30 години по-късно - URIAH HEEP отпразнуваха половинвековен юбилей в София

Веднъж прочетох краткото и ясно: "Няма нищо по-досадно от подгряваща група". Това мнение се споделя от мнозина, но подгряващите групи си имат своята положителна страна, дори това да е възможността да ги пропуснеш. Когато графикът е обявен предварително и организатор са "BGTSC", знаеш, че можеш да си сверяваш часовника по него, така че желаещите да се гмурнат директно в преживяването URIAH HEEP можаха да го сторят без излишно напрежение, а любопитните - да се запознаят или отново да се срещнат с групата JOHN STEEL.

Съдейки по броя на публиката в залата, мнозинството не се отегчаваше от подгряващите и с удоволствие изслуша и си покуфя на сета на родната банда, която представи акценти от творчеството си (два албума и предстоящ трети). Младият фронтмен Руси Тенев се справи добре с вокалните предизвикателства на хеви метъл композициите и се нуждае от още малко опит в сценичното поведение, за да си дойде всичко на мястото, когато е на сцена с такива музиканти зад гърба и изпълнява парчета като "Nightmare" и "Behold the Night". Групата раздвижи събралите се пред сцената, подгря достойно публиката, остави добро впечатление и още по-добро настроение след около 40 минути категоричен метъл на високо ниво.

Все по-чести стават концертите, които ни сблъскват с парадокса за кораба на Тезей. Идват TOTO, идват FOREIGNER, идват URIAH HEEP, и се питаш, ако с течение на времето всички части от кораба са подменени, защото са се счупили или изгнили, това същият кораб ли е, или не? Мачтата в кораба на URIAH HEEP обаче си е съвсем същата, с която не само е пуснат на вода, ами и от която е започнало самото му изграждане. 

Китаристът Mick Box не само е единственият, останал от първия състав (нарочно не казвам "класически", още по-малко пък "оригинален"), когато бандата за пръв път решава да се нарече на името на Дикенсовия герой от "Дейвид Копърфийлд", но и човекът, буквално положил основите през далечната 1967 г. с "прототипа" на групата. Не е за пренебрегване и фактът, че т.нар. "класически" състав на британците (Lee Kerslake, David Byron, Gary Thain, Mick Box, Ken Hensley) просъществува много по-кратко и от настоящия, и от устойчивото партньорство на Mick Box с Bernie Shaw, процъфтяващо вече повече от три десетилетия.
Дълголетието има своя тежест върху везните, но често за феновете надделява тежестта на златните хитове и класическия стил, издигнал групата до върховете със своята оригиналност и революционност. "Wake the Sleeper" (2008) е чудесен албум, а най-новият, "Living the Dream"(2018) се радва на положителни оценки и въпреки че не ражда "вселенски хитове", заклетите почитатели на групата неизменно си имат свои любими песни и от по-новите дискове. Новите албуми имат и приятното свойство да предизвикват турнета и като част от обиколката за представяне на тази най-нова творба, както и своеобразно честване на впечатляващ юбилей - 50 години на сцена и 25 албума - URIAH HEEP пристигнаха за последния си към днешна дата концерт у нас.

Въпреки че често се отбиват насам, а тук сме свикнали да недоволстваме, когато някоя група "зачести" с концертите си, легендарният статут на групата и обичта на феновете са непроменени вече толкова години. Почти пълната по време на подгряващата група зала вече беше съвсем пълна, бандата сцепи секундата на две, излизайки точно в обявения час - 20:45 ч. - и без излишни прелюдии заби сингъла "Grazed by Heaven" от новата си творба. Още пет парчета от албума намериха мястото си в сетлиста, доминирайки първата му част, и бяха приети радушно от публиката. Едноименното "Living the Dream" се вписа естествено в тона, зададен от "Too Scared to Run" от чудовищния "Abominog" (1982), като цяло новите композиции изобщо не се усеща умората на времето, сякаш годините подмладяват музикантите и само белотата на косите напомня издайнически за тях - енергичността и страстта към музиката и живота са все така налице.

Триото Mick Box, Bernie Shaw и Phil Lanzon е заедно от 1986 г. и химията между тях си личи. Докато Phil свещенодейства на клавирите, толкова значими за изковаването на неподражаемия стил на групата, и дирижира от време с широки жестове, Bernie снове неуморимо по сцената и владее цялата зала. Гласът му не е способен да достигне всички места, които му се ще да посети, и да извърши всички подвизи, към които предразполагат ранните парчета на URIAH HEEP, което личи особено в аранжиментите им. Някои са твърде радикални за вкуса ми ("Sunrise"), други все така объркват публиката, която се включва да пее, както си знае от десетилетия ("July Morning"), и се разминава с фразите на Bernie Shaw, а като цяло старите класики са представено една идея по-тежко. Нищо от това не пречи на феновете да се насладят максимално на разходката във времето, започнала още от зората с "Gypsy", парче от първия албум "...Very 'eavy... Very 'umble" (1970).

В парчетата от "Look at Yourself" (1971) - едноименното и "July Morning" - Mick, който през цялото време стои в своята част на сцената като истински беловлас вълшебник, се впуска в шеметни омагьосващи сола, през които дори успява с едната ръка да рисува във въздуха, а с другата да препуска все така впечатляващо по струните.

Най-младият член на групата, Davey Rimmer на баса, и барабанистът Russell Gillbrook, в групата от над десет години, също заслужават да бъдат споменати - Russell не жалеше барабаните, а Davey представи достойно знаковите мелодични басови линии на Gary Thain в "Rainbow Demon" и бисовите "Sunrise" и "Easy Livin'".

Публиката пя почти през цялата втора половина на концерта с особено силно включване на любимата "Lady in Black". От старите хитове имаше още много, които не намериха мястото си в сетлиста, но докато, под звучащата на запис "Land of Hope and Glory", музикантите хвърляха перца, палки и кърпи на прощаване, гледах озарените, щастливи лица на хората в залата, си мислех, че това няма да е последна среща с англичаните (и канадеца Bernie). Има нещо в URIAH HEEP, нещо в музиката и музикантите, което задържа кораба на вода вече толкова години, някаква неуловима, но осезаема магия, едновременно трагична и величествена, начертала толкова интересната история на групата и поддържаща искрата жива дори в най-голямата безизходица. Насладихме се на чудесен концерт на велика група със свое място в историята и настоящето. Група, която за първи път премина Желязната завеса и осъществи мащабно национално турне в социалистическа България преди малко повече от 30 години. И която още е тук.


Източник: www.werock.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
22.09.2019
Последни новини