладът все още не е рецензиран, но картата показва нещо неочаквано – тъмната материя може да се е развивала по-бавно от очакваното.

“Ако по-нататъшните данни докажат, че сме прави, това ще означава, че нещо в настоящите разбирания за Стандартния модел и Теорията на относителността, липсва”, казва физикът Чиаки Хикаге от Института Кавли.

Не знаем какво представлява тъмната материя. Знаем само, че гравитационните ефекти, наблюдавани във вселената, не могат да се обяснят само с видимата материя. Например, скоростта на въртене на галактиките ще бъде различна, ако я базираме единствено на гравитацията от видимата маса.

Знаем също, че гравитацията би могла да изкриви пътя на светлината, както става ясно ефекта на гравитационните лещи. Този ефект би могъл да се използва за картографиране на тъмната материя – като извадим гравитационния ефект на видимата материя, получаваме гравитационния ефект на тъмната.

Това е често срещан метод за откриване на тъмна материя, той бил използван и от Хикаге и екипа му. Те използвали 8.2-метровия телескоп Субару, за да достигнат до галактики, отдалечени на милиарди светлинни години.

Тъй като светлината им пътува дълго до нас, ние виждаме как са изглеждали те преди милиарди години. Това означава, че картата покрива големи отрязъци от историята на вселената, позволявайки на астрономите да наблюдават как е еволюирала през годините тъмната материя.

Получената 3D карта разкрива неравномерно разпределение на тъмната енергия, съвпадащо напълно с предишни изследвания – с едно изключение – темпото и на развитие. Според новата карта, тъмната материя еволюира по-бавно, отколкото сочат предишните резултати.

Разликата не е голяма и все пак се възприема за странна. Все още не ясно какво точно означава. Възможно е нещо в Стандартния модел да липсва, а може би е просто статистическо колебание в данните.

Ще отнеме известно време преди да разберем. Екипът работи по проекта от 2014, като засега са използвани наблюденията само от първата година.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини