Днес се раздават наградите БАФТА

На церемония тази вечер ще бъдат раздадени наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА). Церемонията ще се състои в "Роял Албърт Хол", а неин водещ за втора поредна година е актрисата Джоана Лъмпли. През 2018г. тя пое щафетата от актьора Стивън Фрай, който изпълняваше тази длъжност 12 години.

В церемонията ще се включат акробатите от Цирк дю Солей, като тяхното изпълнение ще бъде вдъхновено от филма на Гийермо дел Торо "Формата на водата", за който той миналата година получи наградата за най-добра режисура.

Тази година в категорията за най-добър филм ще се борят "Фаворитката", BlackKklansman, Зелената книга", "Роди се звезда" и "Рома". Претендентите за най-добър британски филм са "Бохемска рапсодия", "Фаворитката", Beast, McQueen, Stan & Ollie, You Were Never Really Here.

За ролята си на фронтмена на "Куин" Рами Малек получи номинация за водеща мъжка роля. В тази категория попада и Крисчън Бейл, който потвърждава, че е един от майсторите на физическите трансформации в друга биографична лента - тази за Дик Чейни. За ролята той е качил почти 20 килограма. Другите претенденти са Виго Мортенсен, Брадли Купър и Стив Куган.

Претендентите за водеща женска роля са Глен Клоуз, Лейди Гага, Мелиса Маккарти, Оливия Колман и Виола Дейвис. А за поддържаща женска роля - Ейми Адамс от "Вице", Клеър Фой от "Първият човек", Ема Стоун и Рейчъл Уайз от "Фаворитката" и Марго Роби от "Кралицата на Шотландия".

В съревнованието за поддържаща мъжка роля влизат Махершала Али, който вече получи "Златен глобус" за работата си в "Зелената книга". Номинирани са още Адам Драйвър, Ричард Е. Грант, Сам Рокуел и Тимъти Шаламет.

Досега в програмата на "София филм фест" са обявени 4 от филмите, които ще се борят в категорията за най-добър неанглоезичен филм. Това са "Капернаум", "Студената война", "Рома" и Shoplifters. Петият претендент е Dogman.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини