Астрономи надникнаха в короната на изригваща черна дупка (видео)

Изследователи на NASA описват събития, които се случват само на сто километра от хоризонта на събитията в черната дупка J1820. В астрономически мащаб това е съвсем близо до хоризонта на събитията - тази сфера, отвъд която дори светлината не може да избяга.

Черната дупка MAXI J1820 + 070 (или просто J1820) е заобиколена от диск на въртящо се и свиващо се горещо вещество и корона - облак от частици с много висока температура, около един милиард градуса. При такова силно нагряване, веществото вече не свети с видима светлина, а с рентгенови лъчи, и това излъчване може да бъде открито от специални космически телескопи.

Използвайки детектора NICER (Neutron star Interior Composition Explorer), инсталиран на борда на МКС, астрономите не само регистрирали рентгеновото лъчение от J1820, но също така успели да идентифицират и анализират неговите компоненти. Радиацията, излъчвана в близост до черната дупка, се състои от самото коронно сияние, коронният блясък, отразен от акреционния диск и квантите, които първо се абсорбират от плазмата в диска, и след това отново се излъчват с малка загуба на енергия.

NICER откри рентгеновото лъчение от наскоро откритата черна дупка, наречена MAXI J1820 + 070 (J1820 за кратко), която "изяжда" материал от придружаваща звезда. Вълните на рентгеновите лъчи образуват "светлино ехо", което отразява завихрящия газ в близост до черната дупка и разкрива промени в размера и формата в такава среда..

Наблюденията продължили няколко седмици след избухване, за което учените смятат, че е станало поради нестабилност на акреционния диск. През това време спектърът на лъчениято забележимо се променил, което сочи свиване на короната на черната дупка - според астрофизиците тя е станала 10 пъти по-малка, около 16 километра, вместо първоначалните 160 км.

В астрономията това е много малко разстояние, NASA прави следната аналогия: Да се наблидава нещо с размер 160 километра на такова разстояние, каквото ни дели от обекта MAXI J1820+070, е все едно да разглеждаш от Земята ягода, намираща се на орбитата на Плутон.

Нито един от съществуващите инструменти, нито от тези които са в разработка, не е в състояние да постигне това.. В случая астрономите не са получили детайлни снимки, а са работили с данни от наблюдения в рентгеновия спектър.

Ключова поля има точността на определяне на лъчението в една или друга дължина на вълната и да не бъде объркан J1820 с други източници.

J1820 се намира на около 10 000 светлинни години в съзвездието Лео. Звездата спътник в системата беше идентифицирана в проучване на мисията на Европейската космическа агенция (ESA) (Gaia), което позволи на изследователите да оценят разстоянието. Астрономите не бяха наясно, че там има черна дупка до 11 март 2018 г., когато на борда на космическата станция бе регистрирано изригване от монитора на агенцията за аерокосмическо проучване на Япония (MAXI). От напълно неизвестна черна дупка J1820 се превърна един от най-ярките източници в рентгеновото небе в продължение на няколко дни. NICER улови този драматичен преход и продължава да проследява затихването на изригването.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
20.09.2019
Последни новини