Откриха близо 2000 нови бактерии от чревния микробиом

Според многобройни неотдавнашни проучвания, човешките чревни бактерии могат да повлияят на различни аспекти на нашето физическо и психическо здраве. Много от тях са "неизследвани" от учените. Ново проучване сега разкрива около 2000 неизвестни досега чревни бактерии.

Последните проучвания показват, че чревният микробиом може да играе роля при болестта на Паркинсон и деменцията и а обясни защо лечението с диабет тип 2 работи добре при някои, но не и при други.

Близо 2000 нови вида бактерии в червата, които учените никога не са култивирали в лаборатория преди, са открити с нов метод. Новите изследвания, публикувани в Nature

Екипът от изследователи от Европейския институт по биоинформатика (EMBL-EBI) и института Wellcome Sange в Хинкстън, Великобритания, използваха изчислителен анализ, за ​​да оценят пробите от микробиома в червата от участници от целия свят.

"Изчислителните методи ни позволяват да изучаваме бактерии, които все още не можем да култивираме в лабораторията", обяснява авторът на изследването Роб Фин от EMBL-EMI.

"Използването на метагеномика [анализ на генетичен материал] за възстановяване на бактериалните геноми е малко подобно на реконструирането на стотици пъзели след смесването на всички парчета, без да се знае как изглежда крайната картина и", пояснява ученият продължава той. "Изследователите сега са на етап, в който могат да използват набор от изчислителни инструменти, които да допълват, а понякога и да ръководят лабораторната работа."

Нов подход
Екипът е успял да реконструира 92 143 генома от проби от 11,850 различни чревни микробиома.

Това позволи на изследователите да идентифицират 1952 вида чревни бактерии, за които нито те, нито други не са знаели до този момент.

Много видове бактери са „поддържали нисък профил“ - учените ги открили само в много малък брой в червата, или не могат да оцелеят извън чревната среда.

Това, отбелязват те, досега е попречило на учените да добавят такива видове към списъка на познатите чревни бактерии. По тази причина екипът,  решил да предприеме ново подхот в това проучване маршрут - и да използва комбинация от дигитални методи, за да състави по-всеобхватна "карта" на човешкия микробиом.

"Изчислителните методи ни позволяват да получим представа за многото бактериални видове, които живеят в човешкото черво, как се развиват те и какви роли могат да играят в тяхната микробна общност", казва съавторът на изследването Александър Алмейда.

Създаване на карта на чревния микробиом
"В това проучване", обяснява Алмеида, "ние използвахме най-изчерпателните публични бази данни на стомашно-чревните бактерии, за да идентифицираме бактериални видове, които не са били наблюдавани преди. Методите за анализ, които използвахме, са много възпроизводими и могат да бъдат приложени към по-големи, по-разнообразни набори от данни в бъдещето, което позволява по-нататъшни открития."

"Изследвания като това ни помагат да създадем така наречената карта на човешките черва, което в бъдеще може да ни помогне да разберем по-добре човешкото здраве и болести и дори да правим диагностика и лечение на стомашно-чревни заболявания", кава съавторът на изследването Тревор Лоули от института Wellcome Sanger

Учените в момента знаят сравнително малко за бактериалните видове, които са характерни за популации извън Европа и Северна Америка, подчертават изследователите.

"Виждаме, че много от същите видове бактерии се появяват в данните от европейските и северноамериканските популации. Въпреки това, малкото южноамерикански и африкански масиви, до които имахме достъп за това изследване, показаха значително разнообразие, което не присъства в предишните популации," отбелязва Фин.

"Това предполага, че събирането на данни от по-слабо представените популации е от съществено значение, ако искаме да постигнем наистина цялостна картина на състава на човешкото черво", добавя той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020
Последни новини