Изкуствен интелект идентифицира непознат предшественик на човека

Чрез комбиниране на алгоритми за дълбоко обучение и статистически методи, изследователи от Института за еволюционна биология (Institute of Evolutionary Biology – IBE), Centro Nacional de Análisis Genómico (CNAG-CRG) на Центъра за геномно регулиране (CRG) и Института по геномика при Университета в Тарту (Естония), са идентифицирали в генома на азиатски индивиди отпечатък от непознат хоминид, който се е развивал преди десетки хиляди години.

Съвременният изчислителен анализ на човешка ДНК показва, че изчезналият вид е хибрид на неандерталци и Денисов човек и се е кръстосал със съвременни хора извън Африка – в Азия. Тази констатация би обяснила, защо хибридът, открит това лято в пещерите Денисов – потомството на неандерталска майка и баща Денисов човек – не е изолиран случай, а по-скоро е част от общия процес на интрогресия (термин в генетиката, който се отнася до трансфера на един ген от един вид към генния басейн на друг вид).

Изследването, публикувано в Nature Communications, използва дълбоко обучение за първи път, за да обясни човешката еволюция, като проправя пътя за прилагането на тази технология в други области на биологията, геномиката и еволюцията.

Един от начините за разграничаване на два вида е, че те макар да могат да се кръстосат, в резултат обикновено не произвеждат плодородни потомци. Въпреки това, тази концепция е много по-сложна, когато участват изчезнали видове. Всъщност историята, разказана от сегашната човешка ДНК, размива линиите на тези граници, запазвайки фрагменти от хоминиди от други видове, като неандерталците и Денисовия човек, които съжителстват с модерни хора преди повече от 40 000 години в Евразия.

Сега изследователите от IBE, CNAG-CRG и Университета в Тарту са използвали дълбоки алгоритми на обучение за да идентифицират нов и досега неизвестен прародител на модерния човек, който се е кръстосвал с него преди десетки хиляди години.

„Преди около 80 000 години се е случило така нареченото „кръстосване извън Африка“, когато част от човешкото население, което вече е било съставено от съвременни хора, изоставяло африканския континент и мигрирало на други континенти, създавайки всички настоящи популации“, обяснява Яуме Бертранпетит, главен изследовател в IBE.

„Ние знаем, че от този момент нататък съвременните хора се кръстосват с неандерталци във всички континенти, с изключение на Африка, и с Денисов човек в Океания и вероятно в Югоизточна Азия. Доказателствата за кръстосване с трети изчезнал вид досега не бяха потвърдени със сигурност. “

Досега съществуването на третия предшественик беше само теория, която би обяснила произхода на някои фрагменти от сегашния човешки геном (част от екипа, включен в това проучване, вече представи тезата си за съществуването на изчезналия хоминид в предишно проучване).

Дълбокото обучение, като начин за дешифриране на ключовете за човешката еволюция в древната ДНК, прави възможен преходът от ДНК към демография на предшествениците на модерния човек.

Проблемът, с който трябва да се борят изследователите е, че демографските модели, които са анализирали, са много по-сложни от всичко друго, взимано предвид досега, като няма налични статистически инструменти, които да се използват. Дълбокото обучение „е алгоритъм, който имитира начина, по който работи нервната система на бозайниците, с различни изкуствени неврони, които се специализират и се научават да откриват в данни, модели, които са важни за изпълнение на дадена задача“, обяснява Искар Лао, главен изследовател в CNAG-CRG и експерт в този тип симулации.

„Използвахме това свойство, за да получим алгоритъма, за да се научим да предсказваме демографските данни, използвайки геноми, получени чрез стотици хиляди симулации. Всеки път, когато провеждаме симулация, пътуваме по възможен път в историята на човечеството.“

Това обаче е първият път, в който дълбокото обучение се използва успешно, за да се обясни човешката история, като се проправя пътя за прилагането на тази технология и в други области на биологията, геномиката и еволюцията.

Оказва се, че изчезнал вид хоминид, може да обясни историята на човечеството.

Анализ на базата на дълбоко обучение разкрива, че изчезналият хоминид вероятно е потомък, кръстоска между неандерталци и Денисов човек. Откриването на вкаменелост с тези характеристики това лято изглежда подкрепя откритието на изследването, като консолидира хипотезата за този трети вид или популация, които съжителстват с модерните човешки същества и се свързват с тях. „Нашата теория съвпада с хибридния образец, открит наскоро в Денисова, въпреки че все още не можем да изключим и други възможности,“ казва Маюх Мондал, изследовател от университета в Тарту и IBE.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
28 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
28 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
28 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
28 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
28 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
28 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
28 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
28 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
28 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
28 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
28 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
28 май 2020
Последни новини