Адвокатите по делото КТБ настояват да чуят целия обвинителен акт

Адвокатите на обвиняемите по делото за КТБ настояват "голямото четене" на обвинителния акт да продължи.

На днешното заседание съдът трябва да реши дали обвинението да продължи с четенето на обвинителния акт или да се пристъпи към разпоредително заседание. Възможността изчитането на целия обвинителен акт да се пропусне дойде от нова разпоредба на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Припомняме, промените бяха направени от 44-то народно събрание по времето, когато бе започнало "голямото четене" на обвинението по това дело.

Адвокатите обаче смятат, че с новата разпоредба на НПК се възстановява старият модел от времето на комунизма и съдът се превръща в страна по делото.

Адвокат Константин Симеонов настоя делото да продължи по старата разпоредба на НПК, по която е започнало. Той предупреди и че ако се започне процедурата от начало, то ще се извърши грубо процесуално нарушение.

Припомняме, още на старта на делото адвокат Константин Симеонов настоя тези, които са написали един обвинителен акт от 5 000 страници, да си го и прочетат.

Адвокат Даниела Доковска заяви в съдебна зала, че решението да се прекрати голямото четене означава да не се прочете и присъдата.

"Ако не се прочете обвинителния акт, значи не трябва да се прочете и присъдата", бяха думите на адвокат Доковска.

Обвинителният акт от над 5000 страници по делото КТБ бе внесен от Спецпрокуратурата на 20 юли 2017 г.

Обвиняеми по него са банкерът Цветан Василев, Снежанка Велева- Стефанова, Маргарита Голева, Александър Панталеев, Красимир Хаджидинев, Георги Христов, Мария Димова, Борислава Тренева- Кючукова, Маргарита Петрова, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Илиан Зафиров, Георги Зяпков, Цветан Гунев - бившият подуправител на БНБ, Румен Симеонов, Славияна Данаилова- Велева.

Разпитани са повече от 400 свидетели и са изготвени над 90 експертизи от 27 вещи лица.

На 11 януари 2019 г. бяха арестувани шестима свидетели по делото КТБ. Петима от тях останаха в ареста и с решение на Апелативния спецсъд.

На 31 януари с.г. обвиниха бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов за присвоителна дейност при отпускане на кредит от 25 милиона евро на фирма "Шип инвест".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мина
    1 -1
    13:52, 5 фев 2019
    То ако остане да решават адвокатите , те сигурно ще поискат след изчитане на обвинителния акт от 50000 страници, да вземат и да го препишат. Аман от адвокатски номера , и то в защита на крадци.Колко ли ще им платят от откраденото.
Последни новини