Хиляди на гневен протест в Атина: Македония е Гърция

10 полицаи са ранени при днешните сблъсъци пред гръцкия парламент по време на протеста срещу Договора от Преспа, съобщават гръцки медии, цитирани от БГНЕС.

Група маскирани лица, вероятно членове на крайнодесни групи се опитаха да пробият полицейския кордон пред Паметника на незнайния войн на площад „Синтагма“ в Атина. Младежите, някои от които с противогази, хвърляха боя, камъни и пиратки по органите на реда, които отвърнаха с гранати със сълзотворен газ, за да ги разпръснат.

Според официални данни на полицията в центъра на Атина протестират не повече от 60 000 души. Организаторите на протеста обаче твърдят, че цифрата е поне 10 пъти по-висока. За сравнение миналия февруари преди подписването на сделката на площад „Синтагма“ излязоха около 140 000 души.

Стотици хиляди гърци, развяващи националния флаг, изпълниха площад „Синтагма“ и околните улици в самото сърце на гръцката столица в знак на протест срещу ратификацията на подписания през миналата година Договор от Преспа, с който беше сложен край на продължилия 27 години спор между Атина и Скопие за името на Македония. Демонстрацията под надслов „Македония е Гърция“ започна мирно. Хората скандираха обидни лозунги срещу премиера Алексис Ципрас, който се очаква на вота следващата седмица да събере необходимите му 151 гласа за окончателното одобрение на споразумението. На плакати, развявани от протестиращите се четеше „Македония е гръцка“, „Референдум сега“ и се чуваха скандирания „Този договор е предателство“. Демонстрантите са пристигнали за протеста с 326 автобуса от цялата страна. Според организаторите на демонстрацията обаче автобусите са били 3000. В северната част на Гърция фермери временно блокираха с тракторите си основната магистрала, водеща към Скопие, в знак на солидарност с демонстрантите в Атина. Пътят в момента отново е отворен за движение.

За охраната и сигурността на протеста властите в гръцката столица изпратиха допълнителни полицейски подразделения. Улиците в централната част на Атина бяха затворени още преди обяд за движение на автомобили. Поставени са и полицейски контролни пунктове на някои места за проверка на демонстрантите. Местните власти съобщиха, че има сериозни нарушения в обществения транспорт заради протестите.

Премиерът Ципрас обвини „екстремистки елементи и членове на крайнодясната партия „Златна зора“ за сблъсъците по време на протеста срещу Договора от Преспа. Това се посочва в изявление на офиса на гръцкия премиер.

„В нашата демокрация, свободното изразяване на гражданите е неотменно право, дори за тези, които искат да отменят демокрацията. Наш дълг и неотменно задължение, за тези от нас, които вярват в демокрацията, е да не позволим това да се случи. Нека ги изолираме и заклеймим“, се посочва в изявлението.​

От полицията също публикуваха комюнике, в което посочват, че техните сили са били атакувани от „организирани групи лица с особена жестокост, които са използвали камъни, железни пръти, дървени бухалки, запалителни бомби и полицията е действала съгласно оперативния си план и заповеди и е показала професионализъм и въздържане към насилие, като е използвала подходящи методи за отблъскване на нападенията“.

От своя страна основната опозиционна партия „Нова демокрация“ хвърли вината за сблъсъците по време на протеста в Атина срещу Договора от Преспа върху правителството и поиска оставката на министрите, които отговарят за силите за сигурност, съобщава в. „Катимерини“.

„Кабинетът на г-н Ципрас показа най-тъмната си и авторитарна страна. Паникьосано от гнева на гръцкия народ и без сериозна причина то обгази със сериозно количество химически вещества стотиците хиляди хора, събрали се от цяла Гърция, за да протестират мирно срещу вредното споразумение от Преспа.Министрите Папакоста и Геровасили трябва да се засрамят от себе си и да подадат оставки незабавно“, се посочва в изявлението на партията на Кириакос Мицотакис.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини