Два центъра за белодробна трансплантация ще бъдат създадени у нас

Два центъра за белодробна трансплантация - в болниците "Света Екатерина" и във Военномедицинска академия, ще бъдат създадени у нас. 

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. 

Основната ни цел е в края на годината или най-късно в началото на 2020 г. в България да може да се проведе първата белодробна трансплантация. В същото време Министерството на здравеопазването проведе преговори за извършване на белодробни трансплантации на български пациенти във Виена. Очакваме Виенската многопрофилна болница да приеме до 5 български пациенти годишно за белодробна трансплантация срещу ангажимент броят на извършените трансплантации да отговаря на броя на изпратените органи от България до Евротрансплант, обясни Ананиев.

Той отчете, че през последните 4 години броят на пациентите в страната, които имат нужда от органна трансплантация, остава висок, докато донорството намалява. По данни на Изпълнителната агенция по трансплантация към началото на годината над хиляда се нуждаят от трансплантация на бъбрек, близо 500 чакат за трансплантация на сърце, 50 - на черен дроб, а от белодробна трансплантация се нуждаят 15 български граждани.

Парламентарната група на БСП внесе искане за детайлни разисквания за организацията на трансплантационното лечение у нас. Георги Йорданов предаде списъка с 64 подписа, с което искането на левицата става задължително. Разискванията ще се проведат по време на следващия редовен парламентарен контрол.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мина
    1 0
    18:44, 1 фев 2019
    Няма ли да се открие добре оборудван център, с добре обучен екип и в друг град, освен в София. Някой може ли да ми каже накъде да хващаме , ако имаме случай на инфаркт или инсулт и трябва да стигнем за по-малко от два часа.Ако някой има информация за добър екип по-близо от София, моля да сподели.Ще бъде полезно за всички.
Последни новини