Гени на устойчиви на антибиотици супербактерии открити в Арктика

Гени, свързани с устойчиви на антибиотици супербактерии, са открити в Арктика, едно от най-затънтените места на земята, което показва бързото разпространение и глобалния характер на проблема с резистентността на бактериите към антибиотиците, пише британският в. "Гардиън".

Гените първоначално са били идентифицирани в болничен пациент в Индия през 2007-2008 г., след това в повърхностни води в Делхи през 2010 г., вероятно пренесени там чрез канализация, а сега са потвърдени в проби от почва от норвежкия архипелаг Свалбард в Полярния кръг, се посочва в статия в сп. Environment International. Те може да са били пренесени от мигриращи птици или хора, които са ходили там, но човешкото въздействие върху района е минимално.

Въпреки че гените, наречени blaNDM-1, са били идентифицирани в почвата в Свалбард, не е било установено наличие на супербактерии в нея. Гените могат да придадат на бактериите резистентност към карбапенеми, които са антибиотици за лечение на човешки заболявания, когато всички останали варианти са били изпробвани и не са проработили.

Антибиотичната резистентност заплашва да доведе до глобален "апокалипсис", предупреди главният медицински специалист на Англия Дейм Сали Дейвис, а миналата седмица британският здравен министър Мат Хенкок я определи като по-голяма заплаха от климатичните промени или война. Обикновените операции биха могли да станат животозастрашаващи, а бързо разпростиращите се и развиващи се заболявания биха могли да преодолеят последната ни медицинска защита, обръщайки близо век на забележителен напредък в човешкото здравеопазване.

За целите на изследването е била извлечена ДНК от 40 проби от почвата от осем места в Свалбард, а сред тях са били открити общо 131 гени, устойчиви на антибиотици. Генът blaNDM-1 е бил открит в повече от 60 процента от изследваната почва.

Това откритие в такъв затънтен регион показва ролята, която слабата хигиена може да играе в генерирането на резистентност към антибиотиците, изтъква професорът по инженеринг на екосистемите Дейвид Греъм от Университета в Нюкасъл, който ръководи научния екип. Въпреки че усилията за ограничаване на растежа на резистентността са съсредоточени върху прекомерната употреба на антибиотици, това изследване показва, че има и други пътища, чрез които резистентността може да се разпространи, допълни той.

"Това, което хората сториха чрез прекомерната употреба на антибиотици, е да ускорят скоростта на еволюцията, създавайки резистентни щамове, които никога преди това не са съществували", посочи ученият. Най-важното е, че лошата хигиена осигурява благодатна почва за резистентни бактерии, които след това могат да разпространят бързо.

Изследването показа необходимостта от световна реакция на кризата с резистентността, подчерта Греъм, на мястото на частичните усилия в някои региони за ограничаване на прекомерното използване на лекарствата в човешкото здравеопазване. "Местните стратегии не могат да направят кой знае какво - трябва да мислим по-глобално", настоя той, допълвайки: "Проблемът ще бъде политически."

Богатите страни и богатите хора в развиващите се страни, които се чувстват изолирани от мръсните условия в световната беднота, могат да станат жертва на същите супербактерии, тъй като резистентните бактерии се развиват бързо в лоши хигиенни условия и могат да се разпространят много надалеч.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини