Нова карта на тъмната материя подсказва грешка в Стандартния модел

Невидима сила упражнява ефект върху вселената. Не можем да я видим, не можем да я засечем, но можем да наблюдаваме как взаимодейства гравитационно с други видими за нас неща, като светлината.

Международен екип астрономи използвал един от най-мощните телескопи в света, за да анализира този ефект из 10 милиона галактики в контекста на Теорията за общата относителност на Айнщайн. Резултатите? Най-детайлната карта на тъмната материя, проследяваща историята на Вселената.

Докладът все още не е рецензиран, но картата показва нещо неочаквано – тъмната материя може да се е развивала по-бавно от очакваното.

“Ако по-нататъшните данни докажат, че сме прави, това ще означава, че нещо в настоящите разбирания за Стандартния модел и Теорията на относителността, липсва”, казва физикът Чиаки Хикаге от Института Кавли.

Не знаем какво представлява тъмната материя. Знаем само, че гравитационните ефекти, наблюдавани във вселената, не могат да се обяснят само с видимата материя. Например, скоростта на въртене на галактиките ще бъде различна, ако я базираме единствено на гравитацията от видимата маса.

Знаем също, че гравитацията би могла да изкриви пътя на светлината, както става ясно ефекта на гравитационните лещи. Този ефект би могъл да се използва за картографиране на тъмната материя – като извадим гравитационния ефект на видимата материя, получаваме гравитационния ефект на тъмната.

Това е често срещан метод за откриване на тъмна материя, той бил използван и от Хикаге и екипа му. Те използвали 8.2-метровия телескоп Субару, за да достигнат до галактики, отдалечени на милиарди светлинни години.

Тъй като светлината им пътува дълго до нас, ние виждаме как са изглеждали те преди милиарди години. Това означава, че картата покрива големи отрязъци от историята на вселената, позволявайки на астрономите да наблюдават как е еволюирала през годините тъмната материя.

Получената 3D карта разкрива неравномерно разпределение на тъмната енергия, съвпадащо напълно с предишни изследвания – с едно изключение – темпото и на развитие. Според новата карта, тъмната материя еволюира по-бавно, отколкото сочат предишните резултати.

Разликата не е голяма и все пак се възприема за странна. Все още не ясно какво точно означава. Възможно е нещо в Стандартния модел да липсва, а може би е просто статистическо колебание в данните.

Ще отнеме известно време преди да разберем. Екипът работи по проекта от 2014, като засега са използвани наблюденията само от първата година.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успехи на деловия фронт очакват мнозина от вас днес. Прогнозите ви се потвърждават и това е съпроводено със съответните парични постъпления. Проявете повече въображение при интимните си забежки и ще се получи.
28 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Партньорското доверие, което сте изградили ви дава повече свобода в действията, което не означава, че трябва да пренебрегвате мнението на колегите си. Ако се чувствате повече изнервени потърсете подходящо място, където да релаксирате, далече от шума и празнословието около вас.
28 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате големи изисквания най-напред към себе си и след това към другите и това(последното) може да ви въведе в пререкания с доста хора. Прецизността е чудесно качество и си струва да го отстоявате, дори това да не се харесва на мнозина.
28 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате в себе си желание за промяна и това от известно време доста ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и в никакъв случай не трябва да се поддавате на влиянието му. Затова заемете се с нещо, което може да ви е необходимо - например учете език.
28 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес истински ще жадувате за малко свобода от ежедневните грижи. Направете нещо, което ви действа разтоварващо, без то да нарушава работния ви ритъм. Ще се почувствате ободрени от приятна вест. Ваши близки може би имат интересно предложение за вас. Нов проект може да ангажира вниманието ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С увереността и приветливото си излъчване внушавате добри усещания в околните. Имате енергия и сила, която ще ви стигне да се справите с всяка непредвидена ситуация. Работата от миналата седмица ще ви донесе успехи в делови план. Ще започнете действия, свързани с предстоящи промени в бита ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изпитвате необходимост от промяна, която ще насочите към нова дейност. Събитията ще благоприятстват амбициите ви, затова не се притеснявайте, а действайте. Постигнатото ще надхвърли очакванията ви. Бъдете постоянни и така напред.
28 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще засилите вниманието си към въпрос или задача, от която може да извлечете ползи за себе си. Имате нюх за всичко, което би ви донесло изгода и бързи печалби. Спазвайте законите и реда, очевидно сте податливи на провокации днес. Някои от вас ще започнат нова работа, други ще пътуват служебно.
28 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да останете безучастни към събитие, което привлича със значимостта си повече хора. Ще се включите в него и заради желанието си за изява, изпитвате необходимост да съветвате, показвате и насърчавате. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде неоценима.
28 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Влечението ви към някого или нещо ще ви постави в зависимост и ще ви изправи пред избор. Това необичайно състояние за вас ще създаде затруднения в общуването и в тази връзка са възможни конфликти. Старанието ви ще бъде най-вече да не разочаровате себе си, но мислете и за онези, които милеят за вас.
28 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Натоварен, но и ползотворен ден.Особено за онези, които са ангажирани в деловата сфера. Заложете на добре обмислено и мащабно настъпление. Вслушайте се в съветите на експертите и не пропускайте нито една подробност, която може да ви е полезна.Не се поддавайте на съмнения за интимния партньор.
28 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
28 яну 2020
Последни новини