Китайски учени клонираха генно-модифицирани маймуни

Група от 5 генно-модифицирани макака бе клонирана с помощта на кожни клетки. Учените се надяват, че този експеримент ще им помогне да разберат по-добре човешките заболявания.

Маймуните клонинги имат една и съща променена ДНК. В резултат те проявяват типични за хората симптоми, като тревожност, депресия и шизофрения.

Експериментът, проведен в китайска лаборатория, използвал същата техника като тази за създаването на Жонг Жонг и Хуа Хуа – първите две клонирани маймуни – миналата година.

Създавайки примати с еднакви гени и симптоми, учените се надяват да изпробват нови терапии за заболявания, вариращи от мозъчни синдроми до рак.

В този случай те изключили ген, отговорен за BMAL1 - вещество засягащо циркадния ритъм на тялото.

Учените взели клетки от една от генно-модифицираните майуни донори, която проявявала симптоми като безсъние и редица психични заболявания.

Донорските клетки били използвани за клониране на група маймуни със същата болестотворна мутация.

“Нарушенията на циркадния ритъм могат да доведат до множество болести, включително проблеми със съня, диабет, рак и невродегенеративни заболявания”, твърдят учените.

При оповестяване на новината за клонираните маймуни миналата година, други учени я определиха за впечатляващо техническо постижение.

Те обаче припомниха за етичните въпроси, свързани с клонирането на примати. В опит да създадат Жонг Жонг и Хуа Хуа, учените преминаха през дузина клонирани ембриони и маймуни, които оцеляха едва няколко дни.

Изследванията с примати са строго контролирани, което означава, че е малко вероятно подобна техника да получи широко приложение.

Учените от новопроведения експеримент твърдят, че клонирането позволява броят на използваните маймуни да бъде намален, заради еднаквия генетичен състав, елиминирайки ненужния шум от резултатите.

Този вид изследвания намаляват броя на макаците, използвани понастоящем в биомедицинските изследвания по света.

Клонираните маймуни, обаче, разплават страхове, че техниката би могла да се използва върху хора.

Редакцията на гени при хора си остава силно противоречива, особено след като друг китайски учен - Хе Джианкуи, бе остро осъден когато обяви, че е създал първите генно-модифицирани бебета.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини