Вижте какво се случва по Черноморието

Южното Черноморие. Къмпинг "Смокиня". Само малкото останали бунгала и каравани напомнят за някогашната му слава. Къмпингът отдавна се е променил. Само плажът е същият. По-точно: беше същият - до 11 януари, когато и той осъмна променен. Днес на мястото на една от дюните се виждат следи от багер. А дюната... я няма.

Благодарение на музиканта и екоактивист Васил Гюров, който получава снимки на разораната дюна от свой приятел, се разчува за случилото се. Той публикува фотографиите в социалните мрежи. Ефектът е мигновен. Прокуратурата и екоинспекцията в Бургас се самосезират. Ден по-късно има арестувани. "Подбудителят е бургаски гражданин, бизнесмен Иван Нончев", казва пред ДВ Ангел Георгиев, прокурор в Окръжна прокуратура Бургас. "Багеристът Манол Пазвантов е бил нает от Иван Нончев, заплатена му е сумата от 1000 лева - няколко дни преди унищожаването на дюната", добавя Георгиев.

"В България това е прецедент"

На мястото все още има колчета, с които теренът е ограден за заравняване. "Нарушената територия е с площ от 1295 квадратни метра, от тях 1200 са унищожени. Те са от различен характер - подвижни, сиви и бели дюни. В България това е прецедент, нещо такова се случва за първи път в защитена територия", казва инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ Бургас. Наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев обяснява, че наказанието е лишаване от свобода до 3 години и глоба до 10 000 лева. "Дюната е върху морски плаж, а двете са изключителна държавна собственост", подчертава Георгиев.

Тази държавна собственост обаче попада в... частния имот на Иван Нончев. Според къмпингуващи, той се оплаквал, че дюната му пречи на гледката. "И аз го чух това, само по себе си е много смешно. Мен обаче повече ме вълнува фактът, че е възможно държавната земя, каквито са дюните, да станат частна собственост", казва музикантът и екоактивист Васил Гюров. При проверка в кадастралната карта се оказва, че парцелът е не само частен, той се води и "земеделска земя".

Зам.-министърът по регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев потвърждава пред ДВ, че става дума за "орна земя". "Води се земеделска земя, защото няма устройствен статут в случая. Така е дошла от плановете за земеразделяне", посочва той.

70% от дюните са в частни имоти

Разораната дюна се води "орна земя" от 2000-та година, когато е била реституирана. Не е ясно колко още дюни се водят земеделска земя. Известно е обаче това: днес 3881 декара или 70% от тях са частни. Държавата може да си ги върне като ги отчужди. Разбира се, срещу обезщетение за собствениците. 

"Ако ме питате за личното ми мнение - по-добре е това да се случи. Но разсъждавайки като държавник - става дума за преразпределянето на огромен финансов ресурс. Не мога да преценя дали биха били добре похарчени от държавата", казва зам.-министърът Йовев. За тази цел биха били необходими милиони, дори около един милиард лева. "Мотивираното искане за отчуждаване от заинтересованото ведомство трябва да докаже наличие на финансов ресурс, а такъв бюджет за тази година не е предвиден", казва Йовев.

Така опазването на дюните остава в ръцете на собственика. И зависи от съвестта му. Или по-скоро от страха му от контрол от страна на институциите.

Затова българите бягат към гръцките плажове

С годините незастроените площи по Черноморието стават все по-малко. "Аз ходя на морето заради самото море, не заради заведенията или лукса", казва Васил Гюров. И добавя: "Хубаво е да строим, но всичко да застроим някак си не върви. Хората, които ходят на морето заради природата, постепенно са прогонени и за съжаление поемат към Гърция."

Само на 2 км на юг от къмпинг "Смокиня" се намира емблематичният Шофьорски плаж. Тук героите от "Оркестър без име" пееха "Оставаме". Но пейзажът днес е друг. На метри от защитената зона Алепу се строят два курортни комплекса. Основите на друг законен строеж се изливат на къмпинг "Градина". Там върху площ от 5,5 дка ще изникнат магазин, ресторант и паркинг.

Четвърти сигнал на граждани отвежда ДВ на 70 км на север. До един от трите екоплажа в България - Иракли. Въпреки че е събота (екипът на ДВ снима репортажа в събота, 19.01.), там също се строи усилено. Някогашните поляни са заместени от паваж и градини с райграс. Бунгалата на първа линия вече се обзавеждат. От екоинспекцията казват, че всичко това е законно, защото се намира на север от устието на река Вая. Някога тук е имало пионерски лагер. Днес това е частен имот. И не, това не е плаж Иракли. Това е плаж Вая. Иракли вече е на юг от реката.

Разорано. Бетонирано. Черноморие. - Видео - Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Разорана дюна на къмпинг "Смокиня". Строеж на "Градина". Бетон до защитената зона Алепу. Строителство до Иракли. Унищожаването на природата по Черноморието продължава. Често - напълно законно. Репортаж на Мария Милкова:

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини